La dona i la mandolina, obra de Pablo Picasso, pintor espanyol del segle XX
Vincent Neuling (1795-1846) compositor austríac nascut a Viena. En relació a aquest autèntic desconegut de la història de la música del qual només se'n coneix aquesta elegant obra per a piano i mandolina, poca cosa en podrem dir. La seva biografia és un autèntic misteri més enllà de la suposada vida a Viena. Contemporani dels Hummel, Beethoven, Haydn o Mozart, de ben segur va tenir un cert contacte musical amb ells si més no d'oïda, no obstant, no tenim la més mínima constància de la seva carrera musical. El cert que la obra d'avui és una petita sonata per a pianoforte i mandolina en Sol major escrita en un dia qualsevol del segle XVIII o XIX. L'obra és una curiositat musical on dos instruments diferents s'uneixen en una brillant conjunció clàssica, relacionada temporalment amb dues obres pels mateixos instruments que tant Beethoven com Hummel van escriure pels vols inicials del XIX. Com dèiem, dos instruments. Un la mandolina, instrument de fusta i de corda de sonoritat molt semblant a la guitarra tot i que el seu dibuix físic és més ovalat. L'altre, el pianoforte, instrument prou mediàtic que no necessita cap presentació. Dilluns d'envestida hivernal prèvia a les previsions de congelacions massives de dijous. Abans no se'ns glacin les neurones i el seny, gaudim d'una bona entrada de setmana amb aquesta petita obra d'autor quasi anònim però recuperada gràcies a la labor dels de sempre, aquells que parlen poc però treballen molt.
La interpretació a càrrec de Richar Walz amb una mandolina històrica de l'any 1770 i Viviana Sofronitzki al pianoforte.
Gaudiu i compartiu!
Font: (on trobareu informació addicional així com dels discs on podeu trobar aquesta obra):
BIOGRAFIA: No disponible
IMSLP: No disponible
CPDL: No disponible
SPOTIFY: No disponible
Tant si us ha agradat com si no, opineu, és lliure i fàcil!
L'autor ha eliminat aquest comentari.
ResponEliminaSiempre agradecido por vuestros valiosos aportes, y gracias por continuar adelante a pesar de los dias dificiles en la red.
ResponEliminasaludos
Milton
Gracias Milton!
EliminaCompartir cultura y música no es delito, aún nos quieran censurar en nombre del "Dios" dinero, aquí seguiremos! Cuando la humanidad no entiende de arte, la civilización se diluye...
Saludos!
La meravellosa mandolina que tens tan oblidada....
ResponEliminaGracies
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
ResponEliminaPau, por favor, ¿sería tan amable de actualizar este enlace de descarga? Se lo agradecería mucho.
ResponEliminaUn administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
ResponEliminaVINCENT NEULING (1795-1846)
ResponElimina