diumenge, 1 de gener del 2017

OEHLSCHLÄGEL, Jan Lohelius (1724-1788) - Missa pastoralis in D

Ferdinand Bol - Margarita Trip die als Minerva haar zuster Anna Maria Trip onderwijst (1663)
Obra de Ferdinand Bol (1616-1680), pintor holandès (1)

- Recordatori de Jan Lohelius Oehlschlägel -
En el dia de la celebració del seu 292è aniversari de naixement

... Special thanks to my friend 'Jan' ...

*. Vacances .*



Parlem de Pintura...

Ferdinand Bol (Dordrecht, 24 de juny de 1616 - Amsterdam, 24 d'agost de 1680) va ser un pintor holandès. Va rebre la seva primera formació de Jacob Gerritsz Cuyp a la seva ciutat natal. Probablement, igual que el seu mestre, va poder treballar durant un breu període a Utrecht, ja que la seva primera obra coneguda, Vertumno (c.1635), va mostrar notables influències de l'escola d'Utrecht. El 1637 es va traslladar a Amsterdam per estudiar al taller de Rembrandt, convertint-se en un dels seus alumnes més destacats. No va ser fins el 1642 en què probablement es va iniciar com a pintor independent. El seu estil va mostrar influxos tant forts de la pintura de Rembrandt que algunes de les seves obres van ser equivocadament atribuïdes al seu mestre. El 1649 va rebre el seu primer encàrrec important, Els regents de la leproseria d'Amsterdam (Historisch Museum, Amsterdam). En la dècada de 1650 la carrera de Bol va anar prosperant i el seu estil va començar a allunyar-se del seu mestre, fent-se més suau i elegant i més influenciat per la pintura flamenca. El 1652 va adquirir la ciutadania a Amsterdam i el motiu va ser, potser, el de poder estar entre els candidats en la decoració del nou ajuntament d'Amsterdam, restringida només als artistes empadronats a la ciutat. El 1656 va rebre, juntament amb Govert Flinck, l'encàrrec per decorar la Sala del Burgomaestre de l'ajuntament nou, per el qual va realitzar una gran pintura d'història: Pirro i Fabricio. Entre els seus encàrrecs més prestigiosos van destacar una sèrie de retrats de l'almirall Michiel de Ruyter, que va realitzar entre els anys 1661 i 1663. El 1669 es va casar amb Anna van Arckel abandonant aparentment la pintura després del seu matrimoni, ja que no es coneix cap obra posterior a aquesta data. Durant la seva carrera artística, es va dedicar, de la mateixa manera que Rembrandt, als retrats i a la pintura històrica. Va morir a Àmsterdam l'agost de 1680.

Font: En català: Ferdinand Bol (1616-1680) En castellano: Ferdinand Bol (1616-1680) In english: Ferdinand Bol (1616-1680) - Altres: Ferdinand Bol (1616-1680) 



Parlem de Música...

[Franz Joseph] Jan Lohelius Oehlschlägel (Lahošť, 31 de desembre de 1724 - Praha, 22 de febrer de 1788) va ser un compositor txec. Es va formar de petit al clavecí i orgue amb Jana Jiřího Weidiga, en aquell temps mestre de capella a Duchcov. Més tard es va traslladar al Monestir Jesuïta de Bohosudov on va seguir la seva formació abans d'assolir un càrrec d'organista. El 1741 va viatjar a Praga on va ampliar la seva formació per estudiar filosofia i teologia. Allà va ser organista a l'església de Santa Maria de Magdalena i a l'església de la Verge Maria. A partir del 1747 va entrar a l'Ordre dels Premonstratencs on va adoptar definitivament el seu nom de Jan Lohelius. Instal·lat a Milevsko, es va convertir en assistent al mestre de capella i en director del cor. El 1750 va entrar al seminari del Collegium Norbertinum on a banda d'estudiar teologia va rebre formació en composició musical de Josef Antonin Sehling i Jan František Habermann. El 15 de març de 1755 va ser ordenat sacerdot ocupant a partir d'aleshores el càrrec de director del cor del Monasteri de Strahov. Gràcies al seu treball, la vida musical del monestir es va convertir en una referència a Bohèmia rebent fins i tot la visita de Mozart. Com a compositor va escriure un centenar llarg d'obres principalment de caràcter religiós i en un estil de transició del barroc al classicisme. Va morir a Praga el febrer de 1788.

OBRA:

Koncert in F pro dva hoboje;
Aria pastoritia in D pro alt, tubu pastoralis a orchestr
Opera de Passione Domini Nostri Jesu Christi
Missa pastoralis in D
Aria pastoralis Menalca relinque gregem
Operetta pastoritia, oratorium pro sóla, sbor, orchestr a varhany
Motetto in B
Offertorium pastorale in B
Offertorium pastorale in D
Offertorium pastorale in G
Other religious works;

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: No disponible - Altres: Jan Lohelius Oehlschlägel (1724-1788)



Parlem en veu pròpia o en veu d'altri...

Feliç Any Nou!

Ni l’astròleg no sap, dia primer,
u rigorós que un poc de vida ens dalla,
quines estrenes ens darà potser:
angoixa, amor, traspàs o revifalla.

Natura és erta, sense afany ni esquer,
i l’aire és buit i la gelada calla.
Un salut regalima en el cloquer;
mor, a prop de l’encert, l’escorrialla.

¿Qui sap el que vindrà i el que em deserta?
Nou any és nou engany; en vida incerta,
jo sóc una ombra que s’esmuny de frau.

Oh Veritat, tu sola coronada
ben al dellà dels tombs de l’estelada!
Sigues-me llei i certitud i pau.

Josep Carner i Puig-Oriol (1884-1970), poeta català.

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional... 

INTERPRETS: Cantores Pragenses; Josef Hercl (1928-2005, conductor)
IMSLP: No disponible
CPDL: No disponible
SPOTIFY: No disponible



Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

3 comentaris: