dimecres, 28 de desembre del 2016

GERVASIO, Giovanni Battista (c.1725-c.1785) - Mandolin Sonatas

Anna Dorothea Lisiewska - An allegory of hearing
Obra d'Anna Dorothea Lisiewska (1721-1782), pintora alemanya (1)




Parlem de Pintura...

Anna Dorothea Lisiewska (Berlin, 23 de juliol de 1721 - Berlin, 9 de novembre de 1782) va ser una pintora alemanya. Filla del pintor Georg Lisiewski, es va formar amb ell juntament amb les seves germanes, Federica Julia i Anna Rosina, i el seu germà Christoph Friedrich. Poc després es va casar amb Ernst Friedrich Therbusch a qui va ajudar econòmicament a través de les seves pintures. A partir del 1761 va treballar com a pintora de la cort del duc Karl Eugen de Stuttgart, ciutat on va ser membre de l'Acadèmia de Belles Arts. El 1765 es va traslladar a París on va exhibir algunes de les seves obres a l'Acadèmia Reial de Pintura i Escultura. Allà va rebre el suport, entre altres, de Diderot amb qui fins i tot va viure-hi una temporada. Poc després, tot i l'èxit assolit i fruit d'algunes dificultats econòmiques, va haver de marxar de París tornant a Berlín. Allà va ser nomenada pintora de retrats oficial del regne de Prússia, en un càrrec que va mantenir fins al final de la seva vida. Va morir a Berlín el novembre de 1782.

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: Anna Dorothea Therbusch (1721-1782) - Altres: Anna Dorothea Therbusch (1721-1782)



Parlem de Música...

Giovanni Battista Gervasio (c.1725 - Grenoble?, c.1785) va ser un intèrpret de mandolina, violinista i compositor italià. Considerat un dels millors intèrprets de mandolina europeus del segle XVIII, es desconeix no obstant la major part de la seva vida. Es creu va treballar breument com a mestre de cant i de mandolina a la cort reial de Prússia. Probablement, va tenir una vida itinerant com a intèrpret però també com a compositor, citant-se'l a Londres el 1768. A partir del 1785 va viure a Grenoble, on va ser professor de mandolina i on es creu va morir a l'entorn d'aquesta data.

OBRA:

Sonata da Camera, per Mandolino e Basso Continuo
Sonata (I) in Do maggiore per Mandolino e Basso Continuo
Sonata (II) in Sol maggiore per Mandolino e Basso Continuo
Sonata (I) in Re maggiore per Mandolino (o Violino) e Basso Continuo  (1778)
Sonata (V) in Re maggiore per Mandolino e Basso Continuo
Pastorale per 2 Mandolini e Continuo

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: No disponible - Altres: Giovanni Battista Gervasio (c.1725-c.1785)



Parlem en veu pròpia o en veu d'altri...

Amb la ressaca dels canelons i amb l'empatx dels torrons, anem fent via per assolir un nou any el qual espero i desitjo sigui tant musicalment profitós i emocionant com l'anterior. Però abans d'acomiadar i oblidar el 2016, permeteu-me el luxe de compartir aquest tresor d'edició en què hi trobarem diversos autors sent el nucli de tots ells un desconegut Giovanni Battista Gervasio, mestre de mandolina, intèrpret itinerant i compositor esporàdic. I escoltant-lo, la paraula que ràpidament voldria associar a la seva música és simple però elegant; bellesa. Perquè a la vida tenim desenes de paraules que fàcilment podem identificar i entendre'n el sentit però que sovint no sabríem com definir. Per exemple, tots més o menys creiem saber que és el temps, tanmateix, qui de nosaltres gosaria fer-ne una definició. Doncs amb bellesa passa el mateix, la identifiquem però no és fàcil definir-la i encara menys des d'un punt de vista objectiu i desvinculat de les emocions i percepcions de cadascú. Doncs bé, personalment i després de fruir intensament d'aquesta Sonates per a mandolina i baix continuo, només puc definir-les com a profundament belles sense saber molt bé com descriure aquest sentiment. Podria ser per l'harmonia i el dibuix o potser per la temàtica, el ritme i el contrast d'instruments... o per una conjunció precisa de tots ells, qui sap. Tanmateix, i en relació aquest gran descobriment, només puc ratificar que la definició genuïna de bellesa es localitza en l'interior d'aquesta música que un bon dia el misteriós però immens Giovanni Battista Gervasio va escriure!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional... 

INTERPRETS: Duo Acquavella
AMAZON: 18th Century Sonatas & Trio Sonatas for Mandolin
CPDL: No disponible
SPOTIFY: 18th Century Sonatas & Trio Sonatas for Mandolin



Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

2 comentaris:

  1. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. Gracias Dr. Pau... Muy muy muy Feliz Navidad para Ti y los tuyos, gracias por el servicio que aportas, muchas muchas gracias :D

    ResponElimina