dissabte, 17 de desembre del 2016

LEBANO, Felice (1867-1919) - Musica para Arpa

Eleuterio Pagliano - La Filatrice (1869)
Obra d'Eleuterio Pagliano (1826-1903), pintor italià (1)




Parlem de Pintura...

Eleuterio Pagliano (Casale Monferrato, 2 de maig de 1826 - Milano, 5 de gener de 1903) va ser un pintor italià. Es va formar a l'Acadèmia de Belles Arts de Brera de Milà on va estudiar amb Giuseppe Sogni i amb Luigi Sabatelli abans de finalitzar els seus estudis el 1848. A partir d'aleshores va iniciar la seva carrera com a pintor en un estil neoclàssic inicial si bé ràpidament es va decantar pel romanticisme. Poc després, es va unir a la revolta popular vers els austríacs del Risorgimento participant fins i tot en la lluita armada si bé no va abandonar la pintura. El 1872 va ser premiat en una exhibició a Milà amb la seva obra de Fabrizio Maramaldo. També va treballar com a decorador de teatres a Como i Verona, i va ser condecorat, entre altres, amb l'Ordre de la Corona d'Itàlia. Els darrers anys va treballar com a professor amb diversos alumnes entre els que van destacar Pompeo Mariani, Spartaco Vela i Uberto Dell’Orto. Va morir a Milà el gener de 1903.

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: Eleuterio Pagliano (1826-1903) - Altres: Eleuterio Pagliano (1826-1903)



Parlem de Música...

Felice Lebano (Palermo, 1867 - Buenos Aires, 1919) va ser un arpista i compositor italià. Es va formar inicialment amb Filippo Scotti en el Conservatori San Pietro a Maiella de Nàpols, ciutat on també va rebre el mecenatge de Mercadante. Al finalitzar la seva formació va realitzar una gira de concerts per Europa abans de tornar a Itàlia, on va ser nomenat docent de la càtedra d'arpa del Conservatori San Pietro a Maiella de Nàpols. No obstant i ben aviat va viatjar el 1885 a Argentina, des d'on va realitzar una extensa gira per Amèrica abans d'establir-se, el 1890 i definitivament, a Buenos Aires. Allà va treballar com a intèrpret, compositor i professor. En aquest darrer sentit, va ser docent de més d'un miler d'alumnes organitzant anualment la celebració Conciertos Angelicales per a promocionar les alumnes amb més talent. D'aquestes, va destacar Flora de Urquiza Costa, filla del general i polític Justo José de Urquiza. Per la seva reputació i labor, Lebano va ser el responsable i precursor de l'Escola d'Arpa Argentina, posteriorment heretada per Augusto Sebastiani (1889-1971). Lebano va morir a Buenos Aires el 1919.

OBRA:

Instrumental:

Harp:
Mazurka (caprice per arpa),
Mezzanotte
Pensèe Poetique,
Polacca 1 e 2,
Serenata Andalusa,
Tristesse.

Two Harps:
Chant Sacrè de Gounod.

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: No disponible - Altres: Felice Lebano (1867-1919)



Parlem en veu pròpia o en veu d'altri...

El repertorio del disco, interpretado por la arpista e investigadora argentina Marcela Méndez, está formado por obras nunca antes grabadas de arpistas italianos, así como obras de otros compositores italianos o transcripciones de música argentina transcripta para el arpa por maestros italiano. Podemos mencionar en primer término a Felice Lebano (Palermo, 1857 - Buenos Aires, 1919) y Augusto Sebastiani (Nápoles, 1889 - Buenos Aires, 1971), que se radicaron en la Argentina entre fines del siglo XIX y principios del XX –y quienes a través de sus actividades interpretativas y didácticas contribuyeron a difundir el instrumento y a formar las primeras generaciones de arpistas profesionales de la Argentina, se incluyen también obras de Luis R. D. Sammartino (Buenos Aires, 1888 - 1973), Laura Manghi (Parma, 1920 - General Roca, 1991) y Alberto Williams (Buenos Aires, 1862 - 1952). Este disco forma parte de la colección de música clasica del sello Tradition y contó con el sponsoring de la Embajada de Italia en la Argentina, a través del Istituto Italiano di Cultura, de Buenos Aires.

MANOSMAGICAS (source/font: aquí)

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional... 

INTERPRETS: Marcela Méndez (arpa)
AMAZON: Arpistas Italianos en la Argentina
IMSLP: No disponible
CPDL: No disponible
SPOTIFY: Arpistas Italianos en la Argentina



Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

6 comentaris:

  1. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. Muchas gracias por tanta generosidad. Un abrazo grande desde Bs As, con mis mejores deseos para 2017.

    ResponElimina
  3. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina