Parlem de Pintura...
Joseph Christian Leyendecker (Montabaur, 23 de març de 1874 - New Rochelle, 25 de juliol de 1951) va ser un dibuixant i pintor alemany que va desenvolupar la seva carrera als Estats Units. D'ascendència neerlandesa, va néixer a Alemanya i va viure a Montabaur fins el 1882, any que va emigrar cap als Estats Units amb els seus pares Peter Leyendecker i Elizabeth Oreseifen, la seva germana Augusta i els seus dos germans, Frank Leyendecker, i Adolph Leyendecker (1870-1939). Allà va començar a treballar en una impremta i va assistir, mentrestant, a l'Escola d'Arts de Chicago, sota la direcció de John H. Vanderpoel. Cinc anys més tard va viatjar a París on va entrar, juntament amb el seu germà Frank, a l'Académie Julien. Al tornar als Estats Units va obtenir diverses encàrrecs per anuncis comercials i il·lustracions. El seu retrat d'un model masculí vestint una camisa per la marca Arrow Collar es va transformar en un ideal de bellesa masculina per a l'època, i va ser emulat massivament pels nord-americans. En aquell temps, va realitzar també il·lustracions de publicitat per la marca Hart i Schaffner & Marx. Al llarg de quaranta anys, va il·lustrar moltes de les portades de la popular revista nord-americana Saturday Evening Post, per a la que va produir unes 300 il·lustracions. La mundialment coneguda imatge del Pare Noel com un alegre ancià grassonet i vestit amb vestit vermell va ser popularitzada per ell, així com la del nadó com a representació de la vinguda i inici de l'Any Nou. També va dibuixar cartells propagandístics durant la Primera Guerra Mundial en els que incitava la gent a comprar bons de guerra. El seu art va ser una influència determinant pel famós il·lustrador Norman Rockwell. Va morir a New Rochelle el juliol de 1951.
Parlem de Música...
Ira David Sankey (Edinburg, 28 d'agost de 1840 - Brooklyn, 13 d'agost de 1908) va ser un compositor nord-americà. Amb 16 anys va entrar com a membre de l'església metodista en la qual, i a partir d'aleshores, va desenvolupar una intensa carrera com a compositor d'himnes. Ben aviat es va fer conegut a l'hora de "cantar l'evangeli" ja que sovint ho feia acompanyat d'un orgue portàtil i interpretant cançons d'autors diversos com Philip Phillips, Philip Bliss i William Bradbury i fent ús d'efectes sonors com el rubato. També en el sí d'aquesta congregació es va encarregar de dirigir els cors assolint un elevat grau de compromís dels seus cantants. Com a compositor, va assolir un èxit sense precedents el dia que va publicar el seu recull Sacred Songs and Solos (1873) en el qual hi va incloure més de 1000 cançons evangèliques, tant pròpies com d'altres autors, i del qual se'n van arribar a vendre més de 80 milions d'exemplars. Des del 1895 i fins a la seva mort, Sankey va ser president de Biglow & Main, l'editorial de moltes de les seves obres.
Informació addicional...
AMAZON: SANKEY, I. - The Hymn Makers
IMSLP: Ira David Sankey (1840-1908)
CPDL: No disponible
Saludos Pau.
ResponEliminaEn esta ocasión, tu que eres el estudiado para estos casos, quizás puedas resolverme esta inquietud. Observo que el quinto corte de esta obra de Ira David Sankey (1840-1908) "Shall We Gather At The River" tambien aparece registrado como autoria de Robert Lowry (1826–1899). Bueno, no es para quitar el sueño, igual la disfruto incluso si fuese anónima, como algunos la consideran, y no corresponde, en mi caso, a una averiguación académica, solamente surgió al escucharla.
Muchas gracias por la generosidad con tu trabajo.
Magua,
Colombia
Querida Magua,
EliminaLo que comentas no es en absoluto extraño ya que los escritores de himnos, al menos en Estados Unidos, fueron muchos, especialmente a mediados y finales del siglo XIX. Por lo que no es raro encontrar para un mismo himno varias versiones. Ambos, tanto Sankey como Lowry, fueron muy reconocidos en su tiempo así que incluso es posible/probable que escribieran himnos conjuntamente. Como deducirás, eso también puede derivar en atribuciones dudosas...
Espero haberte ayudado en tus dudas.
Saludos!
Pau