diumenge, 1 de juny del 2014

ELSNER, Józef (1769-1854) - Missa Coronationis Solemnis, Op.51

Sir David Wilkie - The Entrance of George IV at the Palace of Holyroodhouse (1828)
Obra de David Wilkie (1785-1841), pintor escocès (1)



- Recordatori de Józef Antoni Franciszek Elsner -
En el dia de la celebració del seu 245è aniversari de naixement



Parlem de Pintura...

David Wilkie (Fife, 18 de novembre de 1785 - Badia de Gibraltar, 1 de juny de 1841) va ser un pintor escocès, que es va distingir pels seus retrats, pintures històriques i, sobretot, per les escenes de gènere. Wilkie va néixer a Cults (Fife) el 1785, i entre els anys 1799 i 1804 va realitzar els seus estudis a Edimburg. Es va traslladar a Londres el 1805 i va ingressar a la Royal Academy. Encara que els seus primers retrats segueixen l'estil de l'escocès Henry Raeburn, la seva evolució posterior mostra el resultat dels seus llargs viatges pel continent. Va morir el 1841 en un naufragi davant de la costa de Gibraltar durant el retorn d'un viatge pel Pròxim Orient. Malgrat els seus inicis com a pintor de temes històrics i de retrats, Wilkie es va guanyar la seva reputació amb pintures de gènere on va plasmar el seu talent a l'hora de realitzar vitals representacions de tipus humans. D'altra banda, va ser capaç d'expressar el seu patriotisme en el popular Els invàlids de Chelsea llegint la Gaseta de la batalla de Waterloo (1822, Apsley House, Londres), que tipifica les seves nombroses pintures d'escenes històriques contemporànies. Alguns indicadors de l'èxit que va arribar a assolir són els encàrrecs reals, entre els quals s'inclou el retrat de Guillem IV (1832-1833, Apsley House). Wilkie va gaudir d'una alta consideració entre els seus coetanis, com ho demostra el quadre de Joseph Mallord William Turner, Pau: enterrament al mar (Tate Gallery, Londres), obra exposada a la Royal Academy el 1842, i inspirada en la seva mort.

Font: En català: David Wilkie (1785-1841) En castellano: David Wilkie (1785-1841) In english: David Wilkie (1785-1841) - Altres: David Wilkie (1785-1841)



Parlem de Música...

Józef Antoni Franciszek Elsner (Grodków, 1 de juny de 1769 - Warsaw, 18 d'abril de 1854) va ser un compositor i professor polonès. Va començar en la música en el cor d'una església de Grodków. Seguidament, va estudiar en una escola dominicana i posteriorment amb els jesuïtes en el Gymnasium de Breslau (1781-1788) on va cantar la part tenor solista de l'oratori Der Tod Jesu de Graun. Va cantar en el cor de l'òpera, tocava el violí i l'orgue i va començar a compondre, principalment, música religiosa. Va entrar a la Universitat de Breslau on va estudiar Teologia i Medicina. El 1789 es va traslladar a Viena on va començar acadèmicament la seva carrera musical. El 1791 va assolir el càrrec de violinista i director d'orquestra de l'òpera de Brno i el 1792 a Lemberg va assolir el càrrec de direcció de l'orquestra del teatre. Allà va escriure nombrosa música instrumental entre simfonies, música de cambra i la seva primera òpera. El 1799 es va instal·lar a Varsòvia, on durant els propers 25 anys va dirigir l'òpera tot reformant-ne l'estructura, l'organització i la programació musical. Allà va presentar les seves pròpies obres així com les de molts autors contemporanis potenciant, especialment, la formació de joves cantants. Va fundar diverses escoles de música i va publicar diverses obres de pedagogia teòrica musical. Entre els seus alumnes cal destacar a Chopin. A partir del 1802 va dirigir un taller de gravats de música que va publicar nombroses obres. El 1805 va rebre el nomenament com a membre de la Societat d'Amics de la Ciència de Varsòvia. Juntament amb ETA Hoffmann van fundar un espai musical que va dur a terme la interpretació d'algunes simfonies de Beethoven. El 1814 va fundar la Societat dels Amics de la Música Religiosa i Nacional. Va treballar, així mateix, en diverses revistes musicals on va contribuir amb articles, crítiques i opinions de tot tipus. Va ser membre honorari de la Societat de Música de l'Universitat Paulinerkirche de Leipzig. El 1823 va rebre l'Ordre de Sant Estanislao, la màxima condecoració polonesa. Va seguir en el seu càrrec com a compositor i docent fins el final de la seva vida. Va morir a Varsòvia l'abril de 1854.

Font: En català: Józef Antoni Franciszek Elsner (1769-1854) En castellano: Józef Antoni Franciszek Elsner (1769-1854) In english: Józef Antoni Franciszek Elsner (1769-1854) - Altres: Józef Antoni Franciszek Elsner (1769-1854)



Parlem amb veu pròpia...

Jozef Elsner és considerat, avui dia, com el més important compositor clàssic de Polònia així com del peculiar estil musical d'aquell país. En les seves nombroses obres es combinen aspectes de la tradició clàssica vienesa amb elements tradicionals i folklòrics de Polònia. Per exemple, en les seves òperes així com en la majoria de la seva nombrosa música religiosa, va utilitzar cançons i danses populars d'aquella geografia. I si bé el seu deute "ideològic" amb Mozart i Haydn és evident en les seves primeres obres, el cert és que la seva dilatada existència (va morir als 85 anys) el va ajudar a renovar l'estil per adaptar-lo al romanticisme del segle XIX. Elsner, en última instància i sense menysprear la seva labor lírica teatral i la seva música instrumental, va ser un compositor principalment religiós. En aquest sentit, el seu repertori és molt extens amb un mínim de 24 misses llatines, 9 misses poloneses, 2 rèquiems, 4 oratoris, 86 ofertoris, himnes, motets i altra obra menor. Una de les obres més tardanes, de 1829, va ser la grandiloqüent i majestuosa Missa Coronationis Solemnis en Do major opus 51 per a solistes, cor i orquestra. Escriptura d'elevada solemnitat per una gran missa, de durada considerable, de contrastats arguments i de melodies instrumentals preciosistes. Pel títol deduirem, tot i no tenir-ne informació al respecte, que va ser escrita per a una important cerimònia de coronació que, per esdeveniments històrics, és possible que fes referència al nomenament de Pius VIII com a Papa de Roma el març de 1829. Tot i que probablement, la referència l'hem de buscar en la coronació de Nicolau I de Rússia com a Rei de Polònia el 24 de maig d'aquell any. La interpretació, en aquest cas, és en viu i en directe i recuperada de l'impressionant arxiu "online" d'Internet. La representació és bona així com la qualitat de l'enregistrament per la qual cosa, i immediatament, ens permetrà afirmar que, entre mans, tenim una autèntica relíquia d'un gran i reconegut compositor polonès a qui avui celebrem!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional...

INTÈRPRETS: Sabina von Walther (soprano); Manuela Leonhartsberger (sorpano); Tanja Ariane Baumgartner (alto); Thomas Ebenstein (tenor); Kirlianit Cortes (tenor); Liudas Mikalauskas (bass); Krakow Festival Orchestra i Karol Szymanowski Choir; Kaspar Zehnder (conductor)
RECICLASSICAT: ELSNER, Józef Antoni Franciszek (1769-1854)
CPDL: No disponible
SPOTIFY: No disponible

Jozef Elsner (1769-1854)

Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

5 comentaris:

  1. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. Hi Pau,

    nice music, good that is has been recorded, so we can listen to it and discover that the Polish music scene musn't be underestimated.
    It's a pity that these unknown works are performed by reosonable soloist and orchestras, but never by the top performers,
    that's why these works struggle to make it to the concerthalls and churches.

    Perhaps it is a good idea to post some baroque and classical (choral)music from South-America (for example Padre José Nunes Garcia). Music we do not know, and if we don't know this music we can't like it, perhaps in the near future Pau?

    Greetings and Pace!

    Peter

    ResponElimina
    Respostes
    1. Dear Peter,

      In fact, the Polish music as well as the Bohemian music is full of unknown treasures! I agree with you when you refer to performances but just in this case I think the quality interpretation is really good.
      Anyway, I will try to share all unknown treasures although it hasn't a good performance!
      On near future I will try to post some brazilian sacred music.... if you knew the amount of music that I have to share...

      Greetings and thanks for your comment!!
      Pau

      Elimina
  3. Amigo Pau, muchas gracias por vuestra generosidad,....a propósito de America,...observad vuestro correo.
    Un abrazo
    Milton

    ResponElimina