dijous, 12 de juny del 2014

HOOK, James (1746-1827) - Six Flute Trios Op. 83

Jean-Étienne Liotard - Maria Frederike van Reede-Athlone at Seven (1755
Obra de Jean-Étienne Liotard (1702-1789), pintor suís (1)





Parlem de Pintura...

Jean-Étienne Liotard (Ginebra, 22 de desembre de 1702 - 12 de juny de 1789) va ser un pintor suís. Es va formar a Itàlia i a París com a esmaltador i miniaturista i es va especialitzar com a pintor de retrats i de quadres de gènere: va ser un dels retratistes més requerits de la seva època, especialitzant-se en la tècnica del pastel. Després d'un viatge a Constantinoble (1738-1742), es va establir a Viena on va ser nomenat pintor de la cort dels Habsburg: Aquest càrrec li procurar notable fama, tant que ell va començar a relacionar-se amb la millor aristocràcia europea. Va passar els seus últims dies a Ginebra, dedicant-se als bodegons. Va morir el juny de 1789.




Parlem de Música...

James Hook (Norwich, 3 de juny de 1746 - Boulogne, 1827) va ser un compositor i organista anglès. Des de ben petit va mostrar interès i bones dots musicals. Amb 4 anys ja tocava el clavicordi i amb 6 va començar a realitzar concerts públics. Fins i tot amb 8 anys ja havia escrit la primera òpera tot i que aquesta prematura obra s'ha perdut. Entre el 1763 i el 1764 Hook es va traslladar a Londres on va adquirir el seu primer càrrec d'organista a White Conduit House, Pentonville. Va començar a destacar com a organista, professor i compositor, especialment de cançons (en va arribar a publicar més de 2000). Aquestes obres vocals van tenir gran èxit a Londres on es van publicar i interpretar regularment. El 1768 va ser nomenat organista i compositor de la Marylebone Gardens. El 1772 es va convertir en organista de St Johns Horselydown, Bermondsey. Va treballar durant molts anys en el Vauxhall Gardens. En aquell temps, a banda de cançons, va compondre nombroses òperes. Va ser un compositor molt prolífic, especialment pel que fa a música vocal secular tot i que també va escriure nombrosa obra instrumental. Va morir a Boulogne el 1827.

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: James Hook (1746-1827) - Altres: James Hook (1746-1827)



Parlem amb veu pròpia...

James Hook, proper a Boyce i a Greene, va ser al seu temps sensiblement més conegut que aquests dos mestres anglesos ja que Hook va ser un autèntic "superstar" a l'Anglaterra del segle XVIII gràcies a les nombroses cançons que va escriure. En concret, més de 2000 les quals van resultar irremeiablement atractives pel públic anglès. El Vauxhall Gardens i el Marylebone Gardens van ser els espais on va arrasar i on va construir el seu "imperi". Al nostre temps, fruit potser del caràcter fàcil i simple de la majoria de les seves cançons, el seu nom ha desaparegut completament dels escenaris. Poques són les edicions monogràfiques al seu nom i les que trobem la qualitat se'n ressenteix. Una d'elles recupera música de cambra aglutinada en els Trios per a flauta opus 83. Simples en la forma i en el recorregut, resultarien agradables si la qualitat fos major. La forma clàssica galant és la dominant en trios-sonata de tres moviments característics. L'entrada d'avui, no hi ha dubte, l'oblidarem massa aviat fruit de la irregular interpretació, del so enllaunat i en general de la baixa qualitat del conjunt. Molts es preguntaran, aleshores, perquè perdre el temps tenint en compte el pobre retorn musical. Doncs bé, els que em coneixen saben que, més enllà dels necessaris criteris estètics, el principi i l'essència d'aquest espai és el "recuperar el major nombre de compositors possible". Així ha estat, és i serà!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional...

James Hook Six Flute Trios Op. 83 No. 1-6

Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

3 comentaris: