divendres, 12 de febrer del 2016

DE SALAZAR, Juan García (1639-1710) - In Dominica Palmarum

Jacques Courtois - Rocky valley (c.1660)
Obra de Jacques Courtois (1621-1676), pintor francès (1)



- Recordatori de Juan García de Salazar -
En el dia de la celebració del seu 377è aniversari de naixement



Parlem de Pintura...

Jacques Courtois (Saint-Hippolyte, 12 de febrer de 1621 - Roma, 14 novembre 1676) va ser un pintor francès. Anomenat 'Le Bourguignon' o 'Il Borgognone' per la seva procedència de la homònima regió francesa de Borgonya, va desenvolupar tota la seva carrera a Itàlia, on hi va viatjar el 1636. La seva primera estada a Milà el va posar en contacte amb els terços espanyols, amb els que va adquirir una experiència militar que va ser fonamental per al desenvolupament de la seva carrera com a pintor especialista en batalles. Va destacar tant en aquesta temàtica fins el punt de ser qualificat pels seus contemporanis com el més dotat del segle en el seu gènere. Aquests atribuïen la seva fascinació per la representació de fets castrenses a l'impacte que li va produir la contemplació de La batalla de Constantí, de Rafael, en les stanze vaticanes. Camí de Roma es va aturar a Florència, Siena i Bolonya, on va admirar especialment l'obra de Guido Reni. Fins el 1640 no va arribar a Roma, on va rebre la influència de Michelangelo Cerquozzi i Salvator Rosa. El 1655 va abandonar la ciutat i va viatjar per França i el nord d'Itàlia tornant finalment a la ciutat del Tíber per entrar a l'orde dels jesuïtes, a la qual va dedicar la seva producció dels últims anys. Va morir a la ciutat italiana el novembre de 1676.

Font: En català: No disponible En castellano: Jacques Courtois (1621-1676) In english: Jacques Courtois (1621-1676) - Altres: Jacques Courtois (1621-1676)



Parlem de Música...

Juan García de Salazar (Tuesta, bap. 12 de febrer de 1639 - Zamora, 8 d'agost de 1710) va ser un compositor espanyol. El 1659 apareix citat per primera vegada, al costat del seu germà Simón de Salazar, com a mosso del cor de la Catedral de Santa Maria de Burgos. No se sap res de la data del seu ingrés ni dels seus anys de formació i es creu que efectivament els va passar a la catedral castellana, encara que va rebre la confirmació a la població del Espejo el 1650, al costat del seu poble natal, molt proper a la llavors florent Col·legiata de Santa Maria de Valpuesta. El 1660 va ser nomenat vicerector del col·legi de mossos i, un any després, va ser proposat pel mestre de Burgos, per ocupar la direcció de la capella de la Universitat de les parròquies de Vitòria però no va ser acceptat. El mateix any, va obtenir permís del Cabildo per presentar-se a les oposicions de mestre de capella a la col·legiata de Toro a Zamora. Allà hi va romandre fins el 1663 any que va assumir el mateix càrrec a la Catedral de la Asunción de Burgo d'Osma, on va residir-hi cinc anys, de nou al costat del seu germà Simón, contractat com contralt. Allà també va coincidir amb un altre músic, Pedro de Nanclares, qui havia estat organista a la col·legiata de Vitòria i que el 1668, quan Salazar va abandonar El Burgo, s'havia traslladat a Palència. El 13 de juny de 1668, Salazar va sol·licitar el permís per prendre part en les oposicions al magisteri de Zamora, oposicions que, com en tots els casos anteriors, va guanyar amb certa facilitat. En aquesta catedral, va tenir a les ordres l'organista Antonio de la Cruz Brocarte (1675-1721), de qui es diu que era excepcional i alhora un important músic teòric. Tota la música de García de Salazar va ser religiosa, excepte una breu partitura per nom tono humano. Va morir a Zamora l'agost de 1710.

Font: En català: No disponible En castellano: Juan García de Salazar (1639-1710) In english: Juan García de Salazar (1639-1710) - Altres: Juan García de Salazar (1639-1710)



Parlem en veu pròpia o en veu d'altri...

El alavés Juan García de Salazar, formado en Burgos, fue maestro de capilla de la Colegiata de Santa María la Mayor de Toro y de la catedral de Burgo de Osma (Soria), antes de ser nombrado maestro de capilla de la catedral de Zamora, donde ocuparía su cargo hasta su muerte en 1710, tras un magisterio de cuarenta y dos años. La Grande Chapelle ha acometido la grabación discográfica de la música para la ceremonia del Domingo de Ramos del compositor alavés. El programa elegido reconstruye la procesión, la misa y parte del oficio de vísperas de esa fiesta litúrgica, con la característica alternancia entre los pasajes polifónicos, el canto llano y las obras o fragmentos tocados por los ministriles. Se ha recurrido a los cantorales de la catedral zamorana de los siglos XVII y XVIII, de cuya localización y selección se ha encargado el Prof. Juan Carlos Asensio, habitual colaborador del conjunto. El interés por recuperar la procesión de Ramos se debe al hecho de que en la catedral de Zamora se han conservado varios motetes de Salazar destinados a ese día. Otro gran momento de interés musical es la Pasión según san Mateo, compuesta por Salazar en polifonía, obra de singular valor, ya que existen muy pocas grabaciones de Passios en el mercado. La reconstrucción de la festividad concluye con el himno de vísperas Vexilla regis, que se cantaba durante la ceremonia del Vexilla (o "del pendón") en la que se enarbolaba el estandarte sagrado de la cruz. La recuperación se ha llevado a cabo mediante la restitución de los manuscritos musicales (conservados en Zamora y Burgos) y la utilización de efectivos musicales similares a los de la plantilla de la catedral de Zamora a finales del siglo XVII. La búsqueda de fidelidad y evocación sonora rigurosa son propias de La Grande Chapelle y su director, Albert Recasens. Este disco constituye un homenaje a García de Salazar en el tercer centenario de la muerte del compositor (1710-2010) y una ambiciosa recuperación del patrimonio histórico-musical castellano-leonés, con el objetivo de continuar difundiendo el rico patrimonio musical español a nuestra sociedad.

LAUDAMUSICA (source/font: aquí)

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional... 

INTERPRETS: La Grande Chapelle; Schola Antiqua; Angel Recasens (conductor)
AMAZON: DE SALAZAR, J.G. - In Dominica Palmarum
IMSLP: No disponible
SPOTIFY: DE SALAZAR, J.G. - In Dominica Palmarum



Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

4 comentaris: