dijous, 25 de febrer del 2016

LACHNER, Ignaz (1807-1895) - Concertino, Op. 43

Pierre-Auguste Renoir - Pigeon Coop at Bellevue
Obra de Pierre-Auguste Renoir (1841-1919), pintor francès (1)



- Recordatori d'Ignaz Lachner -
En el dia de la commemoració del seu 121è aniversari de decés



Parlem de Pintura...

Pierre-Auguste Renoir (Llemotges, 25 de febrer de 1841 - Cagnes, 3 de desembre de 1919) va ser un pintor francès i un dels més cèlebres impressionistes. Fill d'un sastre que va traslladar la seva família a París, va treballar com a decorador en una fàbrica de porcellanes. Amb 17 anys va començar a copiar pintures sobre ventalls, pantalles de làmpades i persianes. Poc després va ser admès a l'Acadèmia de Belles Arts de París i el 1862 es va matricular a l'acadèmia del pintor suís Charles Gabriel Gleyre, on va coincidir amb els pintors Frederic Bazille, Claude Monet i Alfred Sisley. En l'obra d'aquell primer període va poder observar la influència dels primers pintors impressionista com Monet, especialment en el tractament de la llum, i d'Eugène Delacroix en el tractament del color. El 1864 va exposar per primera vegada a París, però no va ser veritablement reconegut fins el 1874, en la primera exposició de pintors de la nova escola impressionista. Per exemple, de 1876 va ser El ball del Moulin de la Galette (Museu d'Orsay, París), una de les obres més famoses de l'impressionisme. També va realitzar notables retrats com els de Madame Charpentier i els seus nens (1878, Museu Metropolità, Nova York) i Jeanne Samary (1879, Museu del Louvre, París). El 1883 va aconseguir una gran reputació amb l'exposició individual celebrada a la galeria Durand-Ruel de París. Entre els anys 1884 i 1887 va realitzar unes sèries d'estudis de grup de figures nues conegudes com Les grans banyistes (Museu d'Art, Filadèlfia). En els seus últims 20 anys va patir artritis i va continuar treballant amb un pinzell lligat al braç. El seu fill Jean Renoir es va fer famós com a cineasta internacional. Pierre-Auguste Renoir va morir el desembre de 1919 a Cagnes.




Parlem de Música...

Ignaz Lachner (Rain am Lech, 11 de setembre de 1807 - Hannover, 24 de febrer de 1895) va ser un director i compositor alemany. Germà de l'organista Theodor Lachner, es va formar inicialment a Augsburg i Munich abans de viatjar a Viena on va estudiar amb el seu germà Franz Lachner, en aquell temps organista a una església luterana de la ciutat austríaca. El 1828 va assolir el càrrec d'assistent del Kapellmeister de la Wiener Hofoper. Poc després va viatjar a Suttgart on va assolir el càrrec de director musical de la cort, càrrec que va mantenir durant 5 anys. El 1836 va viatjar a Munich on va ser, novament, assistent de mestre de capella a partir del 1842. El 1853 va rebre una petició d'Hamburg per accedir al càrrec de mestre de capella oficial del teatre de la ciutat. El 1858 va viatjar a Stockholm on també va ser nomenat Kapellmeister. A partir del 1861 i fins a la seva jubilació el 1875, va ser director d'orquestra a Frankfurt. Com a compositor va escriure nombrosa música vocal per al teatre i obra de cambra. Va morir a Hannover el febrer de 1895.

OBRA:

(selective list)

Vocal secular:

Stage:
Der Geisterturm (op), Stuttgart, 1837
Die Regenbrüder (op, E. Mörike and H. Kurz), Stuttgart, 1839
Loreley (op), Munich, Hofoper, 1846, vs (Heidelberg, c1846)
Alpenszenen (all performed Munich, Hofoper, c1850): ’s letzti Fensterln (J.G. Seidel and W. von Kobell);
Drei Jahrln nach’m letzten Fensterln (Seidl);
Die beiden Freier;
Der Freiherr als Wildschütz; Der Ju-Schroa

Vocal religiosa:

Deutsche Vesper, chorus, orch, org; songs, 1v, pf

Instrumental:

Concertino;
7 str qts [2 for 3 vn, va; 1 for 4 vn];
6 pf trios;
3 sonatinas, 2/3 vn;
Sonata, vn, pf
7 pf sonatas;
Sonata, pf 4 hands;
Kindersinfonie, pf,
9 children’s insts

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: Ignaz Lachner (1807-1895) - Altres: Ignaz Lachner (1807-1895)



Parlem en veu pròpia o en veu d'altri...

This CD gathers together a group of rarely heard concertante pieces for various combinations of wind instruments by four composers of the 18th and 19th centuries, Franz Danzi, Agostino Belloli, Louis Emmanuel Jadin, and Ignaz Lachner. The soloists, Egils Sefers (clarinet), Niels Anders Vedsten Larsen (bassoon) and David Palmquist (horn), are all members of the Danish Wind Quintet “Clarion”. The Sinfonietta Riga is conducted by Claus Efland. Apart from the Danzi work, all these concertante works are receiving their first recordings. The concertanate works on this collection are Belloli’s Concerto for clarinet, horn and orchestra, Danzi’s Concertino for clarinet, bassoon and orchestra B flat major op. 475, Lachner’s Concertino for horn, bassoon and orchestra op. 43, and Jadin’s Symphonie Concertante for clarinet, horn, bassoon and orchestra. All these pieces are heard in their premiere recordings, with the exception of Danzi’s Concertino. Danish-born conductor Claus Efland is one of the most widely-respected and versatile conductors of his generation. Born in 1974, he later moved to London, where he studied conducting with John Carewe and Neil Thomson at the Royal College of Music. His studies were further consolidated by a period of work with the Staatskapelle Dresden where he acted as assistant to Sir Colin Davis. Claus Efland has received numerous awards for his conducting including the Theodore Stier Prize and the prestigious Scandinavian Leonie Sonning Award. In 2004 he was a prizewinner at the Donatella Flick Competition in London. He was appointed Music Director of the Bardi Symphony Orchestra in 2008.

PRESTOCLASSICAL (source/font: aquí)

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional... 

INTERPRETS: Egils Sefers (clarinet); Niels Anders Vedsten Larsen (bassoon); David Palmquist (horn); Sinfonietta Riga; Claus Efland
AMAZON: Concertante Virtuosic Wind Concertos
CPDL: No disponible
SPOTIFY: Concertante Virtuosic Wind Concertos



Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

2 comentaris: