divendres, 5 de febrer del 2016

BACH, Johann Ludwig (1677-1731) - Cantatas

Luca Giordano - Allegory of Prudence (c.1682)
Obra de Luca Giordano (1634-1705), pintor italià (1)



- Recordatori de Johann Ludwig Bach -
En el dia de la celebració del seu 339è aniversari de naixement



Parlem de Pintura...

Luca Giordano (Napoli, 18 d'octubre de 1634 - Napoli, 12 de gener de 1705) va ser un pintor italià. Conegut amb el nom de "Luca fa Presto", per la rapidesa amb que executava les seves obres, va estudiar amb el pintor espanyol José de Riberael Espanyoleto, i amb el pintor i arquitecte italià Pietro da Cortona l'estil del qual, conjuntament amb el de Paolo Veronese, va influir en el de Giordano. Va viure i treballar principalment a Nàpols, encara que també va dur a terme importants obres a Florència. Entre els anys 1692 i 1700 va residir a Madrid, on va treballar per Carles II d'Espanya. Va pintar nombrosos quadres, potser uns 5.000. Les característiques principals van ser l'harmonia dels colors, l'encant i la facilitat d'invenció. Entre els seus frescos hi ha els de la cúpula de la Capella Corsini de Florència, Crist expulsant els mercaders del temple (Església de Sant Filippo da Girolami, Nàpols), la Batalla de Sant Quintí i la Presó del de Memoranci (fresc de l'escala del Monestir de Sant Llorenç de l'Escorial, Madrid). Entre les seves pintures de cavallet s'inclouen Venus i Mart (Museu del Louvre, París) i el Naixement de sant Joan Baptista (Museu Metropolità d'Art, Nova York). Després de la seva mort va ser desacreditat amb duresa per artistes i crítics, ja que el van considerar responsable de la decadència de la pintura després dels anys esplendorosos d'Espanya. El nou interès que va suscitar l'època barroca a principis del segle XX, va contribuir decisivament a la revaloració del pintor. Va morir a Nàpols el gener de 1705.

Font: En català: Luca Giordano (1634-1705) En castellano: Luca Giordano (1634-1705) In english: Luca Giordano (1634-1705) - Altres: Luca Giordano (1634-1705)



Parlem de Música...

Johann Ludwig Bach (Thal, 4 de febrer de 1677 - Meiningen, 1 de maig de 1731) va ser un compositor alemany, fill de Johann Jacob Bach. És realment escassa la informació relativa als seus primers anys. El que és probable, tenint en compte que va néixer en la família Bach, és que algun dels seus membres, possiblement el seu pare, fos el seu primer mestre. La primera referència documental és la de la seva assistència formativa al Gymnasium de Gotha en els anys 1688-1693. A partir del 1699 es va convertir en músic a la Cort de Meiningen, el 1703 Kantor i el 1711 mestre de capella de la mateixa Cort. El duc Ernst Ludwig va ser el seu protector durant molts anys i va ser la persona a qui va dedicar, l'any 1724, la música per al seu funeral. El seu repertori és extens en obres vocals tot i que també es creu que va escriure gran quantitat de música instrumental tot i que molta d'ella s'ha perdut. En gran part, és gràcies a Johann Sebastian Bach que moltes de les obres de Johann Ludwig es preserven ja que va ser l'encarregat de custodiar així com d'estudiar l'obra del seu familiar. Fins i tot, va interpretar en públic algunes de les seves obres a Leipzig els anys 1726, 1735 i 1750. Algunes de les obres vocals de Ludwig es van atribuir erròniament i durant molts anys a Johann Sebastian Bach. Denn du meine Seele Wirst BWV15 és una d'elles. El gènere cantata i motet és el més nombrós de la seva obra. La influència que van exercir en la posterior i monumental obra de J.S. Bach és evident tant per la forma com per l'emoció i espiritualitat que transmeten. Ludwig Bach va morir a Meiningen el maig de 1731.

OBRA:

Vocal religiosa:

Messe sopra cantilena Allein Gott in der Höh, e, 1716, bwv Anh.III.166 [opening of Gl by J.S. Bach]; ed. K. Hofmann (Stuttgart, 1976)
Mass, G, bwv Anh.III.167
Magnificat, 8vv

23 church cants.:
Darum säet euch Gerechtigkeit;
Darum will ich auch erwählen;
Denn du wirst meine Seele nicht in der Hölle lassen, bwv15, ed. in Johann Sebastian Bachs Werke, ii (Leipzig, 1851/R);
Der Gottlosen Arbeit wird fehlen;
Der Herr wird ein neues im Land erschaffen;
Die mit Tränen säen, ed. H. Hornung and M.G. Schneider (Neuhausen-Stuttgart, 1980);
Die Weisheit kommt nicht in eine boshafte Seele;
Du sollst lieben Gott, D-Gs;
Durch sein Erkenntnis;
Er machet uns lebendig;
Es ist aus der Angst und Gericht;
Es wird des Herrn Tag kommen, F-Pn;
Gott ist unser Zuversicht, ed. A.M. Owen (St Louis, n.d.);
Ich aber ging für dir über; Ich will meinen Geist in euch geben;
Ja, mir hast du Arbeit gemacht, ed. H. Max (Neuhausen-Stuttgart, 1984);
Kommt, es ist alles bereit, lost, formerly in Berlin, Singakademie;
Küsset den Sohn, dass er nicht zürne (frag.);
Mache dich auf, werde Licht, ed. H. Max (Neuhausen-Stuttgart, 1984);
Siehe ich will meinen Engel senden;
Siehe, ich will viele Fischer ausssenden (frag.);
Und ich will ihnen einen einigen Hirten erwecken;
Wie lieblich sind auf den Bergen

11 motets:
Das Blut Jesu Christi; Das ist meine Freude, ed. G. Graulich (Neuhausen-Stuttgart, 1980);
Die richtig für sich gewandelt haben;
Gedenke meiner, mein Gott;
Gott sei mir gnädig;
Ich habe dich ein klein Augenblick;
Ich will auf den Herrn schauen;
Sei nun wieder zufrieden, ed. in Cw, xcix (1964);
Unser Trübsal, ed. in Cw, xcix (1964);
Uns ist ein Kind geboren, ed. R. Moser (Leipzig, 1930), ed. K. Hofmann (Stuttgart, 1984);
Wir wissen so unser irdisches Haus

Klingt vergnügt, secular cant.
Funeral music, 1724, 3 pts; pt 2 ed. K. Geiringer, Music of the Bach Family (Cambridge, MA, 1955)
Passion; cant. cycle for 1713, cited in S. Kümmerle: Enzyclopädie der evangelischen Kirchenmusik, i (Gütersloh, 1888/R), 67

Instrumental:

Suite, G. orch, 1715; ed. K. Hofmann (Neuhausen-Stuttgart, c1984)

Font: En català: Johann Ludwig Bach (1677-1731) En castellano: Johann Ludwig Bach (1677-1731) - In english: Johann Ludwig Bach (1677-1731) - Altres: Johann Ludwig Bach (1677-1731) 



Parlem en veu pròpia o en veu d'altri...

Johann Ludwig wrote an imposing number of vocal works. Although orchestral music was probably his principal activity from 1711 onwards, hardly any music at that type is extant. The preservation of the cantatas is due primarily to Johann Sebastian, who performed 18 of them, as well as the two masses, in Leipzig in 1726; some were given again between 1735 and 1750. Denn du wirst meine Seele was long considered an early work by Johann Sebastian (bwv15). The cantatas constitute the most important part of Johann Ludwig’s work; in contrast with the main corpus of Johann Sebastian’s cantatas, they represent the older type of mixed cantata, consisting essentially of biblical text and chorale in the following scheme: text from the Old Testament; recitative; aria; text from the New Testament; aria; recitative; chorus; chorale. The standard scoring is for four-part choir, strings and (usually) two oboes; in one cantata two horns are required, but there are no solo woodwind. These works had at least some small influence on Johann Sebastian, for example in his use of a string ensemble to accompany the words of Jesus.

GROVE MUSIC ONLINE (source/font: aquí)

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional... 

3 comentaris: