divendres, 21 d’octubre del 2016

AHNFELT, Oscar (1813-1882) - Andeliga Sånger

Vilhelm Hammershøi - Ida standing at a desk (1900)
Obra de Vilhelm Hammershøi (1864-1916), pintor danès (1)


- Recordatori d'Oscar Ahnfelt -
En el dia de la commemoració del seu 134è aniversari de decés



Parlem de Pintura...

Vilhelm Hammershøi (Kobenhavn, 15 de maig de 1864 - Kobenhavn, 13 de febrer de 1916) va ser un pintor danès. Fill de Christian Hammershøi, un comerciant adinerat, i de Frederikke, va iniciar als 8 anys les classes de dibuix i pintura. El 1879 va entrar a la Reial Acadèmia de Belles Arts de Cophenaguen i, entre els anys 1883 i 1885, va estudiar amb Peder Severin Krøyer a l'Escola d'Estudis Lliures, que havia obert l'any anterior en confrontació al conservadorisme acadèmic. Malgrat la dualitat d'estudis que va rebre l'estil del jove Hammershøi va desconcertar inicialment als seus mestres que van considerar la seva pintura, en termes generals, d'estranya. El 1885 va debutar amb Retrat d'una jove a l'Exposició de Primavera de Charlottenbotrg, sent la seva primera obra de grans dimensions, i que anticipava els principals trets de la seva posterior obra tant característica. Hammershøi no va guanyar el premi, però va causar gran impacte fins el punt que un grup d'artistes associats amb l'Escola d'Estudis Lliures va signar una carta dirigida a l'Acadèmia en protesta per la decisió de no atorgar-li el premi. El juny de 1891 es va casar amb Anada Ilsted, germana d'un amic i company de professió. A partir d'aleshores, la seva dona va aparèixer recurrentment en la seva obra. La parella va iniciar una gira per Europa, visitant els principals centres artístics si bé Hammershøi no es va interessar pels moviments artístics del moment sinó que va sentir admiració per l'art del passat. "He viatjat a París per veure molt i aprendre alguna cosa. Però crec que aprendré més de l'art antic que del nou" va afirmar Hammershøi en una carta a la seva mare (París, 1891). A Londres va viure captivat per l'omnipresent boira, sent potser l'origen de la boirina amb què va caracteritzar molts dels seus quadres. I si bé va realitzar alguns paisatges, la seva pintura es va fer famosa principalment pels seus interiors, d'atmosfera singular, per moments depriment i única. Va morir a Copenhaguen el febrer de 1916.




Parlem de Música...

Oscar Ahnfelt (Gullarp, 21 de maig de 1813 - Karlshamn, 22 d'octubre de 1882) va ser un cantant i compositor suec. Fill de vicari, als 14 anys es va traslladar juntament amb la seva família a Lund. Allà va rebre formació en teologia amb la idea de ser sacerdot si bé amb el temps va orientar la seva carrera vers la música. El 1840 es va traslladar a Estocolm on va rebre classes a la Reial Acadèmia Sueca de Música. Paral·lelament, va començar a donar recitals de guitarra així com a impartir classes particulars. El 1841 va organitzar unes reunions que van motivar la intervenció del rei Karl XV qui, després d'escoltar-lo, el va contractar per a la seva cort. A partir d'aquí va seguir viatjant per Suècia i el seu entorn tot posant música a centenars d'himnes i cançons moltes de les quals van ser escrites per Lina Sandell, amb qui va col·laborar estretament al llarg de la seva vida. El 1851 es va traslladar, juntament amb la seva esposa Clara Ahnfelt, a Karlshamn, ciutat on hi va morir l'octubre de 1882. 

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: Oscar Ahnfelt (1813-1882) - Altres: Oscar Ahnfelt (1813-1882)



Parlem en veu pròpia o en veu d'altri...

Oscar Ahnfelt, un autor de qui he de reconèixer absoluta ignorància, va ser un compositor freelance suec que va dedicar bona part de la seva vida a predicar la paraula del "Senyor" d'una forma bastant peculiar. Fill de clergue, ben aviat va patir una crisis espiritual que va motivar el seu despertar religiós incentivat definitivament després d'escoltar, el 1841, unes paraules de Carl Olof Rosenius. A partir d'aleshores va viatjar arreu del país per compartir l'Evangeli amb la força de les seves cançons. Fou tal l'interès que va despertar a Suècia, que les seves reunions de fe i devoció van motivar algunes queixes que amb el temps es van elevar fins al rei Karl XV qui lluny de condemnar el seu comportament, el va convidar a les seves dependències per a conèixer qui per ell era un desconegut músic i predicador de nom Oscar Ahnfelt. Durant l'audència Anhfelt, lluny de predicar, gustosament es va posar a cantar obres creades adhoc per a tal esdeveniment i sota supervisió i lletra de la poetessa Lina Sandell. El rei, inesperadament, va quedar meravellat i enlluernat per la bellesa d'aquella música guitarra en mà i cantada pel mateix Oscar Ahnfelt. Tal fou la bullanga que el rei va fins i tot publicar un Decret Reial atorgant carta blanca a Anhfelt per a "cantar i tocar, tant com vulgui, en els meus dos reialmes (Suècia i Noruega)". Feliçment exonerat de responsabilitats, Ahnfelt es va dedicar de ple a la composició de cançons i himnes en col·laboració amb Sandell i esporàdicament amb Rosenius i amb un repertori superior a les 200 obres, de les quals avui n'escoltarem algunes mostres. Des d'una perspectiva personal, la persuasió és immediata fruit de la delícia corprenedora irresistible amb què es presenten, fet que em permet entendre el per què Ahnfelt va arrassar per allà on va passar!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional... 

INTERPRETS: Ingegerd Tyrenius (soprano); Bo Ohlgren (bariton); Göteborg KammarkörGunnar Eriksson
AMAZON: Andeliga Sånger av Lina Sandell och Oscar Ahnfelt
IMSLP: No disponible
CPDL: No disponible
SPOTIFY: AHNFELT, O. - Andeliga Sånger av Lina Sandell och Oscar Ahnfelt



Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

1 comentari: