dimecres, 14 de juny del 2017

DI LASSUS, Orlando (1532-1594) - Marian Vespers

Hans Memling - Triptych of the Family Moreel (1484)
Obra d'Hans Memling (1440-1494), pintor flamenc (1)


- Recordatori de Orlando di Lassus -
En el dia de la commemoració del seu 423è aniversari de decés



Parlem de Pintura...

Hans Memling (Seligenstadt, c.1430 - Brugge, 11 d'agost de 1494) va ser un pintor flamenc, l'art del qual va il·lustrar Bruges en el període del seu declivi polític i comercial. Va ser un pintor gòtic del segle XV, pertanyent al grup que va treballar en l'últim terç del segle XV i principis del XVI. D'origen possiblement alemany, es creu que es va formar en algun taller de la zona del Rin o de Colònia. Està documentada la seva presència a Brussel·les el 1465 i a Bruges el 1466. El 1467 va ingressar a la corporació de pintors de Bruges. Va ser deixeble de Roger van der Weyden; també el va influir Dirk Bouts. Va ser un pintor molt popular, fet que l'hi va reportar una enorme fortuna. Li van arribar encàrrecs d'altres països, com Anglaterra o Espanya. De fet, va ser un dels pintors predilectes d'Isabel I de Castella. Juntament amb Gerard David, va pertànyer al grup de pintors que millor representen la tradició flamenca fidel a les formes anteriors. El seu estil és suau i delicat, amb figures belles i magníficament cromàtiques. Aporta una concepció germànica, sensual, de la bellesa humana i dels fons paisatgístics, sempre ben presents, dels seus quadres. Solia pintar Verges amb el Nen, envoltades d'àngels músics. Normalment, es tracta de díptics en què la Verge està en una taula i, en l'altra, els donants. Tanmateix, amb el transcurs dels segles, les taules han acabat separades en molts casos. Va morir a Bruges l'agost de 1494.

Font: En català: Hans Memling (1440-1494) En castellano: Hans Memling (1440-1494) In english: Hans Memling (1440-1494) - Altres: Hans Memling (1440-1494) 



Parlem de Música...

Orlando di Lassus (Mons, 1532 - München, 14 de juny de 1594) va ser un compositor flamenc. Els seus primers passos en el món de la música els va donar com a nen cantor de la seva localitat natal. El 1544, amb només 12 anys, va entrar al servei de Ferrante Gonzaga, al que va seguir en els seus viatges per Itàlia i França. A Itàlia, a través de les relacions que va establir amb la cultura renaixentista, va poder ampliar i aprofundir les seves experiències artístiques, així com també madurar la seva formació humanística mitjançant l'estudi dels poetes llatins i romans, entre els que va destacar Petrarca. Va viure a Màntua, Palerm, Milà i Nàpols, d'on va passar a Roma, ciutat on va ser nomenat, el 1553, mestre de la capella lateranense. Després d'una visita fugaç als Països Baixos, va viatjar a Anglaterra i posteriorment França, des d'on es va traslladar i establir a Anvers. Precisament en aquesta ciutat va publicar, el 1555, el seu primer llibre de Madrigals així com nombrosa obra religiosa. El seu ràpid èxit com a compositor va motivar una oferta del duc Albert de Munich, on hi va treballar com a cantant i mestre de capella. Com a compositor, Di Lassus va assolir elevades quotes de popularitat especialment per l'esplèndid refinament de la seva polifonia, només comparable a la de Palestrina. Alhora, va ser extraordinàriament prolífic amb unes 2000 obres, tant publicades com en manuscrit. Orlando di Lassus va morir a Munich el juny de 1594.

Font: En català: Orlando di Lassus (1532-1594) En castellano: Orlando di Lassus (1532-1594) In english: Orlando di Lassus (1532-1594) - Altres: Orlando di Lassus (1532-1594)



Informació addicional... 

INTERPRETS: Weser-Renaissance Bremen; Manfred Cordes
JPC: DE LASSO, O. - Marian Vespers
SPOTIFY: DE LASSO, O. - Marian Vespers



Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada