dilluns, 5 de juny del 2017

DUKAT, Josef Leopold Vaclav (1684-1717) - Cithara nova (1707)

José García Hidalgo - Dios Padre pintando a la Virgen
Obra de José García Hidalgo (1645-1717), pintor espanyol (1)


- Recordatori de Josef Leopold Vaclav Dukát -
En el dia de la commemoració del seu 300è aniversari de decés



Parlem de Pintura...

José García Hidalgo (Villena, 1645 - Madrid, 1717) va ser un pintor i gravador espanyol. Es va formar a Villena amb Nicolás de Villacis i Mateo Gilarte abans de viatjar el 1660 a Roma, on va conèixer la pintura barroca de Pietro da Cortona, Giacinto Brandi, Carlo Maratta i Salvator Rosa. Al seu retorn, i per motius de salut, es va instal·lar a València, on va entrar a l'Acadèmia de Santo Domingo. El 1674 es va traslladar a Madrid, on va conèixer a Juan Carreño de Miranda i el seu taller. Gràcies al lloc de pintor de cambra del seu mestre va poder conèixer les col·leccions reals i va poder realitzar nombrosos encàrrecs, sobretot per a les ordres religioses dels agustins i dels carmelites. Tot i la nombrosa obra pictòrica conservada, va ser més conegut per la seva tasca com a teòric gràcies al seu tractat Principios para estudiar el nobilísimo y real arte de la pintura y por la Geometría práctica, publicat el 1693. El 1703 va ser nomenat pintor de cambra de Felip V al servei de qui va realitzar també alguns retrats. La seva última obra documentada va ser Matrimonio místico de Santa Catalina (1714). José García Hidalgo va morir a Madrid el 1717.




Parlem de Música...

Josef Leopold Vaclav Dukát (Prostějov, 12 de març de 1684 - Želiv, 4 de juny de 1717) va ser un compositor bohemi. Es va formar en el col·legi dels jesuïtes de Olmütz. Poc després, va ser nomenat organista i mestre del cor del Monestir de Želiv, en un càrrec que va preservar la resta de la seva vida. Com a compositor, va escriure diverses col·leccions d'obres religioses, sent la més destacada la relativa al Cithara nova … seu duodena sacrarum cantuum (1707) la qual, no obstant, no va publicar. També va ser autor de diverses misses i d'un Pange lingua per a orquestra en què va incloure l'ús dels clarinets, instrument de recent aparició en el seu temps. Josef Dukát va morir a Želiv el juny de 1717.

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: Josef Leopold Vaclav Dukát (1684-1717) - Altres: Josef Leopold Vaclav Dukát (1684-1717)



Informació addicional... 

INTERPRETS: Musica Florea; Marek Stryncl
AMAZON: DUKAT-Cithara nova
IMSLP: No disponible
CPDL: No disponible
SPOTIFY: DUKAT-Cithara nova



Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada