divendres, 28 de desembre del 2018

ROBERT, Pierre (c.1618-1699) - Grands Motets (1684)

Mattia Preti - The Adoration of the Shepherds
Obra de Mattia Preti (1613-1699), pintor italià (1


- Recordatori de Pierre Robert -
En el dia de la commemoració del seu 319è aniversari de decés



Parlem de Pintura...

Mattia Preti (Taverna, 24 de febrer de 1613 - La Valletta, 3 de gener de 1699) va ser un pintor italià i conegut amb el nom del "Cavalier Calabrese" per la seva procedència i posterior nomenament com a cavaller de l'orde de Malta. Es va formar inicialment a Nàpols abans d'anar a Roma a principis de la dècada del 1630 al costat del seu germà Gregorio Preti. Allà es va relacionar amb els caravaggistes i els pintors de gènere popular, però no va menysprear l'estudi dels classicistes, com Domenichino i Lanfranco. Després de visitar Mòdena, va tornar a Nàpols el 1656, l'any de la gran pesta a la ciutat, convertint-se en un dels protagonistes de l'escena pictòrica i rebent la influència de Luca Giordano. El 1661 es va traslladar a Malta, sent nomenat cavaller i treballant a la petita illa la resta de la seva vida. Això no li va impedir seguir rebent encàrrecs de les esglésies de Nàpols, la ciutat on havia deixat la millor empremta del seu art. També i segons algunes fonts antigues, va realitzar nombrosos treballs per a patrons espanyols, especulant fins i tot sobre un possible viatge a Espanya no documentat. Mattia Preti va morir a La Valletta el gener de 1699.



Parlem de Música...

Pierre Robert (Louvres, c.1618 - Paris, 28 de desembre de 1699) va ser un compositor francès. Es va formar a l'escola de la Notre Dame de París on segons Fetis va rebre classes d'Henry Frémart, Francois Cosset i Jean Veillot. Fetis també va documentar que el 1637 va ser ordenat sacerdot i el 1648 va assolir el càrrec de maître de chapelle de la Catedral de Senlis. Entre el 1650 i el 1652 va treballar en un càrrec musical equivalent a la Catedral de Chartres si bé l'abril de 1653 va tornar a París on va assolir el càrrec de maître de chapelle, i en substitució de Bournonville, a la Notre Dame. El 1663 va ser nomenat sous-maîtres de la Capella Reial al servei de Lluís XIV en un càrrec que va preservar fins el 1683 i en què va compartir feina amb els compositors Thomas GobertGabriel Expilly i Henry Dumont. Com a compositor, va ser autor d'obra principalment religiosa de la qual va destacar la col·lecció Motets pour la chapelle du Roy (1684). Pierre Robert va morir a París el desembre de 1699.

OBRA:

Motets pour la chapelle du Roy, 5, 6vv, bc (Paris, 1684), also quintet for vns; 2 ed. H. Charnassé (Paris, 1969) [incl. important preface]
10 pieces, 2–4vv, in Petits motets et Elévations de MM. Carissimi, de Lully, de Robert, de Daniélis et Foggia, F-Pn Rés Vmb 6 (dated 1688)
1 motet, Memorare dulcissime Jesu, 3vv, bc, in Motets de différens autheurs, Pn Vm.I.1175 bis
Splendor aeternae gloriae, 2vv, bc, Pn Vm.I.1176



Informació addicional... 

INTERPRETS: Les Pages & les Chantres du Centre de Musique Baroque de Versailles; Musica Florea; Olivier Schneebeli
AMAZON: ROBERT - Grands Motets
CPDL: No disponible
SPOTIFY: ROBERT - Grands Motets



Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

1 comentari:

  1. Hola me encanta su blog y conocer tantos buenos y desconocidos compositores.
    Además es una belleza tantas obras de arte. Siga con tan gran labor.
    Me gustaría estar en su lista de correo. El mio es antojosgamiz@gmail.com
    Gracias,

    ResponElimina