dilluns, 11 de març del 2019

FRYKLÖF, Harald Leonard (1882-1919) - Sonata alla Leggenda (1919)

Carl Larsson - Skolhushallet Lisbeth dukande bordet
Obra de Carl Larsson (1853-1919), pintor suec (1)


- Recordatori d'Harald Leonard Fryklöf -
En el dia de la commemoració del seu 100è aniversari de decés



Parlem de Pintura...

Carl Larsson (Stockholm, 28 de maig de 1853 - Falun, 22 de gener de 1919) va ser un pintor suec. Va néixer al Gamla Stan d'Estocolm, en una família de pocs recursos. La seva infància no va ser feliç, tot i així, als 13 anys el seu professor de l'escola per a nens pobres on va estudiar el va animar a presentar una sol·licitud per accedir a la "principskola" de la Reial Acadèmia Sueca de les Arts, sol·licitud que va ser acceptada. Durant el primer any es va sentir inferior als seus companys per la seva procedència social, actuant de manera tímida. Quan als 16 anys va ser admès per a continuar els seus estudis en la mateixa acadèmia, va guanyar més confiança esdevenint una figura central en la vida estudiantil de l'acadèmia. Després d'uns quants anys treballant com a il·lustrador de llibres, revistes i diaris, Larsson va anar a viure a París, on hi va passar un quants anys treballant com a artista, sense gaire èxit. El 1882, quan vivia a Grez-sur-Loing, una colònia d'artistes escandinaus dels afores de París, va conèixer l'artista Karin Bergöö, que aviat va esdevenir la seva dona. Aquest fet va marcar un punt d'inflexió en la vida de l'artista. Va ser també a Grez on Larsson va pintar algunes de les seves obres més importants, aquest cop fent servir l'aquarel·la, un estil molt diferent a la tècnica que havia emprat en les seves pintures a l'oli. Carl Larsson va morir a Falun el gener de 1919.



Parlem de Música...

Harald Leonard Fryklöf (Uppsala, 14 de setembre de 1882 - Estocolm, 11 de març de 1919) va ser un professor, organista i compositor suec. Va estudiar orgue, contrapunt i composició amb Lindegren a la Reial Acadèmia Sueca de Música, posteriorment va ampliar els seus estudis al piano amb Andersson (1904-1910) i orquestració amb Scharwenka a Berlín (1905). El 1908 va ser nomenat organista a la Catedral de Sant Nicolau d'Estocolm i paral·lelament professor al Conservatori de la ciutat. Va ser un compositor molt auto-crític i especialment preocupat amb la forma. La seva música va ser propera a l'harmonia de Reger. La seva obra més destacada va ser Sonata alla leggenda per a violí i piano. Va publicar un estudi per nom Harmonisering av koraler i dur och moll jämte kyrkotonarterna (Stockholm, 1916). Va morir a Estocolm el març de 1919.

OBRA:

(selective list)

Vocal secular i religiosa:

2 sånger, op.4, 1v, orch, 1911;
Lovsång, chorus;
Ps lxxxix, chorus

Songs for 1v, pf:
[3] Sånger, pt 1 (E.A Karlfeldt, J.L. Runeberg, V. Krag), 1905–6;
[2] Digte (T. Lange), op.2;
Idag vill jag tacka dig [Today I will thank you] (S. Lidman);
[3] Sånger, pt 2 (Runeberg, S. Lidman, V. Ekelund), 1910–11

Instrumental:

Orch:
Konsertuvertyr, op.1, 1908

Chbr.:
Fuga, op.3, org, 1909;
Doppel-Canon, org, 1910;
Symfoniskt stycke, org;
Passacaglia, org;
[8] Mindre pianostycken;
Fuga, c , pf;
Impromptu, A , pf;
Sonata alla leggenda, vn, pf, 1919

Literatura:

Ed., with H. Palm, O. Sandberg and A. Hellerström: Musica sacra: körsånger för kyrkan och skolan (Stockholm, 1915).
Harmonisering av koraler i dur och moll jämte kyrkotonarterna (Stockholm, 1916)



Informació addicional... 

INTERPRETS: Karl-Ove Mannberg (violin); Elisif Lundén-Bergfelt (piano)
RECICLASSICAT: FRYKLÖF, Harald Leonard (1882-1919)
IMSLP: Harald Fryklöf (1882-1919)
SPOTIFY: No disponible



Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

3 comentaris:

  1. Después de una triste semana en la que he estado absolutamente desorientado, no te puedes figurar la alegría que me ha supuesto saber que está hermosa aventura musical sigue viva. Un millón de gracias por tu generosa labor.
    Un fuerte abrazo.
    Frantisek

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si, disculpa no informar antes, me ha expirado el dominio el cual, viendo el panorama, no voy a renovar. Me alegra mucho verte y saber que estás bien!
      Abrazo fuerte!!
      Pau

      Elimina
    2. No faltaba más. No hay nada que disculpar. Únicamente tengo motivos para estarte eternamente agradecido. Y como te digo me siento muy féliz de saber que sigues ahí.
      Frantisek

      Elimina