dimarts, 11 de juny del 2013

BACH, Johann Bernhard (1676-1749) - Die Orchestersuiten

Jacob Jordaens - Satyr Playing the Pipe (Jupiter's Childhood) (c.1639 fragment)
Obra de Jacob Jordaens (1593-1678), pintor flamenc.


- En record del 264è aniversari del decés de Johann Bernhard Bach -



Johann Bernhard Bach (1676-1749) compositor i organista alemany nascut a Erfurt. Fill de Johann Aegidius Bach, organista, va començar a estudiar amb ell en un temps en què el cognom Bach dominava l'escena musical alemanya. En aquest context, i en la bella escenografia de l'església de Kaufmanns d'Erfurt, va iniciar una carrera musical eminent i reputada. Evidentment, la quantitat de compositors de cognom Bach i el fet que un d'ells sigui considerat el més gran músic de la història, apaivaga les veus i desgraciadament les obres de molts dels Bach secundaris sense els quals no entendríem, amb la plenitud de glòria que mereix, la història apassionant d'aquests mestres alemanys. Doncs bé, si bé l'evidència és explícita en el sentit que el Bernhard Bach d'avui ha naufragat amb el pas del temps, la nostra curiositat endèmica ens obliga a fer una breu parada al seu univers en un dia en què commemorem el seu 264è aniversari de decés. Com deia, tot i formar-se a la seva ciutat natal i sota la protecció paterna, el cert és que la major part del seu temps de vida i obra el va desenvolupar a Esienach, la ciutat de naixement del gran Johann Sebastian Bach. En aquell temps, l'escena musical de la ciutat era dominada per un rival ferm i majúscul dels Bach, el també alemany Georg Philipp Telemann de qui no calen presentacions. En plena efervescència cultural, el lloc de Johann Bernhard fou el de substituir en el càrrec al seu oncle Johann Christoph Bach, mort el 1703. En un càrrec d'organista d'església el seu treball era clar, proveir de música, d'una forma sistemàtica, les omnipresents celebracions i els constants oficis religiosos. En un temps en què aquest art evolucionava i es perfeccionava progressivament, els organistes tenien la obligació de conèixer i perfeccionar permanentment les seves habilitats per tal d'adaptar-les als constants canvis de rumb estètics i formals. Bernhard Bach, a banda de compondre gran quantitat de literatura instrumental, deduïm que també devia escriure, tot i no tenir-ne referències, abundant música religiosa la qual, a dia d'avui, és irrecuperable.


Michael Wolgemut - Erfurt (c.1493)
Vista d'Erfurt, obra de Michael Wolgemut (1434-1519), pintor i gravador alemany.

De fet, són relativament poques les composicions conservades. Suites orquestrals, corals i fugues d'orgue i clavecí i d'altres obres menors. Per tant, ens trobem amb un autor representatiu del cognom Bach però sensiblement difícil de situar en l'extensa espectrografia bachiana. En qualsevol cas, buscarem en la foscor del cofre dels tresors i n'extraurem una de les poques edicions en exclusiva i en honor, en primera gravació mundial, al seu nom. Aquesta, que fa un treball de recerca a l'entorn de les seva obra orquestral, ens presenta quatre Suites-Overtures per a instruments de corda, oboès, fagot i clavicèmbal. Aquestes, del gust refinat del seu cosí Johann Sebastian Bach, van ser copiades i publicades per aquest en el seu Collegium Musicum de Leipzig. Escoltant-les és fàcilment comprensible entendre el per què. Hereves de la tradició dansaire francesa, són d'un virtuosisme i d'una expressivitat brillants i en conjunt representen un testimoni molt valuós de la obra d'un alemany que, encara a dia d'avui, malviu en la més recòndita de les foscors. Escoltarem dues de les suites, concretament la Suite número 1 en Sol menor i la Suite número 2 en Sol majorHem de recordar, així mateix, que l'autor d'avui és el pare de Johann Ernst Bach de qui, fa pocs mesos, en parlava en relació amb un esplèndid Oratori de la Passió. La veritat, que l'enllaç que es produeix entre els membres d'aquesta família de compositors, organistes i artistes a tots els nivells és, simplement, fantàstic. Podríem, perfectament, dedicar un espai en exclusiva a l'univers de Bach i a totes les ramificacions genealògiques que se'n deriven. Des d'aquí ho farem a petita escala i avui una mostra en record de Johann Bernhard Bach de qui poc en sabem i de qui possiblement poc més podrem aportar en un futur. Tanmateix, és un Bach i, per tant, ja es mereix la nostra atenció... et in secula seculorum, amen!

Interpretació a càrrec de Thomas Hengelbrock dirigint la Freiburger Barockorchester.

Gaudiu i compartiu!



Font (on trobareu informació addicional així com dels discs on podeu trobar aquestes obres):

CPDL: No disponible.
SPOTIFY: No disponible.

Bach, Johann Bernhard: 4 Orchestral Suites

Tant si us ha agradat com si no, opineu, és lliure i fàcil!

11 comentaris:

  1. Muy interesantes! Muchísimas gracias. Y además se agradece q sea desde zippy, se baja rápido. Me encanta y sigo de cerca tu maravilloso blog.
    Desde Madrid

    ResponElimina
  2. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  3. Soy nuevo seguidor de este blog donde he encontrado autores que desconocía. J.B. Bach es uno de ellos. Ahora bien, me pregunto, ¿cómo puedo acceder al enlace de descarga? Parece que hubiera sido borrado el comentario...

    Gracias por la maravillosa música que subes diariamente, Paul.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Tachen,

      Efectivamente, el enlace se mantiene activo durante un tiempo y luego se borra.
      No obstante, si te interesa algun compositor en particular solo tienes que dejar un comentario y lo subiré de nuevo. Solo pido paciencia y no hacer demasiadas peticiones ya que actualizo los links una vez a la semana.

      Saludos y gracias!
      Pau

      Elimina
  4. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  5. muchas gracias, bella musica y muy interesante la nota introductoria tambien
    saludos cordiales, amigo melómano

    ResponElimina