dimarts, 14 de febrer del 2017

KAUFFMANN, Georg Friedrich (1679-1735) - Harmonische Seelenlust

Cornelis Saftleven - A concert of cats, owls, a magpie, and a monkey in a barn
Obra de Cornelis Saftleven (1607-1681), pintor holandès (1)


- Recordatori de Georg Friedrich Kauffmann -
En el dia de la celebració del seu 338è aniversari de naixement



Parlem de Pintura...

Cornelis Saftleven (Gorcum, 1607 - Rotterdam, 4 de juny de 1681) va ser un pintor holandès, especialitzat en paisatges i en pintures de gènere. Nascut a Gorcum, es va haver d'establir aviat a Rotterdam amb el seu pare, també pintor, amb qui probablement es va iniciar en la pintura. El 1632 se'l documenta a Rotterdam i poc després a Anvers on va entrar en contacte amb Rubens, autor d'algunes de les figures dels seus quadres. A la mort d'aquest el 1640, es van inventariar entre els seus béns vuit pintures de Saftleven, quatre d'elles amb figures del mateix Rubens. La influència del mestre flamenc en l'obra de Saftleven, amb tot, és mínima ja que no es coneix cap pintura rellevant fruit de la seva col·laboració. El 1637, després d'una curta estada a Utrecht, on residia el seu germà Herman Saftleven (1609-1685) i amb qui va col·laborar en algun retrat, va retornar a Rotterdam on el 1667 va ser designat degà del gremi local de pintors. Tot i que el gruix de la seva producció el formen els paisatges amb figures i les pintures de gènere, amb nombroses escenes camperoles i de tavernes a la manera de David Teniers el Jove i d'Adriaen Brouwer, va pintar també quadres històrics amb motius religiosos i mitològics i algun retrat amb un elevat nombre d'estudis d'animals utilitzats en les seves pintures d'estables i d'interiors, gènere nou en la pintura holandesa de la que els germans Saftleven han de ser considerats els precursors. Va morir a Rotterdam el juny de 1681.

Font: En català: No disponible En castellano: Cornelis Saftleven (1607-1681) In english: Cornelis Saftleven (1607-1681) - Altres: Cornelis Saftleven (1607-1681) 



Parlem de Música...

Georg Friedrich Kauffman (Ostermondra, 14 de febrer de 1679 - Merseburg, 24 de febrer de 1735) va ser un organista i compositor alemany. Es va formar en orgue i composició amb J.H. Buttstett a Erfurt i posteriorment amb J.F. Alberti a Merseburg. Precisament el 1710 va succeir el seu mestre Alberti com a organista i professor a la cort del duc Christian I de Saxonia i a la Catedral de Merseburg. Va ser allà on també va ser promocionat ben aviat al càrrec de Kapellmeister de la cort. El seu nom ràpidament es va fer conegut arreu d'Alemanya i algunes de les seves obres van arribar a oïdes del mateix Bach a través de Walther i de Johann Tobias Krebs. El 1722 Kauffman es va traslladar a Leipzig on va competir pel càrrec vacant de Kantor de la Thomaskirche el qual es va adjudicar Bach sent Kauffman un dels finalistes. Els darrers anys es va dedicar en cos i ànima a la publicació del seu extens tractat per nom Harmonische Seelenlust en el qual volia recopilar una extensa col·lecció de corals per a orgue però que finalment va deixar inacabat. Va ser la seva dona i el compositor Walther els encarregats de finalitzar l'obra convertint-la, immediatament, en un document musical de referència fruit dels 98 preludis corals que es van incloure en l'edició. Per aquest motiu, Kauffman va ser considerat, de forma unànime, com un dels millors organistes del seu temps i proper en qualitat al mateix Bach. Va morir a Merseburg el febrer de 1735.

OBRA:

Vocal religiosa:

Die Himmelfahrt Christi (orat, J.P. Kunzen), SSATB, 2 tpt, timp, 2 ob, 2 vn, 2 va, bc, org [autograph score]
Die Liebe Gottes ist ausgegossen (cant. for Whit Sunday), SSTB, 2 tpt, timp, 2 ob, 2 vn, 2 va, bc [score copy by J.A. Kuhnau]
Komm, du freudenvoller Geist (cant. for Whit Sunday), SSTB, 2 ob, 2 vn, 2 va, bc [score copy by Kuhnau]
Nicht uns, Herr, sondern deinem Namen gib Ehre (cant. for Visitation), SATB, 2 ob, 2 vn, 2 va, bc [score copy by Kuhnau]
Unverzagt, beklemmtes Herz (cant. for the 11th Sunday after Trinity), S, 2 vn, bc [pts copied by Kuhnau and anon. scribe]

Instrumental:

Keyboard:
Fantasia, G, D-Bsb Mus.Bach. P 801 [copy by J.T. Krebs]
Harmonische Seelenlust musikalischer Gönner und Freunde, das ist: Kurtze, jedoch nach besondern Genie und guter Grace elaborirte Praeludia von 2, 3 und 4 Stimmen über die bekanntesten Choral-Lieder, 98 preludes on 63 chorales and 66 figured bass settings, org (Leipzig, 1733–6); ed. P. Pidoux (Kassel, 1951)

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: Georg Friedrich Kauffman (1679-1735) - Altres: Georg Friedrich Kauffman (1679-1735)



Informació addicional... 

INTERPRETS: Maurizio Croci (organo)
AMAZON: Kauffmann - Organ works
CPDL: No disponible
SPOTIFY: Kauffmann - Organ works



Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada