dilluns, 20 de febrer del 2017

ZAPPA, Francesco (1717-1803) - Symphonies

Anna Rosina Lisiewska - Peter III and Catherine II of Russia
Obra d'Anna Rosina von Lisiewska (1713-1783), pintora alemanya (1)


- Recordatori de Francesco Zappa -
En el marc de la celebració del seu 300è aniversari de naixement



Parlem de Pintura...

Anna Rosina von Lisiewska (Berlin, 10 de juliol de 1713 - Dresden, 26 de març de 1783) va ser una pintora alemanya. Filla del pintor Georg Lisiewski, es va formar amb ell juntament amb les seves germanes, Federica Julia i Anna Dorothea, i el seu germà Christoph Friedrich. Més tard va rebre formació del pintor francès Antoine Pesne, autor de qui va emular-ne l'estil. El 1757 va ser nomenada pel príncep Friedrich August d'Anhalt-Zerbst, germà de Caterina la Gran, pintora de la cort de Zerbst. Allà va realitzar una quarantena de retrats abans de traslladar-se a la cort de Brunswick, on hi va romandre deu anys i on va rebre el mecenatge de la duquessa Felipa Carlota de Prússia. Després del seu retir, va rebre una pensió vitalicia amb la qual va residir a Dresden els darrers anys, morint el març de 1783.

Font: En català: No disponible En castellano: Anna Rosina von Lisiewska (1713-1783) In english: Anna Rosina von Lisiewska (1713-1783) - Altres: Anna Rosina von Lisiewska (1713-1783) 



Parlem de Música...

Frnncesco Zappa (Milano, 1717 - Den Haag, 17 de gener de 1803) va ser un violoncel·lista i compositor italià. Poques són les dades conegudes de la seva joventut més enllà del seu naixement documentat a Milà. Es creu va treballar inicialment a la cort Siciliana de Catània a la qual va dedicar unes Trio Sonatas. Entre el 1763 i el 1764 va treballar com a professor del duc Eduard de York, a qui també va dedicar algunes obres de cambra, durant la estada que va realitzar el duc a Itàlia. A mitjans del 1764, Zappa i el seu compatriota Ricci van embarcar en un tour musical per Europa visitant, entre altres, Alemanya i Holanda. Va ser en aquest darrer país on va decidir fixar la seva residència a La Haia, ciutat on va treballar al servei de la cort del príncep Guillem d'Orange la resta de la seva vida. Des d'allà, no obstant, va realitzar diverses gires per Europa. Com a compositor va publicar nombrosa obra de cambra i una col·lecció de simfonies. Va morir a La Haia el gener de 1803.

OBRA:

Instrumental:

Duos:
6 Sonatas, kbd/hp, vn, as op.4a (Paris, n.d.);
6 duos (v, vc)/2 vn (Paris, n.d.)

Trio sonatas, 2 vn, b:
6 Trios (London, 1765), as op.1 (?The Hague, n.d.);
6 as op.2 (London, c1767);
6 as op.3 (Paris, n.d.);
6 as op.4 (London, n.d.);
6 sonates (The Hague, n.d.)

Other works:
6 kbd sonatas, op.6 (Paris, 1776), mentioned in MCL;
6 syms. (Paris, n.d.);
2 romances, 1v, pf, as op.4 (The Hague, n.d.);
27 pieces, 2 for pf, 5 for 1v, pf, op.11 (The Hague, n.d.);
2 Sonata à tre, v, vc obbl, b, ed. in Early Cello Series, xxiii (London, 1983);
other works, A-Wgm, D-Bsb, I-Mc

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: Francesco Zappa (1717-1803) - Altres: Francesco Zappa (1717-1803)



Informació addicional... 

INTERPRETS: Atalanta Fugiens; Vanni Moretto
AMAZON: ZAPPA - Six Symphonies
CPDL: No disponible
SPOTIFY: ZAPPA - Six Symphonies



Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

11 comentaris:

  1. Gracias! Una estupenda forma de comenzar la semana, estas sinf.!!
    Saludos, Daniel, desde Madrid...

    ResponElimina
  2. Gracias por la Joya amigo Pau.
    Feliz semana, un abrazo!!!
    Yehuda

    ResponElimina
  3. Thank you friend for all your wonderful selections. Your shares are most welcome and enjoyable. Thanks for all your kindness and hard work in giving us such superlative sounds and knowledge. pburton

    ResponElimina
  4. Fantásticas! Como acertadamente dice Daniel, "una estupenda forma de comenzar la semana". Una vez más me has alegrado el día con esta elegante música, plena de gracia y optimismo.
    Muchísimas gracias Pau!
    Un abrazo.
    Frantisek

    ResponElimina
  5. Many thanks for yet another very worthwhile discovery!

    ResponElimina