divendres, 13 d’abril del 2018

FODOR, Carolus Antonius (1768-1846) - Piano Sonatas (1793)

Johan Thomas Lundbye - Winter landscape with Northern Zealand character (1841)
Obra de Johan Thomas Lundbye (1818-1848), pintor anglès (1)


- Recordatori de Carolus Antonius Fodor -
En el dia de la celebració del seu 250è aniversari de naixement



Parlem de Pintura...

Johan Thomas Lundbye (Kalundborg, 1 de setembre de 1818 - Bedsted, 25 d'abril de 1848) va ser un pintor danès. Es va formar amb Christian Holm abans d'entrar al taller de J. L. Lund i més tard a l'Acadèmia de Belles Arts de Copenhagen. A partir del 1835 va començar a exposar regularment les seves obres a l'acadèmia danesa les quals van ser, principalment, de temàtica paisatgística la qual, posteriorment, esdevindria el principal motiu dels seus quadres. A partir del 1845 va començar a viatjar per Alemanya, Suïssa i finalment Itàlia en unes travessies que va plasmar en nombrosos dibuixos i pintures. El juliol de 1846 va tornar a Dinamarca on el 1848 es va allistar a l'exèrcit per participar en la Primera Guerra de Schleswig. No obstant, pocs dies després d'entrar a l'exèrcit va morir a Bedsted.



Parlem de Música...

Carolus Antonius Fodor (Venlo, 12 d'abril de 1768 - Amsterdam, 22 de febrer de 1846) va ser un pianista, director i compositor holandès. Germà de Josephus Andreas Fodor i de Carolus Emanuel Fodor i oncle de la soprano Joséphine Fodor-Mainvielle, es va formar a Mannheim. Posteriorment, es va traslladar a París en companyia del seu germà Carolus Emanuel. El 1790, i després d'un breu període a Rússia, va tornar definitivament a Holanda. El 1798 es va casar amb Geertruida Tersteeg i el 1801 va ser nomenat director de l'orquestra de Felix Meritis, en la qual hi va romandre un mínim de 25 anys. El 1808 Louis Bonaparte el va nomenar director de l'Instituut voor Wetenschappen, Literatuur en Schone Kunsten, precursora de la futura Acadèmia Reial d'Arts i Ciències. A partir del 1811 va col·laborar activament en l'organització de concerts amb el seu col·lega Johann Wilhelm Wilms. Com a compositor, va publicar 3 simfonies, 8 concerts de piano i nombrosa obra de cambra així com l'òpera Numa Pompilius i diverses cançons. Carolus Antonius Fodor va morir a Amsterdam el febrer de 1846.




Informació addicional... 

INTERPRETS: Arthur Schoonderwoerd (pianoforte)
AMAZON: FODOR, C.A. - Fortepiano Music from the Netherlands
CPDL: No disponible
SPOTIFY: FODOR, C.A. - Fortepiano Music from the Netherlands



Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

3 comentaris:

  1. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. A este señor le conocía por una obra suya incluida en una compilación de conciertos para pianoforte de músicos holandeses o que habían hecho su carrera en los Países Bajos, pero las obras aquí recogidas, me parecen absolutamente deliciosas y desde ahora voy a prestarle la atención que sin duda se merece.
    Por lo que respecta a los "Rediscovered treasures from Dresden" no tengo palabras; el título lo dice todo, auténticos tesoros. Impresionante!!
    Muchísimas gracias Pau!
    Frantisek



    ResponElimina
    Respostes
    1. Querido Frantisek,
      Sin duda un interesante descubrimiento Fodor... si bien existen muy pocas ediciones de sus obras. Es más, creo que monográfica ninguna.
      En relación a los tesoros anónimos de Dresden, coincido contigo... absolutamente increíbles!!!
      La música nunca dejará de sorprendernos!!

      Abrazo!!
      Pau

      Elimina