diumenge, 15 d’abril del 2018

ZWIERZCHOWSKI, Mateusz (c.1713-1768) - Requiem (1760)

Jean-Honore Fragonard - Coresus Sacrificing Himself to Save Callirhoe (1765)
Obra de Jean Honoré Fragonard (1732-1806), pintor francès (1)


- Recordatori de Mateusz Zwierzchowski -
En el dia de la commemoració del seu 250è aniversari de decés



Parlem de Pintura...

Jean-Honoré Fragonard (Grasse, 5 d'abril de 1732 - Paris, 22 d'agost de 1806) va ser un pintor francès i un dels artistes favorits de la cort de Lluís XV i Lluís XVI per les seves escenes amoroses de delicats colors, situades sovint en jardins i en boscs frondosos. Es va formar als 18 anys a París amb Jean Baptiste Simeon Chardin, si bé el seu estil va rebre la influència de l'obra del seu mestre posterior, François Boucher. El 1752 va guanyar el Prix de Rome i després de ser deixeble durant tres anys del pintor francès Charles Van Loo, va estudiar i va pintar durant sis anys a Itàlia, on va rebre la influència del mestre venecià Giovanni Battista Tiepolo. Al principi va desenvolupar un estil d'acord amb la temàtica religiosa i històrica. No obstant això, després del 1765 va seguir l'estil rococó, en aquell temps de moda a França. Les obres d'aquesta última època, que van ser les més conegudes, van mostrar l'alegria, frivolitat i voluptuositat del període. Es van caracteritzar per la fluïdesa de línies, les vaporoses flors enmig d'un suau fullatge i les figures amb postures plenes de gràcia i elegància, normalment de dames amb els seus amants o de camperoles amb els seus fills. La Revolució Francesa, i els seus ideals frontalment oposats als de la monarquia, el van dur a la ruïna econòmica en perdre, la noblesa, la seva posició i per tant els nombrosos encàrrecs que rebia. I si bé va comptar amb l'ajuda de Jacques-Louis David, el pintor més important de la nova escola neoclàssica francesa, no es va arribar a adaptar mai al nou estil morint en la pobresa a París l'agost de 1806.



Parlem de Música...

Mateusz Zwierzchowski (c.1713 - Gniezno, 14 d'abril de 1768) va ser un organista i compositor polonès. Fill de l'organista i violinista Andrzej Zwierzchowski (c.1690-1735), es va formar inicialment amb el seu pare. El 1723 i probablement amb la seva familia, es van establir a Gniezno on el seu pare va entrar com a membre de l'orquestra de la Catedral de Gniezno. Allà va rebre formació a la mateixa catedral i va formar part de la Schola Cantorum. El 1735, i després de la mort del seu pare, va ser adoptat per un membre de l'església assolint també i ben aviat el càrrec d'organista de la catedral. El 1739 es va casar amb Marianna Węgorzewska amb qui va tenir dos fills. A l'entorn del 1750 va assolir el càrrec definitiu de mestre de capella de la ciutat al servei de la qual va treballar la resta de la seva vida. Com a compositor, va ser autor d'obra diversa si bé i principalment religiosa. No obstant, la major part del seu repertori es va perdre durant l'incendi que va destruir la catedral el 1760 i posteriorment durant la Segona Guerra Mundial. Mateusz Zwierzchowski va morir a Gniezno l'abril de 1768.

Rycina Edwarda Raczynskiego Kosciol katedralny w Gnieznie wydana (c.1842)
Edward Raczyński (1786-1845) - Kościół katedralny w Gnieźnie (c.1842) (2)

OBRA:

Ein Requiem in Es-Dur von 1760;
Zwei Pastorelli für Sopran, 2 Violinen, Fagott und Basso continuo in D - Dur;
Das Fragment einer Vesper;



Informació addicional... 

INTERPRETS: Jadwiga Romanska (soprano); Krystyna Szostek-Radkowa (alt); Kazimierz Pustelak (tenor); Edmund Kossowski (1920-2002, bass); Arion Chor; Musica Antiqua Polonica
DISCOGS: ZWIERZCHOWSKI - Requiem
IMSLP: No disponible
CPDL: No disponible
SPOTIFY: No disponible



Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

2 comentaris: