dimarts, 8 de maig del 2018

GOTTSCHALK, Louis Moreau (1829-1869) - Piano music

Frederick Arthur Bridgman - Un cirque en Province The American Circus (1870)
Obra de Frederick Arthur Bridgman (1847-1928), pintor nord-americà (1)


- Recordatori de Louis Moreau Gottschalk -
En el dia de la celebració del seu 189è aniversari de naixement



Parlem de Pintura...

Frederick Arthur Bridgman (Tuskegee, 10 de novembre de 1847 - Rouen, 13 de gener de 1928) va ser un pintor americà. Fill d'un metge, va començar com a dibuixant a Nova York, per l'American Bank Noti Company els anys 1864-1865, mentre estudiava art a la Brooklyn Art Association i a la National Academy of Design. El 1866 va viatjar a París, on va ser alumne de Jean-Léon Gérôme, pintor de qui va rebre la influència pel que fa a la delineació precisa, els seus acabats llisos i la preocupació pels temes de l'Orient Mitjà. A partir d'aleshores, París es va convertir en el seu espai de treball. Bridgman va fer els seus primers viatge al nord d'Àfrica entre 1872 i 1874, dividint el seu temps entre Algèria i Egipte. Allà va realitzar aproximadament uns 300 dibuixos, que es van convertir en la matèria prima per a diversos olis posteriors. A partir d'aleshores, va abordar la temàtica orientalista i el seu treball va obtenir una atenció immediata. La seva gran composició 'The Funeral Procession of a Mummy on the Nile', exposada al Saló de París (1877) i adquirida per James Gordon Bennett, li va valer la Creu de la Legió d'Honor. Se'l va conèixer amb el nom de "el Gérôme nord-americà", tot i que en general va adoptar una estètica més natural. Frederick Arthur Bridgman va morir a Rouen el gener de 1928.



Parlem de Música...

Louis Moreau Gottschalk (New Orleans, 8 de maig de 1829 - Río de Janeiro, 18 de desembre de 1869) va ser un pianista i compositor nord-americà precursor en l'ús recurrent de ritmes i melodies caribenyes i de la música popular criolla. Va estudiar música a París i va recórrer Europa com a pianista. Després de la mort del seu pare, el 1854, es va haver d'ocupar del benestar econòmic de la seva família i va desenvolupar un intens programa de concerts, interromput per períodes més relaxats al Carib (1856-1862) i a Llatinoamèrica (1865-1869). Va visitar Canadà, Panamà i Mèxic, va viatjar pels Estats Units, Puerto Rico i Cuba. A l'Havana va impressionar al compositor Nicolás Ruiz de Espadero i va compondre una simfonia anomenada Una nit al tròpic. Durant els seus viatges es va convertir en el primer pianista nord-americà que va adquirir fama de virtuós. Les necessitats econòmiques el van portar a compondre obres comercials per a piano, com les famoses 'The Dying Poet' i 'The Last Hope'. De les seves més de cent obres destaquen aquelles que estan influïdes per la música folklòrica negra, llatina i criolla, com les composicions per a piano 'Banjo' i 'La bamboula' (nom d'una dansa). Va ser admirat pels músics europeus, i Hector Berlioz va escriure el 1851 "tothom a Europa ara coneix 'Bamboula', 'Le Bananier', 'Le Mancenillier', 'La Savane' i les altres vint fantasies enginyoses en les quals la gràcia displicent de la melodia tropical satisfà de forma tant agradable la nostra passió insaciable i impacient per tot el que sigui nou". Gottschalk va morir a Rio de Janeiro el desembre de 1869. Després de la seva mort, moltes de les seves obres es van perdre i fins i tot destruir.



Informació addicional... 

INTERPRETS: Eugene List (1918-1985, piano); Reid Nibley (1923-2008, piano); Utah Symphony Orchestra; Maurice Abravanel (1903-1993, conductor)
RECICLASSICAT: GOTTSCHALK, Louis Moreau (1829-1869)
AMAZON: Gottschalk: Complete Vanguard Recordings
CPDL: No disponible
SPOTIFY: Gottschalk: Complete Vanguard Recordings



Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

2 comentaris:

  1. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. This is Fabulous !!
    Thanks (again) Pau


    Louis Goottschalk is really the Chopin of South America ..

    ResponElimina