diumenge, 13 de maig del 2018

LUPORINI, Gaetano (1865-1948) - Messa a 4 voci (1906)

Pierre-Auguste Pichon - Annunciazione (1859)
Obra de Pierre-Auguste Pichon (1805-1900), pintor francès (1)


- Recordatori de Gaetano Luporini -
En el dia de la commemoració del seu 70è aniversari de decés



Parlem de Pintura...

Pierre-Auguste Pichon (Sorèze, 6 de desembre de 1805 - Paris, 18 d'octubre de 1900) va ser un pintor francès. Es va formar a Tolouse amb Joseph Roques abans de traslladar-se a París, on va conèixer i estudiar amb Jean-Auguste-Dominique Ingrés. A partir del 1835 va començar a participar regularment en el Saló de París exposant, principalment, retrats. A partir del 1840 es va convertir en el principal col·laborador d'Ingres participant, per exemple, en l'elaboració del retrat del duc d'Orleans de 1842. Paral·lelament i gràcies a la pròpia recomanació d'Ingrés, va rebre nombrosos encàrrecs per a la decoració d'esglésies i palaus de París i el seu entorn. Pel que fa a la temàtica religiosa, de la qual en va ser un dels més grans exponents del seu temps a França, va participar en la renovació del gènere juntament amb Hippolyte Flandrin i Theodore Chassériau. Pierre-Auguste Pichon que va viure tota la seva vida a París, va morir en aquesta ciutat l'octubre de 1900.



Parlem de Música...

Giovanni Gaetano Luporini (Lucca, 12 de desembre de 1865 - Lucca, 12 de maig de 1948) va ser un compositor italià. Es va formar inicialment amb Quilici, C. Giorgi, piano amb A. Giovannetti i composició amb Carlo Angeloni. El 1887 es va graduar amb l'obra Messa a quattro voci e grande orchestra in onore di s. Paolino. El 1889 va entrar al Conservatori de Milà on va finalitzar la seva formació en composició amb Catalani. Va ser en aquell període a Milà que va començar a publicar de forma més regular les seves obres, la majoria d'elles de cambra. El 1894 va estrenar Dispetti, la que seria la seva primera òpera i amb què ràpidament es va consagrar com a compositor teatral. A partir d'aleshores, i sota el patrocini de Ricordi, va representar diverses obres a Milà, Nàpols, Venècia i Lucca, entre altres. El 1902 va tornar a Lucca on va acceptar, el març d'aquell mateix any, el nomenament com a director i professor de composició de l'Institut Pacini. Va ser aleshores quan es va especialitzar en música religiosa amb l'objectiu, també, de reorganitzar la capella musical de la ciutat. Va romandre en el seu càrrec de director fins el 1936, l'any de la seva jubilació. Luporini va morir a Lucca el maig de 1948.

F.A. Brockhaus - Italien (1863)
Editorial Brockhaus - Italien (1863) (2)



Informació addicional... 

INTERPRETS: Cappella Santa Cecilia della Cattedrale di LuccaTeatro del Giglio di Lucca Orchestra; Giuliano Carella
AMAZON: Messa & Andante religioso
CPDL: No disponible
SPOTIFY: Messa & Andante religioso



Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

4 comentaris:

  1. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. Muchísimas gracias. Como de costumbre, nos aportas compositores y obras casi desconocidos (para mí sin "casi"), pero mas que dignos. Un saludo y gracias de nuevo.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Un placer!
      A disfrutarlas entonces!

      Saludos,
      Pau

      Elimina
    2. Bella música d'un compositor desconegut(per a mi). Moltes gràcies!!!

      Elimina