diumenge, 6 de maig del 2018

SCHNITZER, Franz Xaver (1740-1785) - Missa C-Dur (c.1770)

Gaetano Gandolfi - The Marriage at Cana (1766)
Obra de Gaetano Gandolfi (1734-1802), pintor italià (1)


- Recordatori de Franz Xaver Schnitzer -
En el dia de la commemoració del seu 233è aniversari de decés



Parlem de Pintura...

Gaetano Gandolfi (San Matteo della Decima, 31 d’agost de 1734 - Bologna, 20 de juny de 1802) va ser un pintor i escultor italià. Membre d'una distingida família d'artistes, va ser el germà del també pintor Ubaldo Gandolfi. Als 17 anys va ingressar a l'Accademia Clementina, on va tenir com a professors a Felice Torelli i Ercole Lelli. Va ser allà on va guanyar, entre el 1751 i 1756, diverses medalles en dibuix i escultura. A partir d’aleshores va rebre diversos encàrrecs de particulars mostrant un estil fidel al del model de l’escola de Bolonya, és a dir, cromatisme fred, figures estàtiques i acabats de gran pulcritud. A partir del 1760 va viure a Venècia on va entrar en contacte amb l’escola d’art d’aquesta ciutat. Va ser aleshores que va combinar l’art après a Bolonya amb l’estudi dels mestres venecians adaptant el seu estil i fent-lo proper al d’autors com PittoniRicci i especialment Tiepolo. Va ser de la barreja d’estils que en va néixer la seva gran obra mestra Les Noces de Canà (Pinacoteca Nacional, Bolonya). Més tard es va interessar per l’art francès establint contacte amb el pintor Jean-Honoré Fragonard si bé, i en general, Gandolfi es va mostrar crític amb l’evolució neoclàssica francesa. Al final de la seva vida se’l va considerar com una de les figures més importants, i alhora de les últimes, de la corrent d’art nascuda a Bolonya, ciutat on va morir el juny de 1802.



Parlem de Música...

Franz (Xaver) Schnitzer [Schnizer] (Wurzach, 13 de desembre de 1740 - Ottobeuren, 5 de maig de 1785) va ser un organista i compositor alemany. A partir del 1760 es va formar en el Monestir d'Ottobeuren amb Placidus Christadler i Benedikt Kraus (1725-1810). El 1766 va ser l'encarregat de tocar l'orgue durant la consegració de la Dreifaltigkeitskirche, on a partir del 1769 hi va servir com a regens chori, organista i professor. Com a compositor, va destacar per la seva abundant obra religiosa la qual va mostrar, en termes generals, un estil clarament italià. Va publicar, així mateix, una col·lecció de sis sonates per a orgue (1773) i la col·lecció Cantus ottoburani monasterii (1784). La resta d'obres van quedar únicament en manuscrit moltes de les quals, posteriorment, es van perdre. Franz Xaver Schnitzer va morir a Ottobeuren el maig de 1785.

Closter Ottobeyern bey Memmingen gegen Morgen (1701) (2)



Informació addicional... 

INTERPRETS: Howard Armann (bass); Konstantin Knisz (soprano); Stefan Rampf (boy alto); Heinrich Weber (tenor); Tolz Boys Choir; Gerhard Schmidt-Gaden
AMAZON: SCHNIZER - Missa C-Dur
CPDL: No disponible
SPOTIFY: SCHNIZER - Missa C-Dur



Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

4 comentaris:

  1. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. Admiro y agradezco la regularidad de las obras que expone. No decae: siempre es sorpresa y gratificación. Una labor de "espeología" y brillo único.

    Aplausos y de pie por su labor.

    Magua,
    Colombia

    ResponElimina
    Respostes
    1. Muchas gracias Magua.
      Genial definición esa de espeología musical... sin duda, es mi especialidad!

      Saludos cordiales,
      Pau

      Elimina