dimarts, 22 de setembre del 2015

DE MONTÉCLAIR, Michel Pignolet (1667-1737) - Quatrième concert pour hautbois

Alexandre-François Desportes - Dogs with Flowers & Dead Game, c.1715
Obra d'Alexandre-François Desportes (1661-1743), pintor francès (1)



- Recordatori de Michel Pignolet de Montéclair -
En el dia de la commemoració del seu 278è aniversari de decés



Parlem de Pintura...

Alexandre-François Desportes (Champigneulle, 24 de febrer de 1661 - París, 20 d'abril 1743) va ser un pintor francès, considerat el fundador del gènere animalístic francès. Va ser aprenent de Nicasius Bernaerts, alumne de Frans Snyders, resident en aquell temps a París. Amb el seu mestre es va impregnar de la tradició flamenca que va endolcir amb la força del barroc en les seves composicions. El 1699 va ser admès a la Reial Acadèmia de Pintura i Escultura i des del 1700 i fins a la seva mort, va pintar nombrosos quadres per a les residències reials franceses de Versalles, Marly-le-Roi, Meudon, Compiègne i Choisy ja fos per a Lluís XIV com per a Lluís XV. Pintor de caça i dels gossos favorits dels reis, va acompanyar sovint a la reialesa en les habituals caceres, realitzant esbossos en viu dels quals el rei n'escollia els dels seu gust. Desportes va tenir una vida benestant abans de morir a París l'abril del 1743.

Font: En català: No disponible En castellano: Alexandre-François Desportes (1661-1743) In english: Alexandre-François Desportes (1661-1743) - Altres: Alexandre-François Desportes (1661-1743)



Parlem de Música...

Michel Pignolet de Montéclair (Andelot, 4 de desembre de 1667 - Domont, 22 de setembre de 1737) va ser un compositor francès. Fill d'un teixidor, va entrar als 9 anys com a cantant d'un cor abans de traslladar-se, el 1687, a París on es va unir a l'orquestra de l'Òpera com a basse de violon. Allà va estudiar amb Jean-Baptiste Moreau. Pel que sembla va ser maître de musique del Príncep de Vaudémont abans de viatjar a Itàlia. Va treballar com a professor i va publicar diverses obres teòriques. No va ser especialment productiu com a compositor si bé al seu temps se'l va tenir en consideració per les seves innovacions en l'orquestració. Les seves obres principals van ser les òperes Festes de l'été and Jephté, considerades un repte pels seus contemporanis. Va morir a Domont el setembre de 1737.

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: Michel Pignolet de Monteclair (1667-1737) - Altres: Michel Pignolet de Monteclair (1667-1737)



Parlem en veu pròpia o en veu d'altri...

Michel Pignolet de Montéclair va ser un compositor i escriptor francès del barroc de qui poca cosa en sabem de la seva existència. Fill d'un teixidor, la seva entrada al cor de la Cathédrale Saint-Mammès de Langres als 9 anys s'ha d'entendre com una de les poques oportunitats d'escapar de la pobresa endèmica en la que vivia. Sense antecedents musicals en la seva família, el seu camí formatiu no fou fàcil abans d'assolir els seus càrrecs musicals més importants. Però fou gràcies als seus escrits teòrics que Montéclair va arribar molt aviat a ser mestre de música de Charles-Henri de Lorraine, comte i després príncep de Vaudémont i de Commercy, governador del Milanesat, a qui va acompanyar probablement a Itàlia. Com a compositor no va destacar en abundància, però si en qualitat ja que fou molt valorat pels seus contemporanis, que apreciaven la delicadesa i la sensibilitat de les seves partitures moltes d'elles, val a dir, perdudes com per exemple un Rèquiem o nombrosos Motets. Avui per tant ens haurem de conformar amb un concert de cambra per nom Quatrième concert pour hautbois per a oboè, clavecí i viola de gamba. Construït en la forma de Suite, si més no pel que fa als moviments, els discurs de De Montéclair es situa clarament a mig camí de la França rococó i de la Itàlia virtuosa en una obra de curta volada però d'impol·luta elegància!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional... 


















Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

3 comentaris:

  1. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. ¿Podría pedirte también hoy que actualizaras estos enlaces, Paul?
    Sin prisas, y muchas gracias

    ResponElimina
  3. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina