dimecres, 16 de setembre del 2015

BACH, Heinrich (1615-1692) - Ich danke dir, Gott

Gerard Seghers - The Annunciation
Obra de Gerard Seghers (1591-1651) pintor flamenc (1)



- Recordatori d'Heinrich Bach -
En el dia de la celebració del seu 400è aniversari de naixement



Parlem de Pintura...

Gerard Seghers (Antwerp, 1591 - Antwerp, 18 de març de 1651) va ser un pintor flamenc i un dels més destacats caravaggistes dels Països Baixos. Descendent d'una família calvinista convertida al catolicisme després del Setge d'Anvers, Seghers va ser batejat en aquesta ciutat el 17 de març de 1591. La seva formació inicial la va rebre del seu germà Jan Baptista Seghers, orfebre de professió. Algunes fonts parlen també d'una possible formació en els tallers d'Abraham Janssens o d'Hendrick van Balen, si bé es creu que fou Gaspar Crayer el responsable de la seva formació com a pintor. Artista precoç, ja el 1608 i amb només 17 anys, va ser admès com a mestre pintor al Gremi de Sant Lluc de la ciutat. El 1613 va viatjar a Itàlia on va entrar en contacte amb els nombrosos seguidors de Caravaggio i en particular amb Bartolomeo Manfredi la influència del qual quedaria palesa en l'obra de Seghers. Poc després va viatjar a Espanya on va treballar al servei de Felip III. El 1620 va tornar definitivament a Anvers on el 1621 es va casar amb Catherine Wouters. Tot i la influència i ressò de l'obra de Rubens, Seghers es va mantenir fidel al tenebrisme italià fins la dècada del 1630 en què va canviar la seva paleta de colors fent-la més propera a la de Rubens. Va destacar com a professor amb alumnes com Thomas Willeboirts Bosschaert i Peter Franchois. Va cultivar el gènere històric, mitològic i especialment religiós. Va morir a Anvers el març de 1651.

Font: En català: No disponible En castellano: Gerard Seghers (1591-1651) In english: Gerard Seghers (1591-1651) - Altres: Gerard Seghers (1591-1651)



Parlem de Música...

Heinrich Bach (Wechmar, 16 de setembre de 1615 - Arnstadt, 10 de juliol de 1692) va ser un organista i compositor alemany. Fill de Johannes Hans Bach, va estudiar música amb el seu pare i el seu germà gran Johannes Bach. El seu primer càrrec, tot i que no es pot precisar cronològicament, fou el d'organista a l'Església St Johannis de Schweinfurt en una data compresa entre el 1629 i el 1634. El 1636 va viatjar a Erfurt on possiblement es va reunir amb el seu germà Johannes Bach. El 1641 va assolir el càrrec de music de la cort a Arnstadt on va ser, també, organista de la Liebfrauenkirche. Allà va assolir certa fama com a intèrpret d'orgue i com a compositor ja que va ser on va publicar la majoria de la seva obra formada principalment per peces d'orgue, cantates, motets i sonates de cambra. Va morir a Arnstadt el juliol de 1692.

Font: En català: Heinrich Bach (1615-1692) En castellano: Heinrich Bach (1615-1692) In english: Heinrich Bach (1615-1692) - Altres: Heinrich Bach (1615-1692)



Parlem en veu pròpia o en veu d'altri...

Les ramificacions de la família Bach són tant diverses que, sens dubte, un esdeveniment històric serà el dia que s'assoleixi el tancament definitiu del cercle familiar musical més extraordinari de la història. No serà fàcil perquè d'entrada parlem d'una trentena llarga de músics molts dels quals romanen encara a l'espera de ser redescoberts com molts desitjaríem. No obstant, les dificultats són massa sovint extremes i en casos com el d'avui aquesta evidència es posa de manifest ja que Heinrich Bach, a qui avui celebrem 400 anys després, va ser un dels membres més destacats de la família Bach durant el segle XVII. I poques seran les paraules que podrem dir a l'entorn del seu nom ja que en prou feines som capaços d'ensumar les engrunes del seu bagatge artístic, majoritàriament perdut. Format musicalment amb el seu pare Johannes Hans Bach i el seu germà Johannes Bach, va treballar principalment com a organista a la Liebfrauenkirche, on va ser sistemàticament admirat. Autor de corals, motets, concerts i cantates, la producció que ha pogut evitar la meteorització del temps ha estat mínima i poquíssims seran els exemples del seu esplèndid art. Avui una mostra coral de factura impecable per nom Ich danke dir, Gott, per sí mateix un testimoni musical de valor incalculable. L'acompanyarà dues obres instrumentals, la Sonata I a cinque en Do i la Sonata II a cinque en Fa. No es pot entendre la civilització humana sense Johann Sebastian Bach, i el Bach omnipotent no es pot entendre sense tots els antecedents familiars, un d'ells, majúscul, el d'Heinrich Bach!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional... 


Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

4 comentaris:

  1. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. Germà de l'avi, si he entès bé. S'ha d'escoltar amb respecte.

    Salut, incansable Pau!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Efectivament, Christoph Bach, germà d'Heinrich Bach, va ser l'avi de Johann Sebastian Bach.

      Què podem dir, el cognom Bach per sí mateix és admiració i respecte a parts iguals!

      Salut i Barça!

      Elimina