dimecres, 5 de setembre del 2018

PATIÑO, Carlos (1600-1675) - Obra religiosa

Jerónimo Jacinto de Espinosa - La misa de San Gregorio
Obra de Jerónimo Jacinto de Espinosa (1600-1667), pintor espanyol (1)


- Recordatori de Carlos Patiño -
En el dia de la commemoració del seu 343è aniversari de decés



Parlem de Pintura...

Jerónimo Jacinto de Espinosa (Cocen­taina, 18 de juliol de 1600 - València, 20 de febrer de 1667) va ser un pintor espanyol. Fill de Jerónimo Rodríguez de Espinosa, es creu va rebre formació del seu pare abans de traslladar-se amb la seva família a València a l'entorn del 1612, època en què va realitzar la seva primera obra. El 1616 va constar inscrit en el col·legi de pintors de València documentant que treballava amb el seu pare. A partir d'aleshores, va viure a València la resta de la seva vida treballant al servei de la municipalitat i d'esglésies de la ciutat i el seu entorn. En aquest sentit, i després de la mort de Ribalta el 1628, es va convertir en el pintor més important de la ciutat. Pintor molt prolífic, la seva pintura, com els seus personatges, es va caracteritzar per composicions solemnes i simètriques. Les seves sèries monàstiques van ser properes a l'obra de Zurbarán i, com en aquesta, va dominar la verticalitat monumental dels religiosos, el reflex minuciós de les teles i la intensitat i naturalisme dels rostres així com de la seva il·luminació. I a diferència de molts pintors espanyols, es va mantenir fidel al tenebrisme degut, també, a la demanda de la clientela local. A banda d'obra religiosa, va realitzar diversos retrats els quals es van caracteritzar pel seu intens naturalisme. Es creu que al llarg de la seva vida va visitar esporàdicament Madrid i Sevilla, si bé la seva carrera la va desenvolupar íntegrament a València, ciutat on va morir el febrer de 1667.



Parlem de Música...

Carlos Patiño (Santa María del Campo Rus, bap. 9 d'octubre de 1600 - Madrid, 5 de setembre de 1675) va ser un compositor espanyol. A partir del 22 de juny de 1612 va entrar com a membre del cor de la Catedral de Sevilla, lloc on també va rebre formació de Francisco Company, Juan de Vaca i Alonso Lobo. El 1622 es va casar amb Laura María de Vargas Texeda si bé, i després de la mort d'aquesta el 1625, va estudiar teologia amb l'objectiu de convertir-se en sacerdot. Anys abans, el 1623, va assolir el càrrec de maestro de canto de órgano de la Catedral de Sevilla en un càrrec que va preservar fins el 1628, any que va postular, sense èxit, pel lloc de mestre de capella de la Catedral de Salamanca. No obstant, el 8 de març d'aquell mateix any va ser nomenat mestre de capella del Monasterio de la Encarnación de Madrid en substitució de Gabriel Díaz Bessón. Allà hi va romandre fins el 1634, any que va substituir a Mateo Romero com a mestre de capella de la Capella Reial en un temps en què també va assolir el càrrec de vice-maestro i rector del col·legi del cor de nens. El 1660 va sol·licitar la seva jubilació la qual fou denegada i va continuar en els seus càrrecs a la Capella Reial fins el 1675, l'any de la seva mort.

Pedro Félix Patiño - Carlos Patiño
Pedro Félix Patiño (1623-1664) - Carlos Patiño (2)

OBRA:

Vocal:

Latin sacred, 4–12 vv, some with obbl insts, bc:
13 masses, 4–12vv, E-MO, V, 1 ed. in MME, xli (1982);
49 motets and other sacred Latin works;
6 litanies;
11 cantos evangelicos;
21 psalms: Mn, Zac, Ma, Bc

Spanish sacred, mostly for 4vv, some for 3–12vv:
Missa de la bakella ‘Escoutes’, 12vv, ed. in MME, xli (1982);
2 eucharist hymns;
14 villancicos for the Holy Sacrament;
18 Christmas villancicos;
12 tonos humanos: Mn, Zac, Ma, Bc;
2 tonos humanos ed. in MME, xxxii (1970)

Theatre music:
Cuatros de empezar



Informació addicional... 

INTERPRETS: Coro de Cámara de la Schola Cantorum de la Universidad de Las Palmas de Gran Canaria; Estefanía Perdono (soprano); Helmut Perl (órgano); Emilio Trabaue (director)
SEDEM: PATIÑO, C. - Celebrando a Carlos Patiño
IMSLP: No disponible
SPOTIFY: PATIÑO, C. - Celebrando a Carlos Patiño



Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

2 comentaris:

  1. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. Muchas gracias amigo Pau por esta maravilla. Bienvenidas todas las joyas de Sedem !!!
    Abrazo fraterno !!!
    Yehu

    ResponElimina