diumenge, 21 d’octubre del 2018

HOLZMANN, Joseph Alois (1762-1815) - Pastoralmesse (c.1800)

Wolfgang Adam Töpffer - Jeunes femmes auprès d'une fontaine (1830)
Obra de Wolfgang-Adam Töpffer (1766-1847), pintor suís (1)


- Recordatori de Joseph Alois Holzmann -
En el dia de la celebració del seu 256è aniversari de naixement



Parlem de Pintura...

Wolfgang-Adam Töpffer (Genève, 20 de maig de 1766 - Genève, 10 d'agost de 1847) va ser un pintor suís. Es va formar a Ginebra en un taller de gravats i posteriorment a la Societat de Belles Arts de la ciutat. Poc després va entrar en un taller de gravats de Lausanne si bé hi romandre poc temps per iniciar una expedició alpina amb Horace-Bénédict de Saussure. El 1786, i després de presentar el treball realitzat en aquesta expedició alpina, els membres de la societat artística de Ginebra el van finançar per tal que estudiés a París. Allà es va formar amb Nicolas Delaunay i Jean-Thomas Thibault a l'École des Beaux-Arts. El 1789 va tornar a Ginebra si bé, i degut la Revolució Francesa, va haver de viure de forma precària. El 1792 es va embarcar en un nou viatge en companyia de Pierre-Louis de la Rive realitzant desenes de vistes i aquarel·les. A partir del 1800 el seu nom es va fer ràpidament conegut, especialment pel realisme dels seus paisatges els quals van gaudir d'àmplia difusió arreu d'Europa. El 1812 va ser premiat amb una medalla d'or en el Saló de París i els darrers anys de la seva vida va treballar especialment com a dibuixant i caricaturista sent conegut a França amb el sobrenom del "Hogart de Ginebra". El seu fill Rodolphe Töpffer va ser dibuixant i il·lustrador més conegut, fins i tot, que el seu pare. Wolfgang-Adam Töpffer va morir a Ginebra l'agost de 1847.



Parlem de Música...

Joseph Alois Holzmann (Hall in Tirol, 22 d'octubre de 1762 - Hall in Tirol, 17 d'abril de 1815) va ser un organista i compositor austríac. Fill de l'organista Joseph Holzmann (?-1765), després de la mort del seu pare es va formar amb el seu padastre Johann Prohaska, organista en aquell temps de la Stadtpfarrkirche de la ciutat. Més tard, es va traslladar a Fiecht on va conèixer i rebre formació de Magnus Dagn. Juntament amb Prohaska, va iniciar una gira concertant com a organista per diferents monestirs del Sud d'Alemanya abans de tornar a Hall. Allà va assolir el càrrec de segon organista de la Stadtpfarrkirche en una posició que va preservar la resta de la seva vida i que va compaginar amb la docència i la composició. En aquest sentit, com a professor va destacar el seu alumne Johann Baptist Gänsbacher i com a compositor va ser notablement prolífic en música religiosa la qual, a banda d'assolir gran popularitat al Tirol, va mostrar clares influències de Michael Haydn. Joseph Alois Holzmann va morir a Hall in Tirol l'abril de 1815.

OBRA:

Vocal religiosa:

45 Messen;
Requiem;
Te Deum-Vertonungen;
50 Offertorien;
Gradualien (s. Abb., Litaneien, Vespern und kleinere Gesänge; Fugen (s. Abb.);
75 other sacred works

Instrumental:

3 Organ Concertos;
Klavierstücke (s. Tbsp.e);
Organ pieces;
Others;



Informació addicional... 

INTERPRETS: Clara Sattler (soprano); Martha Senn (alt); Johannes Puchleitner (tenor); Ralf Ernst (bass); Chor und Orchester des Akademischen Musikvereins für Tirol; Josef Wetzinger (dirigent)
TIROLER: Tiroler Weihnachtskonzert 2008
IMSLP: No disponible
CPDL: No disponible
SPOTIFY: No disponible



Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

1 comentari: