divendres, 1 de febrer del 2019

MARCELLO, Alessandro (1673-1747) - Concertos & Cantatas

Arnold Houbraken - Pallas Athene Visiting Apollo on the Parnassus (1703)
Obra d'Arnold Houbraken (1660-1719), pintor holandès (1)


- Recordatori d'Alessandro Marcello -
En el dia de la celebració del seu 346è aniversari de naixement



Parlem de Pintura...

Arnold Houbraken (Dordrecht, 28 de març de 1660 - Amsterdam, 14 d'octubre de 1719) va ser un pintor i teòric holandès. Es va formar inicialment amb Willem van Drielenburg, Jacobus Leveck i Samuel van Hoogstraten. El 1685 es va casar amb Sara Sasbout i a l'entorn del 1709 es va traslladar a Amsterdam. El 1713 va viatjar a Anglaterra on va treballar com a il·lustrador literari abans de tornar definitivament a Amsterdam. Al llarg de la seva vida i com a pintor, va realitzar obres de temàtica diversa. No obstant, amb el temps el seu nom es va fer conegut especialment pel tractat De Groote Schouburgh der Nederlantsche konstschilders en schilderessen (1718-1721) on va recopilar les biografies dels pintors neerlandesos del segle XVII convertint-se, anys després, en una valuosa font d'informació de la història de la pintura del seu país. Arnold Houbraken va morir a Amsterdam l'octubre de 1719.



Parlem de Música...

Alessandro [Stinfalico, Eterio] Marcello (Venezia, 1 de febrer de 1673 - Venezia, 19 de juny de 1747) va ser un compositor italià. Fill d'un noble venecià i germà del també compositor Benedetto Marcello, es va formar inicialment amb el seu pare abans de traslladar-se a Padua, ciutat on va ampliar la seva educació musical. Al seu retorn a Venècia el 1690, va ser nomenat membre del Consilium Sapientium, l'organ polític de la ciutat de Venècia assolint càrrecs diplomàtics diversos entre els anys 1700 i 1703. Entre els anys 1705 i 1708 va diversificar les seves aficions ampliant la seva formació en pintura i dibuix sent autor, en aquest sentit, de diverses obres per a nobles i esglésies locals. També va estudiar matemàtiques, filosofia, història i literatura escrivint diverses obres que va recopilar en la col·lecció Ozii giovanili (1719). Fruit d'aquesta vocació multidisciplinar, al llarg de la seva carrera va ser admès com a membre de l'Accademia della Crusca, del Consiglio dei Quaranta i de l'Accademia degli Animosi. Musicalment, el 1708 va publicar la seva primera col·lecció per títol Cantate di Eterio Stinfalico i dedicada la família romana Borghese. En general, i fruit de la seva situació econòmica molt favorable, la música i a diferència del seu germà Benedetto, va ser una afició i no tant una vocació. En aquest sentit, el seu repertori va ser reduït sent autor de cantates, concerts i sonates. Alessandro Marcello va morir a Venècia el juny de 1747.

Alessandro Marcello (2)

OBRA:

Gli amanti fedeli (pastorale), lost
[12] Cantate di Eterio Stinfalico, 1v, bc (Venice, 1708); 6 ed. H. Derégis (Florence, 1969)
6 cants., GB-CDp, I-BRc, Vnm
Ob conc., strings, bc in Concerti a cinque (Amsterdam, c1717); variant in D-SWwa; transcr. J.S. Bach
La cetra di Eterio Stinfalico, 6 concs., 2 ob/fl, strings, bc (Augsburg, c1738)
Conc., 7 rec, strings, I-Vnm; 3 concs., 2 ob, strings, bc, Vnm;
Conc., hpd, double orch, bc, S-L
[12] Suonate a violino solo di Eterio Stinfalico, bc, (Augsburg, c1738); 3 with variants in D-Dlb
2 sonatas, 2 vc, bc/ (?1757), lost;
Sonata, ob, bc, lost, formerly in Bsb



Informació addicional... 

INTERPRETS: Roberto Balconi (alto); Sylvia Pozzer (soprano); Paolo Grazzi (oboè); Venice Baroque Orchestra; Andrea Marcon
AMAZON: MARCELLO, A. - Unpublished Concertos and Cantatas
CPDL: No disponible
SPOTIFY: MARCELLO, A. - Unpublished Concertos and Cantatas



Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada