divendres, 21 de desembre del 2012

ZACHOW, Friedrich Wilhelm (1663-1712) - Cantata "Lobe den Herrn meine Seele"

Paolo Veronese - The Baptism of Christ
El baptisme de Crist, obra de Paolo Veronese (1528-1588), pintor italià.





Friedrich Wilhelm Zachow (1663-1712) compositor i organista alemany nascut a Leipzig. Avui situarem el nostre centre d'interès en un alemany que probablement ens resultarà desconegut però que va tenir en el seu temps un dels mèrits situats a l'abast de pocs dels mestres del moment, el de ser el professor de Händel. I si bé en el nostre espai Händel ha gaudit d'un protagonisme irrellevant i exponencialment allunyat del que va ser en el seu temps, encara menys referències hem fet al respecte de qui fou el mestre de l'alemany probablement més famós del segle XVIII. I aquí situem-nos, geogràficament, a la ciutat alemanya de la Halle perquè fou allà on Händel i Zachow coincidirien amistosament i professionalment. Zachow, el primer professor en majúscules de Händel, seria l'escollit per a ensenyar-li a tocar l'orgue, el violí, l'oboè i les tècniques del contrapunt barroc. Bones aptituds i millors habilitats tindria un Händel que amb només 17 anys assoliria un dels càrrecs d'organista de la ciutat. Però centrem-nos en Zachow que va néixer en plena efervescència musical i anys abans de l'explosió creativa de Bach. Per tant, les arrels musicals les situaríem en el nom del que fou, possiblement, un dels seus mestres, Johann Schelle. La influència en les obres que escoltarem avui pot determinar perfectament aquest extrem tot i que la restricció de la precisió històrica difícilment ho podrà confirmar del cert. En qualsevol cas, Zachow demostra un talent sorprenent que, particularment, em recorda i em deixa la mateixa sensació que el dia que vaig tenir el plaer de conèixer i d'escoltar un mestre de cognom Homilius

Avui del seu repertori estudiat, recuperaré una cantata de Nadal que porta per títol "Lobe den Herrn meine Seele" (traduït seria "Beneix el Senyor, anima meva) i que fantàsticament ens situarà en ple advent i de retruc ens donarà a conèixer, sorprenentment, un nou actor de l'univers de la música. Així mateix, destacaria el marcat atreviment i la poca ortodòxia amb què Zachow ens delectarà amb una cantata bulliciosa d'àries per a diferents veus, uns cors molt expressius i la presència de les trompes, un instrument poc recurrent encara a finals del segle XVII i més amb algunes melodies clarament atonals. Preclassicisme modern de la mà de Zachow que en alguns moments em recorda al magnífic Heinichen. Tenint en compte la proximitat del Nadal, i fent una ràpida ullada a la inquantificable, per voluminosa i qualitativa, discografia musical en honor a les efemèrides d'aquests dies, avui iniciaré un petit tast en aquest sentit. I ho faré gràcies al misteriós personatge d'avui, un d'aquells noms oblidats de la música del qual aquest 2012 se'n celebra el 300 aniversari del seu decés i que l'any vinent se'n celebrarà el 350è aniversari del seu naixement fet que dedueixo provocarà, si més no a la seva Alemanya natal, una que altra commemoració musical. Un regal inesperat, d'un mestre desconegut que d'aquesta manera ens ampliarà, si es que és possible fer-ho, l'immens registre musical a la nostra disposició. Celebrem-ho doncs en un dia en què aparentment s'havia d'acabar el món... ja ho diuen, quan la superstició torna la civilització s'enfonsa per la qual cosa nosaltres ho festejarem amb música perquè, passi el que passi, ella sempre serà una fidel, dolça i sincera companyia!

A la interpretació el cor i els solistes de la Capella Frisiae, amb l'Accademia Amsterdam i la direcció de Ludger Remy.

Gaudiu i compartiu!



Font: (on trobareu informació addicional així com dels discs on podeu trobar aquesta obra)


Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

5 comentaris:

  1. Dear Pau, thank you so much for this (to me) unknown composer. I looked up a lot about this cd and I discovered that it is performed by Dutch musicians, also unknown to me, until today. Very, very nice!
    Have a wonderful Christmas time with your family!
    Greetings, Sasja.

    ResponElimina
  2. Dear Paul,
    thank you for the Zachow. A good friend of mine is singing in the Capella Frisiae, which is the choir performing on this CD. Zachow is another example of the hundreds relatively unknown German composers, who deserves a place in the spotlights. It's a pitty that too many choirs and orchestras take the easy way by programming the wellknown pieces (Weihnachtsoratorium etc.) while there is so much lovely work to be discovered by the audiences, for example this piece by Zachow, but as well the Weihnachtsoratorium by Gottfried Heinrich Stölzel, You know what I mean.
    Have a wonderfull Christmas !!

    Greetings,
    Peter

    ResponElimina
    Respostes
    1. Dear Peter,

      Thanks for your wishes! I really know which you're saying. Certainly it exists a lot of works pending to discover yet! Stölzel, Rolle, Keiser, Homilius...

      Merry Christmas to you!

      Greetings,
      Pau

      Elimina