diumenge, 30 de desembre del 2012

NICOLAI, Carl Otto (1810-1849) - Messe D-dur (1832)

Caspar David Friedrich - Winter Landscape
Paisatge d'hivern, obra de Caspar David Friedrich (1774-1840), pintor alemany.





Carl Otto Nicolai (1810-1849) compositor i director d'orquestra alemany nascut a Königsberg. Anem finiquitant el present any i en aquest darrer diumenge ho farem amb un dels grans noms romàntics alemanys. Nicolai, que probablement us resultarà desconegut a molts dels simpàtics lectors d'aquest espai, va tenir una vida tant brillant com accidentada. I una de les principals fites que inevitablement associarem al mestre alemany és el d'haver fundat la internacional i reconeguda Filharmònica de Viena. Una vida plena d'èxits que, accidentalment, s'apagaria per sempre amb només 39 anys. Per sort, abans del seu tràgic final, Nicolai va tenir la intuïció, des de ben petit, que la música i el seu art serien el seu modus vivendi i operandi per tant, i conseqüent amb aquesta idea, ràpidament abandonaria la protecció familiar per anar-se'n d'estudis a Berlin amb un bon amic compositor, de qui un dia en parlaré, de nom Carl Friedrich Zelter. Zelter, expert en un gènere molt recurrent a l'Alemanya romàntica com eren els Lied, va tenir com alumnes a grans noms de l'escena germànica, entre ells, els Mendelssohn a qui traslladaria, d'una forma determinant, l'amor per la música de Johann Sebastian Bach. Nicolai, en certa forma i sent contemporani de Mendelssohn, tindria una certa similitud amb ell. De fet, ocuparia la plaça vacant de mestre de capella de la Catedral de Berlín que Mendelssohn deixaria lliure l'any 1844. Si bé al nostre espai-temps català la figura, el paisatge i l'univers de Nicolai és totalment menystingut, a la seva Alemanya gaudeix d'un ressò ampli i consolidat, sobretot algunes de les seves cançons, aquesta majestuosa Missa en Re major d'avui, altres obres de caràcter sacra i la seva òpera més famosa i admirada d'un text de Shakespeare, Les alegres comares de Windsor.

Avui, sent diumenge, recuperarem precisament aquesta missa en Re major per a cor, solistes i orquestra de caràcter solemne escrita l'any 1832. Una partitura de marcat caràcter operístic, on el lirisme dels solistes i dels cors són els absoluts protagonistes. Tot i no ser molt extensa, està temàticament ben desenvolupada i se'ns presenta amb tots els moviments propis d'una missa catòlica tradicional. La missa no la trobarem editada ja que forma part d'un enregistrament en directe des de la Catedral de Berlín el dia 9 de juny de 2010 en commemoració, precisament, del 200 aniversari del seu naixement. En aquella ocasió també es va recuperar el seu Te Deum de 1831 i tota una sèrie d'obres a capella algunes d'elles editades, molt recentment, pel segell Carus. Més endavant, si s'escau, en parlarem. I ja que finalitzem l'any en aquesta setmana de Nadal, resulta oportú recuperar, a mode d'introducció de la seva missa, la Weihnachts-Ouvertüre über Vom Himmel hoch (obertura de Nadal) per a cor i orquestra. Una producció simfònica de 1833 adornada, en la seva part final, per la irrupció d'un monumental cor. Mirant el retrovisor d'aquest espai me n'adono que avui és la primera incursió al món de Nicolai. Em sorprèn a mi mateix ja que fa un bon temps que el vaig descobrir i em va resultar immediatament extraordinari. Tot i l'escassetat d'edicions de la seva producció, les que podem trobar són d'una qualitat remarcable i ja permeten, sens dubte, apreciar globalment el conjunt del seu bon treball. Des d'aquí vull reivindicar l'esplèndid repertori de l'alemany que, si bé no va tenir un final feliç, ha de ser un referent musical del romanticisme germànic. D'entrada escoltem-lo i després, parlem-ne!

La missa en aquesta interpretació en viu i enregistrada, en bona qualitat per la radio alemanya, a càrrec de la Sing-Akademie zu Berlin Staats, el Domchor Berlin, el Berliner Domkantorei, la Kammersymphonie Berlin i sota la direcció de Kai-Uwe Jirka.

L'obertura nadalenca ens la interpreta Karl Anton Rickenbacher dirigint la Bamberger Symphoniker.

Gaudiu i compartiu!



Font: (on trobareu informació addicional així com dels discs on podeu trobar aquesta obra)

Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

4 comentaris:

  1. Dear Pau,
    the first time I listened to the Nicolai Mass, I thought is was just typical early romantic music, quite a middle of the road piece. But the second time I listened to it it grew on me, and by the third time I was just in love with it.
    Thank You for this present.
    I wish you a Happy, Healthy and Musical 2013 !

    Greetings,
    Peter

    ResponElimina
    Respostes
    1. Dear Peter,

      Probably, Nicolai is one the best unknown german composers. His works are full of rich melodies and I think is really interesting to discover!
      Thanks to you! Happy New Year!! Always with Music, don't forget it!!

      Greetings,
      Pau

      Elimina
  2. Pau, the link here is no longer accessible. Please repost if possible. Thanks!

    ResponElimina
  3. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina