diumenge, 2 de desembre del 2012

RICHTER, Franz Xaver (1709-1789) - Messa Pastorale

Bernardo Strozzi - The Annunciation
L'anunciació, obra de Bernardo Strozzi (1581-1644), pintor italià.





Franz Xaver Richter (1709-1789) compositor i violinista txec nascut a Holešov. Tot i l'involuntari silenci d'ahir, amb una entrada musical molt especial preparada i que demà dilluns recuperaré, avui finalitzaré aquesta setmana de commemoracions amb la irrupció i recuperació d'una excepcional partitura sacra d'un dels mestres més admirats i respectats del segle XVIII. Em refereixo a Franz Richter de qui ahir dissabte se'n celebrava el seu 303è aniversari de naixement. Doncs sí, realment tanta fou la seva fama arreu, que fins i tot un jove Mozart procuraria aspirar, sense èxit sorprenentment, a la plaça musical que Richter deixaria vacant a Strasbourg. En el nostre espai crec recordar haver fet referència a una de les obres sacres més espectaculars del seu repertori i una de les especialitats d'aquest bloc, el seu Te Deum en Re major. L'art de Richter, talment com intuíem aquell 25 de juliol al fer-ne referència i el qual roman oblidat incomprensiblement a la nostra era va ser, sense discussió possible, el relacionat amb la música litúrgica. De fet, en el seu catàleg hi destaquen, amb veu pròpia, la quantitat ingent de producció religiosa, entre ella, una quarantena de misses de les quals, la d'avui, és la única recuperada i editada amb consciència i amb consistència. No dubto que en un futur Richter, que ha vist enregistrat gran part del seu repertori instrumental escrit durant la seva llarga estada a Mannheim, serà estudiat a fons en allò en què més va destacar. L'exemple és tant clar en relació amb aquesta missa pastoral per a cor, solistes i orquestra, escrita l'any 1780 i dedicada a la festivitat nadalenca, que possiblement no calen grans elucubracions teòriques per entendre la magnitud i la influència que la música i la teoria de Richter tindria, tant en els seus contemporanis de Mannheim com en tants mestres europeus, entre ells, els Mozart.

Particularment, la missa és grandiloqüent, conscient que el Nadal és una data catòlica important i que per tant exigeix un llenguatge específic i magnànim. En sí mateixa la missa, d'equilibrada duració, s'introdueix amb un Kyrie quasi cinematogràfic per la sorprenent modernitat que desprèn el timbre i la tonalitat instrumental. Ara bé, el compositor en aquest inesperat paisatge introductori, creativament brillant, retorna als cànons barrocs i clàssics amb predomini de les fugues, emocionants cors i expressivitat solista en un estil característicament clàssic que finalitza amb un Dona Nobis Pacem solemne. Per cert, la missa la he introduït amb una de les tantes simfonies que Richter va compondre durant la seva estada a Mannheim. Ahir, de fugaç visita a les neus passatgeres i als paisatges del Montseny amb la bona companyia musical del piano de Kalkbrenner i dels concertants de trompa de Mozart pensava, al bell mig d'aquella harmònica bellesa, com la naturalesa és capaç d'emocionar-nos amb la seva intrínseca i elegant simplicitat, amb detalls aparentment tant insignificants com un rierol d'aigües cristallines envoltat d'un fantasmagòric i despullat bosc de faigs, la neu al damunt del sòl nuu o els ocells remugant desconcertats i encuriosits per la nostra incòmoda presència. Aquell diàleg musico-natural em feia pensar com a vegades aquells detalls més fútils són els que millor et fan sentir. En el fons crec pensar que la pròpia natura és una música subtil, a vegades silenciosa, però irrefrenablement captivadora ja que la simfonia que permanentment compon és tan cromàtica com encantadora! 

A la interpretació la Wroclaw Baroque Orchestra, amb el cor i els solistes de la Wroclaw Philharmonic Choir i la direcció d'Andrzej Kosendiak.

Gaudiu i compartiu!



Font: (on trobareu informació addicional així com dels discs on podeu trobar aquesta obra)


Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

8 comentaris:

  1. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  3. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  4. Muchas gracias!!!!!!
    Barbara

    ResponElimina
  5. Buenas tardes, Pau. ¿Sería tan amable de recuperar, si es posible, este enlace?
    Se lo agradecería

    ResponElimina
  6. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  7. Muchas gracias, Pau, por los dos enlaces de Richter recuperados

    ResponElimina