dimarts, 15 de gener del 2013

VON SCHACHT, Theodor Freiherr (1748-1823) - Clarinet Concerto

Ivan Aivazovsky - Winter landscape
Paisatge hivernal, obra d'Ivan Aivazovsky (1817-1900), pintor rus.




Theodor Freiherr Von Schacht (1748-1823) compositor alemany nascut a Strasbourg. Seguim a l'estel·la de l'escola alemanya per a descobrir un d'aquells noms que possiblement us resultarà ben estrany i totalment desconegut. En el meu cas, i per fortuna, és un d'aquells autors que ja coneixia des de fa uns mesos i del qual tenia intenció de presentar tant bon punt sorgís la oportunitat. Avui, en aquest dia fred d'hivern, crec que serà un bon dia per fer-ho. Von Schacht, de qui tenim molt poques referències biogràfiques, va ser un dels tants artistes, amb més o menys fortuna, que va viure i va dedicar el seu temps i la seva vida a la música. Comprensible entendre l'enorme constel·lació de cognoms del XVIII pendents de recuperar ja que molts d'ells, i anàlogament a l'autor d'avui, van viure en segon o tercer pla tot i deixar bones obres per a la posteritat. El d'avui és un bon exemple de fins a quin punt l'exploració exhaustiva de l'univers de la música permet la recuperació i, alhora, la interpretació de partitures que dimensionen els diferents estils i gèneres de la història de la música. Von Schacht, de família noble, va viure protegit artísticament a la Cort del príncep Thurn-und-Taxis de Regensburg. Allà, pel que sembla, desenvoluparia la majoria dels seus treballs instrumentals i lírics, entre ells, una desena d'òperes i una trentena de simfonies així com la sèrie concertant per a clarinet recuperada pel segell Orfeo. En aquest sentit, avui m'agradaria presentar dues peces, de caràcter instrumental però absolutament diferenciades entre elles. La primera és una brevíssima simfonia, sota el títol de Drei Aufzug, arranjada per a orgue, trompeta i timbales que Schacht va dedicar al seu mecenes. Preludi introductori de la gravació històrica, de 1972, d'un dels seus concerts de clarinet, concretament el concert en Si bemoll major. Un concert que, particularment, em recorda a la sèrie concertant de Carl Stamitz i que tant fidelment expressa allò que el classicisme va representar musicalment parlant. Formes clares, continguts temàtics lluminosos i tonalitats agradables i netament harmòniques. Un dia més apuntem al nostre registre un cognom tan inesperat com amable doncs no dubto que el seu llegat fou abundant i prou satisfactori com per merèixer ser recuperat en futures edicions. D'entrada, els seus concerts de clarinet ja gaudeixen d'una excel·lent gravació de la mà d'un dels més grans intèrprets de clarinet de la nostra generació, Dieter Klocker (1936-2011), a qui avui m'agradaria dedicar la present obra d'un autor del qual, ell mateix, es va encarregar de divulgar amb la interpretació dels seus treballs. Sens dubte que per nosaltres han resultat un esplèndid descobriment i en aquest any 2013, que commemorarem el 190 aniversari de la mort de Schacht, és una bona oportunitat per a celebrar, per duplicat, el seu bon art i la brillant interpretació que en el seu dia en va fer Klocker a qui avui recordarem!

A la interpretació del concert de clarinet, el famós clarinetista Dieter Klocker (1936-2011) amb la Concerto Amsterdam-Orchestra i la direcció de Jaap Schroder.

A la interpretació de la simfonia per orgue, trompeta i timbala la Bavarian Bass.

Gaudiu i compartiu!



Font: (on trobareu informació addicional així com dels discs on podeu trobar aquesta obra)

IMSLP: No disponible.
SPOTIFY: Theodor, Freiherr von Schacht – Meisterkonzerte, Vol. 7 (1955, 1972)
SPOTIFY: Bavarian Brass – TrompetenPaukenOrgel



Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

9 comentaris:

  1. Dear Pau
    This Aufzug for Organ is incredible....so much music and so much ideas under one minute. I am hooked on this piece from the very first second. In fact the whole CD goes under my skin! Also, I think this picture by Aivazovsky is one of the most striking landscapes I have come across for a long time. THANKS again for making such a great post!
    Jan

    ResponElimina
    Respostes
    1. Dear Jan,

      Thanks to you! I really prefer this organ & trumpet brief piece than the clarinet concerto. Indeed, the whole CD that you refer is absolutely recommended!
      If you like Aivazovsky you should visit his wikipedia reference. You'll find a lot of amazing pictures on wikimedia commons!

      Greetings!
      Pau

      Elimina
  2. Dear Pau,

    ofcourse it is not possible for you to amaze me each time with composers I've never heard of.
    The Molter clarinetconcerti are known to me, indeed among the first ones composed, and lovely. With the music by Childs you once more surprised me (well done !) and the piece de resistance is the Von Schacht Clarinetconcerto, you're right to make the link with the Stamitz Concerti. The Esteves Mass is worth a second listening and his Motet could be coming on my repertoire.
    So, I want to thank you again for so many wonderful discoveries.
    Greetings,
    Peter

    ResponElimina
    Respostes
    1. Dear Peter,

      Thank you so much again! Often I refer to composers to celebrate his most important efemerides such as his anniversary of birth or death. Molter or J.C. Bach was an examples. In other cases, I try to choose the widest range of music possible. Child, Esteves, Von Schacht and today Cavalli (anniversary of death)...

      Greetings,
      Pau

      Elimina
  3. Hey, I tought maybe you could renew this link... I'm really interested in the Bavarian brass

    ResponElimina
  4. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  5. El clasicismo desconocido del clarinete:


    http://www.sinfoniavirtual.com/revista/031/clasicismo_clarinete.php

    ResponElimina
  6. de nada amigo, si por casualidad tienes esto:

    http://www.prestoclassical.co.uk/r/CPO/7778272

    ResponElimina