dimecres, 30 de gener del 2013

TUMA, Frantisek (1704-1774) - Stabat Mater Dolorosa

Hans Memling - The Man of Sorrows in the arms of the Virgin
Obra d'Hans Memling (1440-1494), pintor flamenc.





Frantisek Tuma (1704-1774) compositor i organista txec nascut a Kostelec nad Orlicí, Bohèmia. Fent una mirada a la música d'aquests darrers dies, inesperadament, he observat l'absència de compositors i músics d'un dels territoris més estimats per l'autor d'aquest espai. Perquè Bohèmia, tot i la distància, sempre relativa, és un d'aquells paisatges encantats, màgics i a on la literatura musical ha tingut un paper destacat dins de la vasta i monumental història de la música. Des d'allà, i en aquest penúltim dia de mes, ens arriba el ressò d'un compositor de cognom Tuma de qui, curiosament, avui se'n commemora l'aniversari del seu decés. Tuma, notable desconegut més enllà del seu territori bohemi, va ser una de les figures txeques més importants del barroc tot i viure en plena efervescència clàssica ja que la majoria de la seva producció segueix fidelment els teoremes i la metodologia barroca. El seu entrenament aniria a càrrec del seu pare, organista, i posteriorment dels jesuïtes de Praga. És possible que també rebés la instrucció d'un dels principals compositors barrocs txecs de tots els temps i de qui ben segur que un bon dia en parlaré, el bohemi Bohuslav Matěj Černohorský. Si bé aquest extrem no ha estat confirmat, històricament, Tuma, presenta trets acadèmics semblants als del seu contemporani. I si bé les seves arrels genètiques les situem a Bohèmia, la major part de la seva vida, i gràcies al contacte amb Johann Fux, la passaria a Viena al servei, entre altres, de la emperadriu Maria Teresa I d'Àustria. En qualsevol cas, el seu estil arcaic en un temps d'ebullició de gèneres i de nous moviments filosòficament diferenciats de l'herència barroca no impedirien a Tuma gaudir del beneplàcit i de l'admiració d'uns coetanis encantats de l'art contrapuntístic i virtuós que demostraria al llarg de la seva brillant trajectòria professional.

El seu repertori, així mateix, és bàsicament religiós amb una seixantena de misses!, motets, ofertoris i himnes sagrats com el que recuperarem avui. Tanmateix, la majoria de les edicions que avui dia trobarem de Tuma fan referència a la seva música instrumental simfònica, de cambra i concertant. Coneixent aquesta dualitat compositiva de Tuma, avui recuperaré una de les seves precioses obres sagrades, un emotiu Stabat Mater Dolorosa per a cor mix, baix continuo i orgue. Una partitura fosca, emotiva i profundament sentimental pel significat i per la forma amb què se'ns presenta. Escrit entorn de l'any 1750, defuig la tradició clàssica i formalment presenta característiques típicament barroques, amb una preciosa fuga final i amb un protagonisme quasi absolut del cor. Reconec una certa insistència a l'hora de recorre a efemèrides de naixement o de defunció per tal de recuperar més i més música. De fet, l'extens registre de compositors fa que sigui relativament fàcil trobar aniversaris d'un o altre autor durant qualsevol dia de l'any. Aquesta setmana en tenim bons exemples i probablement les pròximes i les que vindran també. Alhora, el fet que estadísticament és probable que siguin compositors de totes les èpoques, la pròpia música en resulta la beneficiada ja que és, sovint, suficientment diferenciada en relació a la del dia anterior. Avui un nou tast antagònic, per exemple, al d'ahir o al d'abans d'ahir perquè, fins i tot en això, els compositors es van posar d'acord i van decidir néixer i morir d'una forma progressiva i no lineal... si es que en aquesta vida, tot i les aparences, tot és més simple i elegant del què pensem. Gràcies Frantisek Tuma! 

El Stabat Mater interpretat pel cor, veus i orquestra del conjunt Currende sota la direcció d'Erik van Nevel.

Gaudiu i compartiu!



Font: (on trobareu informació addicional així com dels discs on podeu trobar aquesta obra)

SPOTIFY: No disponible



Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

8 comentaris:

  1. Thanks Frantisek Tuma and thanks Pau!

    Peter

    ResponElimina
  2. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  3. It would be great if this could be reuploaded - Tuma is very hard to find and is actually pretty tuneful. Thanks in advance!

    ResponElimina
  4. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  5. Muchas gracias Paul.

    Muy bello y conmovedor Stabat Mater.

    Magua,
    Colombia

    ResponElimina