Obra de Guillaume Guillon Lethière (1760-1832), pintor francès (1)
- Recordatori d'Alessandro Rolla -
En el dia de la celebració del seu 257è aniversari de naixement
Parlem de Pintura...
Guillaume Guillon-Lethiere (Sainte-Anne (Guadalupe), 10 de gener de 1760 - París, 22 d'abril de 1832) va ser un pintor francès. Deixeble de Deschamps a Ruan i de Doyen a París, va passar algun temps a Roma, on va ser el director de l'Acadèmia Francesa de pintura. Al seu retorn a París, va ser nomenat membre i professor de Acadèmia de Belles Arts de la capital francesa. Va destacar en el camp paisatgístic clàssic així com en el tractament de fets històrics. El seu estil va ser el neoclàssic durant tota la seva obra. Algunes de les seves pintures principals són: Juno Brut fent ajusticiar als seus fills, Tractat de Leoben i Lucas i Dido sorpresos per una tempesta. El 1818 va ser condecorat amb la Legió d'Honor. Entre els seus nombrosos alumnes cal destacar a Louis Boulanger i Eugène Devéria.
Font: En català: No disponible - En castellano: Guillaume Guillon Lethière (1760-1832) - In english: Guillaume Guillon Lethière (1760-1832) - Altres: Guillaume Guillon Lethière (1760-1832)
Parlem de Música...
Font: En català: Alessandro Rolla (1757-1841) - En castellano: Alessandro Rolla (1757-1841) - In english: Alessandro Rolla (1757-1841) - Altres: Alessandro Rolla (1757-1841)
Parlem amb veu pròpia...
Alessandro Rolla va ser un compositor italià certament reconegut tant per la seva abundant labor acadèmica com a professor de violí i viola a Milà com per la seva interessant i nombrosa obra formada, principalment, per música instrumental en la més característica de les formes clàssiques. Proper a l'estètica de Mannheim, la seva música és mou sota aquest esquema però explorant camins de virtuosisme especialment en els concerts i concretament en la instrumentació solista. L'exemple, aquest Concert en Do Major per a violí i orquestra de cordes, dos oboès i dues trompes. Escrit i publicat a Parma el 1796, la influència de l'estil clàssic vienès i, per extensió, dels concerts de Carl Stamitz (per citar un dels més clars exponents de Mannheim), és evident. Amb una obertura Allegro en sonata clàssica, es presenten dos temàtiques diferenciades i amb la predilecció de Rolla pel segon dels temes. El violí s'introdueix de forma lenta però decidida a mostrar-nos l'esplendor virtuós del seu recorregut concertant. El segon moviment, sensiblement més breu que el primer, crea un ambient més tranquil caracteritzat per un pianissimo. L'últim moviment Rondeau, proper a la forma francesa concertant, retorna a l'elegància festiva i alegre. Simple i dolç, potser els adjectius que millor defineixen a Alessandro Rolla!
Informació addicional...
PRESTOCLASSICAL: Rolla: Violin Concerto in C Major - Adagio per l'amico Cavinatti - Sinfonia in D Major
IMSLP: Alessandro Rolla (1757-1841)
CPDL: No disponible
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
ResponEliminaUn administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
ResponEliminaHola Pau, podries renovar el link? Moltes gràcies!
ResponEliminaUn administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
ResponElimina