dilluns, 14 de desembre del 2015

HOLTER, Iver Paul Fredrik (1850-1941) - Violin Concerto in A minor

Tom Roberts - Adagio (c.1893)
Obra de Tom Roberts (1856-1931), pintor anglès (1)



- Recordatori d'Iver Paul Fredrik Holter -
En el dia de la celebració del seu 165è aniversari de naixement



Parlem de Pintura...

Thomas William "Tom" Roberts (Dorchester, 9 de març de 1856 - Kallista, 14 de setembre de 1931) va ser un pintor anglès que va viure a Austràlia. Va néixer a Anglaterra si bé el 1869 es va traslladar amb la seva família a Austràlia. El 1881 va tornar a Anglaterra per estudiar a la Royal Academy of Arts on va rebre la influència de Bastien Lepage. El 1883, durant un viatge a peu per Espanya, va rebre les primeres influències de l'impressionisme i, al seu retorn a Melbourne el 1885, va reunir altres pintors al seu entorn fundant l'Escola d'Heidelberg. El 1903 va marxar a Anglaterra i no va tornar ja de manera permanent a Austràlia fins el 1923. Des de mitjans i fins a finals de la dècada del 1880 la seva obra, en base a paisatges purs, va ser considerable i molt influent però a partir del 1890 aproximadament, Roberts es va especialitzar en el retrat i la pintura de gènere, especialment de la vida rural australiana. La seva obra s'ha de considerar com un dels inicis del desenvolupament d'una escola pròpia d'art australià. Va morir a Kallista, prop de Melbourne, el setembre de 1931.

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: Tom Roberts (1856-1931) - Altres: Tom Roberts (1856-1931)



Parlem de Música...

Iver Paul Fredrik Holter (Gausdal, 13 de desembre de 1850 - Oslo, 27 de gener de 1941) va ser un director i compositor noruec. Va estudiar violí amb F.W. Rojahn a Skien i després del 1868 harmonia amb Svendsen a Oslo, ciutat on entre els anys 1869 i 1873 es va formar en medicina. El 1876 es va traslladar a Leipzig on va conèixer i estudiar amb Jadassohn, Richter i Reinecke. El 1881 va tornar a Noruega on va succeir a Grieg com a director musical de la Bergen Harmoniske Selskab, un càrrec que va mantenir fins el 1886. Aquell any es va convertir en director de gran èxit de la Oslo Musikforeningen. Paral·lelament va ser director de diversos cors, incloent l'Artisans Association (1890-1904) i la Oslo Mercantile Association (1904-1918). El 1897 va fundar la Societat Coral Holter amb què va interpretar nombrosos oratoris. Va tenir notables alumnes com Sigurd Lie i Alnaes. Va morir a Oslo el gener de 1941.

OBRA:

(selective list)

Vocal secular:

Stage:
Don Ole Cologne (operetta);
Donna Julia (op), unperf.

Choral:
6 cants. incl. Til faedrelandet, op.14, 1887

Instrumental:

Orch:
Sym., F, op.3, 1876–9;
St Hans Kveld, op.4, str, 1881;
Goetz von Berlichungen, suite, op.10;
Romance, op.12, vn, orch;
Vn Conc., a, op.22

Chbr:
Str Qt no.1, E , op.1;
Str Qt no.2, G, op.18

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: Iver Paul Fredrik Holter (1850-1941) - Altres: Iver Paul Fredrik Holter (1850-1941)



Parlem en veu pròpia o en veu d'altri...

Iver Holter (1850-1941) was one of the most distinguished of a whole generation of Norwegian composers whose reputations have been eclipsed by the international acclaim accorded to Grieg and Svendsen. During his very long life Holter was best known as an orchestral and choral conductor, championing many contemporary works from home and abroad, as well as being a distinguished teacher. As a composer he was not prolific, essaying (usually just once) many of the standard larger forms, including opera, concerto and symphony. There seems to be little in his music to suggest a particularly Norwegian—or even Scandinavian—flavour and, although much influenced by Svendsen, Holter's works adhere to solid Central European models.

Gramophone (source/font: aquí)

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional... 

INTERPRETS: Ragin Wenk-Wolff (violin); Royal Philharmonic Orchestra (Orchestra); Per Dreier (1929-1997, conductor)
AMAZON: Iver Holter: Concerto for Violin and Orchestra in A Minor, Op.22, Symphony in F Major, Op. 3
CPDL: No disponible
SPOTIFY: No disponible






















Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

13 comentaris:

  1. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. Respostes
    1. SI LA TUVIERA LA COMPARTIRIA!!!!!!!!!!!!!

      Se puede agradecer de vez en cuando!

      Elimina
  3. uhhhhh,falta la Sinfonia,¿podrías agregarla,Master,por favooooooor? gracias.Tapirman

    ResponElimina
    Respostes
    1. Lo dicho, no la tengo.

      Gracias a ti Tapirman

      Elimina
    2. gracias,igualmente tu blog es ilustrísimo,diferente y único,Pau,abrazo navideño!!

      Elimina
    3. Suuuuuuper Abrazo Tapirman! Tus comentarios me alegran siempre!

      Feliz Navidad!!!
      Pau

      Elimina
  4. No se preocupe, Maestro Pau, le aseguro que todos agradecemos lo que nos da. Algunos con tanta dádiva suya se ponen ambiciosos, creo que sin darse cuenta... Ojalá se disculpen, al menos.

    ResponElimina
    Respostes
    1. A veces la ambición nos enciega... Créeme que de tenerla la compartiría como siempre hago. Es más, quien más desea esta esquiva sinfonia soy yo mismo! jeje

      Gracias Rodrigo!
      Pau

      Elimina
  5. Hola Pau!

    Darte las gracias es muy poca cosa comparado con la grandiosa y generosísima labor que aquí llevas a cabo. En cualquier caso, muchas gracias por este excelente concierto.
    Aprovecho para expresar mi entusiasmo por las Cantatas Barrocas de Navidad de la Alemania Central.
    Un abrazo.
    Frantisek

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Frantisek!!

      Veo que te has dado cuenta porqué las cantatas barrocas de Navidad son maravillosas! Aprovecho para desearte felices fiestas! En pocos días me iré de viaje así que estaré 'offline' un par de semanas!

      Abrazo!!!
      Gracias!
      Pau

      Elimina
    2. Felices fiestas para ti también! Espero que disfrutes al máximo en ese viaje.
      Te echaremos de menos.
      Gracias por todo.
      Frantisek

      Elimina