dilluns, 14 de març del 2016

HALVORSEN, Johan (1864-1935) - Symphony No.1 (1923)

Emil Carlsen - The Moon stone
Obra d'Emil Carlsen (1853-1932), pintor danès (1)



- Recordatori de Johan Halvorsen -
En el dia de la celebració del seu 152è aniversari de naixement



Parlem de Pintura...

Soren Emil Carlsen (København, 19 d'octubre de 1853 - New York, 2 de gener de 1932) va ser un pintor danès. Procedent d'una família d'artistes, la seva mare era pintora i el seu cosí va ser director de la Reial Acadèmia d'Arts de Dinamarca. Va estudiar arquitectura a la Reial Acadèmia de Copenhaguen durant quatre anys abans d'emigrar als Estats Units el 1872. Interessat en l'art, va treballar primer com a ajudant d'un arquitecte i va estudiar amb l'artista danès Lauritz Holst. No obstant això, Holst va tornar a Dinamarca, deixant el seu estudi a càrrec de Carlsen. La seva ràpida progressió va motivar que fos nomenat el primer professor de dibuix i pintura a l'Acadèmia de Disseny de Chicago. Des d'allà va buscar més formació i es va embarcar cap a París el 1875, on va rebre la forta influència de Jean Baptiste Siméon Chardin. Quan va tornar als Estats Units, va establir un estudi a Nova York i va començar a pintar bodegons en un estil proper als de Chardin. Aquests anys va tenir poc ressò i va patir notables dificultats financeres motivant l'abandó del seu estudi per a dedicar-se a altres activitats professionals. A partir del 1883 i fruit d'un canvi en l'enfocament artístic de les seves obres, va començar a rebre el reconeixement públic. El 1884 va tornar a Europa, on va rebre diversos encàrrecs. El 1885 va exposar al Saló de París i al tornar a Nova York va obrir un taller si bé poc després va viatjar a San Francisco on va ser director de l'Escola de Disseny de Califòrnia. Els darrers anys va tornar a Nova York, on va seguir exposant en diverses ocasions i a on va morir el gener de 1932.

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: Emil Carlsen (1853-1932) - Altres: Emil Carlsen (1853-1932)



Parlem de Música...

Johan Halvorsen (Drammen, 15 de març de 1864 - Oslo, 4 de desembre de 1935) va ser un violinista i compositor noruec. Va rebre la seva educació musical a Kristiania (Oslo) i Estocolm, i va ser concertmaster a Bergen abans d'unir-se a l'Orquestra Gewandhaus a Leipzig. Va seguir allà 8 anys en què va treballar i estudiar a l'estranger, primer a Aberdeen, després com a professor de música a Hèlsinki, i finalment com a estudiant un cop més, a Sant Petersburg, Berlín i Lieja. De tornada a Noruega el 1893, va treballar com a director de l'orquestra del teatre del Den Nationale Scene de Bergen i de l'Orquestra Filharmònica de la mateixa ciutat. El 1885 va assolir el càrrec de concertmaster de la Filharmònica de Bergen i de director principal el 1893. El 1899 va ser nomenat director de l'orquestra del Teatre Nacional de Kristiania, un lloc que va mantenir durant 30 anys, fins a la seva jubilació el 1929. A més de música de teatre, Halvorsen va dirigir presentacions de més de 30 òperes i també va escriure la música incidental per a diverses obres. Després de la seva jubilació del teatre va tenir temps finalment per a concentrar-se en la composició de les seves tres grans simfonies i de dues rapsòdies noruegues molt conegudes. Les seves composicions van seguir el desenvolupament de la tradició romàntica nacional exemplificada per Edvard Grieg si bé en un estil distintiu marcat per la brillant orquestració. Halvorsen va morir a Oslo el desembre de 1935.

Font: En català: Johan Halvorsen (1864-1935) En castellano: Johan Halvorsen (1864-1935) In english: Johan Halvorsen (1864-1935) - Altres: Johan Halvorsen (1864-1935)



Parlem en veu pròpia o en veu d'altri...

The Symphony No. 1 in C minor was written in 1923 when Halvorsen was aged 60 and is in the late-Romantic style of composers - similar to Svendsen and perhaps Dvořák. He knew that the work could be criticised as old-fashioned, but he said ‘… I write it because I want to and don’t give a damn about either the present time or posterity.’ The first movement is dominated by a strong heroic theme and a secondary tune which also occurs in the last movement. The second movement could have been written by Tchaikovsky such is its romantic fervour. The Scherzo is fresh and original, with a trio section reminiscent of a Norwegian folk-dance. The Finale is good humoured and comes to an exciting conclusion. The influence of Svendsen is obvious, but Halvorsen writes superior tunes!  

Arthur Baker (source/font: aquí)

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional... 

INTERPRETS: Trondheim Symphony Orchestra; Ole Kristian Ruud
AMAZON: HALVORSEN, J. - Symphony No.1
CPDL: No disponible
SPOTIFY: HALVORSEN, J. - Symphony No.1



Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

1 comentari: