divendres, 18 de març del 2016

SARDELLI, Federico Maria (1963-) - Dixit Dominus

Ippolito Caffi - Venice, a view of the city under snow with the church of the Salute
Obra d'Ippolito Caffi (1809-1866), pintor italià (1)




Parlem de Pintura...

Ippolito Caffi (Belluno, 16 d'octubre de 1809 - Lissa, 20 de juliol de 1866) va ser un pintor italià, especialment destacat de la pintura paisatgística i urbana del segle XIX. Nascut a Belluno, després d'estudiar a la seva ciutat natal i a Pàdua en un estil neoclàssic, va estudiar la pintura veneciana de Carlevarijs i Canaletto. Aquests van influenciar decisivament la totalitat de la seva pintura posterior. Lluny de ser una simple còpia d'aquests, la seva tècnica es va englobar directament en el romanticisme del seu temps assolint l'èxit gràcies a les nombroses escenes nocturnes venecianes on va explorar nous efectes de llum i ombres. Després d'una fructífera carrera plena de viatges, d'exposicions i d'activitat política, Ippolito Caffi va morir als 57 anys d'edat en la Batalla de Lissa, ofegat a bord del destruït vaixell Re d'Italia.

Font: En català: No disponible En castellano: Ippolito Caffi (1809-1866) In english: Ippolito Caffi (1809-1866) - Altres: Ippolito Caffi (1809-1866)



Parlem de Música...

Federico Maria Sardelli (Livorno, 15 d'agost de 1963 -) és un compositor, musicòleg i artista italià. Fill de Marc Sardelli, el 1984 va fundar l'ensemble Modo Antiquo i el 1987 l'orquestra barroca amb el mateix nom. També és el director principal de l'Accademia Barocca di S. Cecilia de Roma i el director invitat de l'Orchestra Filarmonica de Torino, del Maggio Musicale Fiorentino, de l'Orquestra de la Comunitat Valenciana, de la Gewandhaus Leipzig, entre altres. Alhora, ha publicat nombroses edicions discogràfiques, moltes d'elles en què Vivaldi n'ha estat protagonista. Ha rebut diversos premis tant per la seva labor creativa com per la seva tasca de director. També ha publicat assaigs i estudis monogràfics i és també el continuador de la catalogació de l'obra monumental de Vivaldi. Darrerament, també s'ha destacat com a compositor en un estil molt proper al del seu admirat mestre venecià publicant diverses obres religioses i concertants.

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: Federico Maria Sardelli (1963-) - Altres: Federico Maria Sardelli (1963-)



Parlem en veu pròpia o en veu d'altri...

Atenent a la filosofia inherent d'aquest espai, pot semblar inicialment estranya la recuperació d'un compositor nascut el 1963. No obstant, el d'avui no és ni serà un viatge inesperat a l'univers de la música contemporània la qual, si em situo en primera persona, desconec integralment, sinó més aviat un viatge a una peculiar visió moderna de la música antiga per part de Federico Maria Sardelli, un director consagrat i de ressò amplificat a Itàlia però també arreu d'Europa. I he de reconèixer que tot i haver escoltat el seu nom no m'hauria imaginat que paral·lelament a la seva labor com a director, musicòleg i artista dedicava temps a la composició (veure partitures aquí). Doncs bé, la sorpresa va venir tot just començant a escoltar algunes de les seves obres les quals ens tele-transporten, immediatament, a la Itàlia veneciana de Vivaldi. Perquè indubtablement estem parlant de Sardelli, un dels mestres vius que major esforç ha dedicat a la figura del músic italià, ja sigui recuperant nombroses partitures inèdites o directament continuant la monumental tasca de cerca, recuperació, classificació, estudi i publicació de les obres de Vivaldi. Tot un treball exhaustiu que ha culminat, i seguirà culminant en anys posteriors, en la composició pròpia de peces instrumentals i religioses com les d'avui. Evidentment, per molts semblarà una simple còpia sense substància ni interès de Vivaldi, però per altres ens resultarà un fascinant homenatge a un geni de la història de la música alhora que la possibilitat d'estendre en el temps un tipus de música intrínsecament bella, amb independència de l'època en què es va compondre. Per tant, el Dixit Dominus que escoltarem emana una energia pròpia del segle XVIII, amb passatges vibrants, exemples dramàtics i altres d'eufòria desenfrenada i tot plegat en una interpretació d'altíssima qualitat que ens farà gaudir intensament d'aquest pertinent retorn a l'edat d'or de Venècia!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional... 

INTERPRETS: Accademia dei Dissennati; Modo Antiquo; Federico Maria Sardelli
AMAZON: SARDELLI, F.M. - Sacred Music
CPDL: No disponible
SPOTIFY: SARDELLI, F.M. - Sacred Music



Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

5 comentaris:

  1. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. Amigo Pau, muchas gracias por esta joya y rareza!!!
    Fuerte abrazo
    Milton

    ResponElimina
  3. Que un composer nacido en 1963 glorifique nuestras otoconias con esta música bucólica es un hallazgo arquelógico,una extraña sociopatía o tiene más cordura que las ballenas francas(estimo honestamente esto).Gracias,Sr.Pau,abrazo desde las infinitas pampas.

    ResponElimina