diumenge, 29 d’abril del 2012

CEREROLS, Pere Joan (1618-1680) - Missa martyrum

La santa trinitat terrenal i celestial, obra de Bartolomé Murillo, pintor espanyol coetani de P.J. Cererols





Pere Joan Cererols (1618-1680) compositor i organista català nascut a Martorell. De tornada al petit país dels campanars fem-ho acompanyats de la música d'un monjo benedictí que va viure la major part de la seva vida a la privilegiada atalaia de Montserrat. Format des de ben petit a l'Escolania de Montserrat, va acabar la seva formació al Monestir benedictí de Montserrat a Madrid. Pocs viatges més realitzaria ja que posteriorment a la seva curta estada en territori espanyol, tornaria a l'Abadia de Montserrat ja de forma definitiva en primera instància com a mestre de Capella durant 30 anys i posteriorment com a director musical de l'Escolania de Montserrat. Vida, devoció i carrera a Montserrat d'un artista de tradició barroca i d'un estil musical que podríem situar en l'òrbita d'un autor molt influent de l'Espanya renaixentista, el més cèlebre polifonista Tomás Luis de Victoria. Cererols, seguint l'estela i les pautes marcades per De Victoria atorgaria a la música d'església un paper ponderant en la seva producció. No obstant, la seva facilitat amb els instruments tals com l'orgue, el clavicèmbal, l'arpa, el violó, entre d'altres, van afavorir que la seva música fos més variada i no només polifònica com la del seu referent principal. Últim diumenge d'abril mes que acomiadarem amb música d'un autor català, de la nostre terra, aquella on progressivament la ciutadania es rebel·la vers situacions injustes i de clar greuge en relació als seus bons amics castellans. Tanmateix el nostre govern, el català, el de la senyera per corbata, els de sempre, els de casa, amb "bona fe, sentit comú i molt de seny" ja procuren que les rebel·lions justes quedin en no res, perquè aquells que diuen defensar els interessos de Catalunya són els primers antisistemes, que malvenen la seva pell al més pervers dels postors. Sort en tenim de la música, sons celestials d'altres temps que semblen dir-nos i explicar-nos que la realitat és un ens molt complex, eteri i incomprensible però que de la mà de la música, una emoció que ens calma l'esperit sant i ens empeny en el nostre dia a dia, tot és més fàcil. Així sigui, que la rebel·lió, en aquest "gran hermano" que s'està convertint tot plegat, sigui musical per tal que el soroll de l'estupidesa no ens ofusqui la intel·ligència, aquella que un dia algú va fer servir, com a mínim, per escriure música. Dues obres per celebrar l'efemèride dominical, un Tiento lleno de pange lingua per orgue que ens servirà d'obertura de la missa del dia, concretament la missa martyrum escrita a cinc veus amb acompanyament de baix continu. Que la música i el seu llenguatge universal ens donin un alè d'esperança al bell mig de la foscor financera la intoxicació de la qual comença a ser insuportable.

A la interpretació David Malet a l'orgue amb el cor de cambra Francesc Valls i tots plegats dirigits per Pere Lluís Biosca.

Gaudiu i compartiu!



Font: (on trobareu informació addicional així com dels discs on podeu trobar aquesta obra):

BIOGRAFIA: Pere Joan Cererols i Fornells, (Martorell, 9 de setembre del 1618 - Montserrat, 27 d'agost del 1680)
IMSLP: No disponible.
SPOTIFY: Joan Cererols – Cererols: Missa "Martyrum", Tiento sobre el Pange lingua, Regina cæli, Alma redempotoris mater, etc.

Joan Cererols – Cererols: Missa "Martyrum", Tiento sobre el Pange lingua, Regina cæli, Alma redempotoris mater, etc.

Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

8 comentaris:

  1. El "Tiento" m'ha agradat especialment, i acompanya molt be el teu text...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Jose Luis!

      La història de la música catalana és més complexa del què pensem! Si t'agrada l'orgue, no deixis d'escoltar Narcís Casanovas o el "pare" Antoni Soler.

      Salut!
      Pau

      Elimina
    2. Les sonates de "El Padre Soler" :-) sonaven molt a casa meva quan era petit. D'orgue seu, crec que no he sentit res i de Narcís Casanovas, esperaré a que ens el portis ;-)

      Elimina
    3. Així serà, un plaer en qualsevol cas compartir música d'artistes catalans, no són molts però ser-hi, hi són!

      Salut!
      Pau

      Elimina
  2. Un compositor catalan...!...interesante de escuchar
    note realmente la diferencia entre las otras composiciones que he escuchado
    en su pagina...me a gustado por que creo que es la segunda pieza que devi aver escuchado
    para introducirme a la musica clasica pues es sencilla pero ala vez apasionante*
    me encanta el organo*
    gracias por compartir con nosotros.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Es bueno que notes la diferencia. Este compositor catalán vivió durante el siglo XVII es decir, de lleno en el barroco por lo que el estilo, los métodos y la instrumentación son sustancialmente distintas a las del clasicismo o romanticismo.

      Gracias!

      Elimina
  3. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina