dissabte, 14 d’abril del 2012

EBERL, Anton (1765-1807) - Piano Concerto, Op. 32

Dona amb un colom, obra d'Henri Labasque, pintor francès del XX.





Anton Eberl (1765-1807) compositor i pianista austríac nascut a Viena. Coincidències inexplicables avui, com ahir, tornarem a la Viena mozartiana de la mà d'un autor molt conegut i admirat al seu temps. Contemporani, amic i alumne privilegiat de Mozart, Eberl va viure l'efervescència musical d'una Europa il·lustrada grandiloqüentment per la passió musical i artística. Pianista virtuós, és extraordinàriament sospitós que fins a aquest any, no s'hagin editat alguns dels seus concerts de piano. Per tant, tot i la coincidència temporal, espacial i en alguns aspectes musicals amb el Süssmayr del qual ahir en parlàvem, avui presentarem una autèntica primícia, una nova dimensió d'Eberl, la del piano ballant amb la orquestra. Una primera gravació mundial de dos dels seus concerts de piano dels quals recuperaré el seu gran concert de piano en Do major Opus 32, una obra de contingut i estil clàssic hereva de la tradició musical del moment i realment fidel als postulats del seu "enorme" mestre. Malauradament, Eberl va escriure gran quantitat de música, probablement un centenar d'obres o més de les quals realment poques són les que s'han pogut recuperar i moltes menys editar. I el lector assidu d'aquest espai com a mínim l'hi resultarà familiar el cognom Eberl ja que, fa uns mesos, n'havia parlat en relació amb una de les seves simfonies i en relació al Grand Trio de piano Opus 36. Havent descobert els seus dos concerts de piano de factura recent, no puc deixar passar la ocasió per a donar-los a conèixer ja que, tot i que musicalment no ens sorprendran si que ens emocionaran a la seva manera, ens mostraren nous camins orquestrals i nous registres pianístics per tal de fer més gran la llegenda d'aquest autor a l'ombra de Mozart però que si alguna cosa va fer bé va ser aprendre, degudament i amb criteri, les lliçons d'un geni. Un enorme concert de producció i edició del segell CPO el qual ens està acostumant i es dóna a conèixer, amb la seva qualitat i el seu bon criteri a l'hora de seleccionar obres, com un dels principals segells del panorama mundial i un dels principals inductors per tal de recuperar i editar totes aquelles obres que encara romanen esperant, pacientment, la llum brillant del renéixer musical.

Interpretació a càrrec de la Die Koelner Akademie, amb Riko Fukuda al fortepiano i la batuta de Michael Alexander Willens.

Gaudiu i compartiu!



Font: (on trobareu informació addicional així com dels discs on podeu trobar aquesta obra)

RECICLASSICAT: EBERL, Anton (1765-1807)
LAQUINTADEMAHLER: Anton Eberl – Eberl: Piano Concertos
CPDL: No disponible
SPOTIFY: Anton Eberl – Eberl: Piano Concertos

Anton Eberl – Eberl: Piano Concertos

Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

9 comentaris:

  1. Hola Pau! Unicamente comunicarte que al final pude escuchar el post de Hummel,magnífico por cierto, sin embargo, no consigo escuchar la música de Eberl, ni tampoco el Deutsches Requiem de ayer. Con Hummel no ha vuelto a dar problemas y ahora mismo se puede escuchar. En fin, ya me quedó claro que no puedes hacer nada al respecto pero... (no carga nada ni aunque lo deje una hora) En cualquier caso voy a seguir probando una y otra vez.
    Saludos.
    Frantisek

    ResponElimina
    Respostes
    1. Frantisek,

      Si llevo unos días "mosca" por esto... en caso que no puedas escucharlo online, siempre puedes descargalo (en el primer comentario tienes el link de descarga) y lo puedes escuchar "offline" desde tu ordenador.
      Esta mañana me funcionaba bien, quizá puede ser una sobrecarga "muscular" del servidor jeje.
      Si te pasa esto, descargalo con el link de mediafire.

      Gracias por tus comentarios.
      Saludos,
      Pau

      Elimina
    2. Ahora se escucha genial!!! Se ve que ya ha superado el servidor sus dolencias musculo-esqueléticas. Eberl también super.
      Muchas gracias a ti por tu atención y paciencia.
      Saludos.
      Frantisek

      Elimina
    3. En este caso cambié de servidor y de reproductor, creo que funciona mejor. Iré alternando...

      Gracias!
      Saludos,

      Pau

      Elimina
  2. Lovely concerto, thanks! By the way, would you post also the other piano concerto in the CPO cd? Thank you for the wonderful discoveries! Mauro from radiomelasudas

    ResponElimina
  3. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina