dissabte, 16 de setembre del 2017

DE LEDESMA, Juan (c.1713-1781) - Sonatas (c.1760)

Pierre Gobert - Niña con una jaula
Obra de Pierre Gobert (1662-1744), pintor francès (1)




Parlem de Pintura...

Pierre Gobert (Fontainebleau, 1662 - Paris, 13 de febrer de 1744) va ser un pintor francès. Fill de l'escultor Jean II Gobert, es va formar inicialment amb el seu pare. A partir del 1701 va entrar com a membre de l'Académie royale de peinture et de sculpture on ràpidament es va especialitzar en retrats femenins els quals va presentar en públic a partir del 1704. En aquestes obres va seguir les línies que en el gènere del retrat van marcar Hyacinthe Rigaud i Nicolas de Largillierre. Aquest gènere va ser el que contemporàniament va experimentar a França un major desenvolupament i va arribar a una excel·lència més destacable. Gobert va pertànyer a aquesta època però no va arribar a assolir la fama d'altres pintors. No obstant, va viure de la seva obra tota la seva vida morint a París el febrer de 1744.



Parlem de Música...

Juan de Ledesma (Segovia, c.1713 - Madrid, 27 d'agost de 1781) va ser un violinista i compositor espanyol. El 1725 va ser admès, per ordre de Ferran VI, al col·legi del cor de la Capella Reial. Allà va rebre complementàriament classes de teoria del capellà i músic Joseph Torres. També allà va rebre classes de violí, possiblement amb Miguel Geminiani, germà del famós Francesco Geminiani, o amb Gabriel Terri. El 1729 va abandonar el col·legi començant a treballar, esporàdicament, com a violinista de la Capella Reial. A partir de la dècada del 1740 ja va assolir un càrrec de violinista oficial al Real Coliseo del Buen Retiro. El 1747 va aspirar, i novament sota la protecció de Ferran VI, en un càrrec de violinista de l'orquestra de la Capella Reial. No obstant, i després d'aconseguir l'aprovació del mestre Corselli, el cardenal Mendoza va rebutjar la seva contractació. Finalment, el 23 d'abril de 1749 va assolir el càrrec de primera viola de la Capella Reial en un càrrec que va mantenir la resta de la seva vida. El seu èxit fou immediat i anys més tard el mateix Carles III el va reclamar com a intèrpret del quartet de corda format per Brunetti, Landini i Porretti (1709-1783). Com a compositor, va ser autor d'una única col·lecció de Sonates per a violí i continuo (c.1760). De Ledesma va morir a Madrid l'agost de 1781.

Israel Silvestre - Profil de la ville de Sigovie en Espagne.
Obra d'Israel Silvestre (1621-1691) - Profil de la ville de Sigovie en Espagne (2)



Informació addicional... 

INTERPRETS: Blai Justo (violí); Elisa Joglar (violoncel); Bernard Zonderman (guitarra)
LAQUINTADEMAHLER: DE LEDESMA, J. - Sonatas
CPDL: No disponible
SPOTIFY: DE LEDESMA, J. - Sonatas



Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

2 comentaris:

  1. Una exquisita música que aporta un poco de tranquilidad en estos momentos tan atribulados que estamos viviendo. Un placer reencontrarse con este disco que tenía un poco olvidado. Una vez más, deseo felicitarte por las fabulosas aportaciones con las que nos obsequias a diario.
    Muchísimas gracias Pau!!!
    Un abrazo.
    Frantisek

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ya lo puedes decir! Aquí en Cataluña, como puedes imaginar, el ruido es insoportable, tanto el propio como el ajeno... que la música nos ayude a soportarlo!
      Gracias a ti! Abrazo fuerte!
      Pau

      Elimina