Obra de Carl Larsson, pintor suec contemporani de J.P.E. Hartmann
Johan Peter Emilius Hartmann (1805-1900) compositor i organista danès nascut a Copenhaguen. Hereu d'una llarga i dilatada tradició musical iniciada pel seu avi Johann Hartmann, és un dels representats més il·lustres del romanticisme íntegrament danès juntament amb Niels Gade amb qui es casaria la seva filla. I tot i que va rebre les primeres lliçons de la mà del seu pare, el seu és un d'aquells perfils musicals peculiars. Molts dels coneixements teòrics els adquiriria de forma autodidacta. Probablement és degut a què el seu pare no creia en la carrera compositiva i musical del seu fill i no compartia la dedicació que aquest l'hi dedicava. Per tant, a banda de música, es graduaria en dret i treballaria com a funcionari tot compaginant-ho amb la música. Amb bona nota imaginem perquè amb 24 anys seria nomenat organista de l'església de Garnisons a Copenhaguen. Amb la solvència teòrica i pràctica necessària, l'any 1836 es decidiria a viatjar pel continent europeu on coneixeria dos dels referents més importants de la seva carrera. Ludwig Spohr i Cristoph Ernst Weyse. La seva extraordinària longevitat existencial el van fer partícip de tota la vida musical danesa i europea del segle XIX. En el seu llibre de partitures hi consten 3 òperes, 2 simfonies i gran quantitat d'obres de cambra per a piano, orgue i d'altres instruments així com ballets, obertures i música incidental. Tota una eminència danesa de la música que es va guanyar el respecte més absolut del seu país. Per tant, en relació a la seva producció recuperaré la simfonia número 1 en Sol major opus 17 escrita l'any 1835. L'estil és clarament alemany i d'influència ideològica d'un Mendelssohn amb qui coincidiria en el seu viatge a Alemanya. En general, és un bon treball, fresc i transparent d'un artista totalment ignorat al nostre país. Seguim ampliant el registre de compositors que poc a poc ens van ajudant a reescriure i a revisar l'apassionant història de la música aquella que mai ens deixarà de sorprendre... ara sí, que parli el danès i la seva romàntica simfonia!
Ens la interpreta gustosament la Danish National Radio Symphony Orchestra sota la batuta de Thomas Dausgaard.
Gaudiu i compartiu!
Font: (on trobareu informació addicional així com dels discs on podeu trobar aquesta obra)
Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!
L'autor ha eliminat aquest comentari.
ResponEliminaHola Pau! Una vez más un extraordinario descubrimiento. Preciosa sinfonía. La verdad es que no deja de sorprenderme la cantidad de sinfonístas nórdicos que escribieron música de calidad. En el libreto de un disco recuerdo haber leído que se conocían más de 700 sinfonías escritas por dichos compositores. Por cierto, no hace mucho descubrí a Hakon Borresen que también me impresionó favorablemente.
ResponEliminaMuchas Gracias!
Saludos
Frantisek
Hola Frantisek!!
EliminaLa verdad que estoy encontrando muchos tesoros en tierras nórdicas! 700 sinfonías... se dice rápido!! Quien las tuviera! Y respecto a Hakon Borresen es la primera vez que escucho su nombre intentaré, más pronto que tarde, darle una oportunidad. Gracias por la referencia!!
Saludos!
Pau