dilluns, 17 de novembre del 2014

BRULL, Ignaz (1846-1907) - Symphony, Op.31

Eva Bonnier - Vid ateljédörren (1885)
Obra d'Eva Bonnier (1857-1909), pintora francesa (1)




Parlem de Pintura...

Eva Fredrika Bonnier (Stockholm, 17 de novembre de 1857 - Copenhagen, 13 de gener de 1909) va ser una pintora sueca. Filla d'Albert Bonnier, membre d'una important família d'editors, Eva va estudiar pintura amb August Malmström i va esdevenir, el 1878, estudiant de la secció femenina de la Reial Acadèmia Sueca de les Arts de Estocolm. El 1883 va viatjar a París amb la seva amiga i companya d'estudis Hanna Hirsch, ciutat on hi van viure fins el 1889. Allà va exposar al Saló de París i va obtenir un premi amb la seva obra "Music" (1889). Aquell any va tornar a Suècia on va treballar activament com a pintora fins el 1900 realitzant, principalment, retrats de diverses personalitats de l'època. A partir del 1900 la seva activitat artística va decaure i es va dedicar de ple a la filantropia gràcies a la considerable fortuna que va heretar. Va crear una fundació que va finançar pintures i escultures per a diverses institucions públiques. La fundació segueix activa a Estocolm. Eva va patir nombroses depressions que la van dur al suïcidi el gener de 1909.

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: Eva Bonnier (1857-1909) - Altres: Eva Bonnier (1857-1909)



Parlem de Música...

Ignaz Brüll (Prostějov, 7 de novembre de 1846 - Wien, 17 de setembre de 1907) va ser un compositor i pianista txec nascut a la ciutat de Prossnitz. Pocs anys més tard es va traslladar amb la família a Viena fet que marcaria un abans i un després en la seva vida musical. Els seus pares tenien bones habilitats per la música fet que determinaria, en certa forma, el talent d'un jove Ignaz. De fet, fou la seva mare la primera en introduir-lo en aquest ambient amb el seu piano. Ara bé, la formació requeria acadèmia i es va convertir en alumne del professor Julius Epstein. Més tard estudiaria composició amb Anton Rufinatscha i Otto Dessoff. Amb només catorze anys ja havia compost el seu primer concert per a piano (recuperat, juntament amb altres obres de Brull, pel segell Hyperion en la seva sèrie esplèndida de concerts de piano romàntics). Així mateix, es va embarcar en una carrera concertista de piano, que el va posar en contacte amb alguns dels millors artistes de l'època. Ara bé, també va provar fortuna amb el teatre i en aquest sentit la seva òpera més famosa i coneguda va ser "Das Goldene Kreuz" que va reportar-li fama i també una considerable suma econòmica. La seva estada a Viena tenia molts avantatges. La més evident era el contacte amb molts compositors, intèrprets i directors prominents i influents. Un d'ells, amb qui conrearia amistat, va ser Johannes Brahms, amb qui va compartir gran part del seu temps fins a la mort d'aquest últim. Pel que sembla, Brüll va ser un personatge amable, generós i solidari. Els últims anys de vida els va passar a Viena i a principis de 1907, amb 60 anys, cada dia que passava el seu malestar creixia i, sota les ordres del seu metge, va visitar Karlsbad per tal de curar-se amb el canvi d'aires. Lamentablement, el remei i la proposta del seu metge no van funcionar i Brüll va morir sobtadament a Viena, en plena visita a la casa del seu germà Eugen. El seu repertori és abundant en partitures de piano. També va escriure moltes peces orquestrals i de cambra, així com nombroses òperes.

OBRA:

Vocal secular:

10 ops, incl. Die Bettler von Samarkand (op, O. Prechtler), Vienna, 1874;
Das goldene Kreuz (romantische Oper, 2, S.H. Mosenthal, after A.H.J. Mélesville and N. Brazier: Catherine), Berlin, Kgl, 22 Dec 1875 (Berlin, 1876);
Ein Märchen aus der Champagne (ballet), Vienna, 1896
Partsongs, a cappella and with pf acc.;
Vocal duets;
Numerous solo songs

Instrumental:

Sym., e;
3 serenades;
4 ovs.;
3 ints;
2 pf concs.;
Rhapsody, pf, orch;
Andante and Allegro, pf, orch;
Vn Conc.
Pf Trio;
Sonata, vc, pf;
4 sonatas, other works, vn, pf;
Sonata, other works, 2 pf;
Sonata, 4 suites, many other works, pf solo

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: Ignaz Brull (1846-1907) Altres: Ignaz Brull (1846-1907) 



Parlem amb veu pròpia...

Ignaz Brüll és un compositor a qui vaig conèixer farà aproximadament un any quan en vaig parlar en relació amb la seva música de piano la qual em va resultar certament interessant i em va despertar l'interès per explorar-lo. A Brüll se'l considera un compositor austríac tot i que va néixer a Moràvia, avui Rep. Txeca. A Viena, sovint en funcions d'allò que avui en diríem de "músic de teloner", va ser protagonista limitat en les sales de concerts amb l'excepció de la celebradíssima òpera Das goldene Kreuz la qual, malauradament, no gaudeix d'edició alguna tot i l'èxit que sembla ser va assolir al seu moment en territori de parla alemanya. Conseqüentment, no ha resultat fàcil trobar bones edicions al seu nom no obstant algunes d'elles resulten sorprenents com per exemple la que podrem escoltar avui en què hi trobarem la única simfonia que va escriure, la Simfonia en Mi menor opus 31. Escrita el 1880, és una obra emmarcada dins el romanticisme i estructurada en quatre moviments. Obertura solemne i moderada que marca la pauta de la que serà una simfonia propera a la filosofia del seu bon amics Johannes Brahms tot i que amb bons, sòlids i consistents arguments de factura pròpia. Tot un descobriment que si bé personalment m'ha deixat una sensació de certa fredor, no dubto que farà les delícies dels col·leccionistes de simfonies del segle XIX, que són molts, que re-busquen insistentment fins que, sobtadament, apareix màgicament una simfonia d'un compositor oblidat com Ignaz Brüll!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional...

Brüll Symphony Op.31 and Serenade No. 1 Op.29

Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

7 comentaris:

  1. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. Gràcies per aquestes 2 obres de Brull: desconegudes i difícils de trobar :)

    ResponElimina
  3. Many thanks and regards from The Netherlands.
    Veel dank en groeten uit Nederland.

    ResponElimina
  4. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  5. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina