dilluns, 29 de desembre del 2014

LEYDING, Georg Dietrich (1664-1710) - Organ works

Giuseppe Zais - Landscape with a group of figures fishing (c.1770)
Obra de Giuseppe Zais (1709-1784), pintor italià.



- Recordatori de Georg Dietrich Leyding -
En el marc de la celebració del seu 350è aniversari de naixement



Parlem de Pintura...

Giuseppe Zais (Forno di Canale, 22 de març de 1709 - Treviso, 29 de desembre de 1784) va ser un pintor italià. Format en un estil rococó, es va iniciar a la seva ciutat natal, on possiblement va rebre la influència de Marco Ricci abans de traslladar-se a Venècia. Aquí va ser deixeble i seguidor de Francesco Zuccarelli i pupil de Joseph Smith, cònsol britànic i mecenes de joves artistes com ell. Va destacar com un dels màxims representants de l'escola arcàdica, dedicada a la pintura de plàcids paisatges pastorals amb ruïnes, i el 1774 va ingressar a l'Acadèmia Veneciana de Pintura. Allà, no obstant, va patir constants problemes de tota índole fins acabar en la indigència absoluta. Va morir oblidat i abandonat en un hospital de Treviso el desembre de 1784.

Font: En català: No disponible En castellano: Giuseppe Zais (1709-1784) In english: Giuseppe Zais (1709-1784) - Altres: Giuseppe Zais (1709-1784)



Parlem de Música...

Georg Dietrich Leyding (Bücken, 23 de febrer de 1664 - Brunswick, 10 de maig de 1710) va ser un organista i compositor alemany. Fill d'un mestre d'equitació, va mostrar propensió per la música des de ben petit. El 1679 va viatjar a Braunschweig on va estudiar amb l'organista Jacob Bölsche abans de viatjar, el 1684, a Hamburg i Lubeck on va seguir estudiant amb Reincken i Buxtehude. No obstant, poc temps després va haver de tornar a Braunschweig per substituir al seu mestre Bölsche, greument malalt. Aquell mateix any, i després de la seva mort, el va succeir en el càrrec d'organista oficial de les esglésies de Sant Ulrich i de Sant Blasius. A partir del 1688 va començar a rebre classes de composició amb Johann Theile, el Hofkapellmeister de Wolfenbüttel. Com a compositor, va escriure únicament obra instrumental per a orgue. Molt poca d'ella ha sobreviscut i d'aquesta es conserven preludis, variacions corals i alguna fantasia. Va morir a Brunswick el maig de 1710.

OBRA:

Veure Catàleg de la DEUTSCHEN NATIONALBIBLIOTHEK.

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: Georg Dietrich Leyding (1664-1710) - Altres: Georg Dietrich Leyding (1664-1710)



Parlem amb veu pròpia...

Leyding no és, ni ho serà, un compositor gaire conegut ni abans, ni ara ni en un futur més o menys proper ja que el seu corpus musical majoritàriament s'ha perdut. D'aquest, es conserven tantes obres com les que recupera aquesta edició, és a dir, realment poques. Alumne privilegiat de Buxtehude, aquell a qui Bach va decidir imitar i recorre centenars de quilòmetres per escoltar-lo en viu, Leyding va treballar com a compositor en diverses esglésies de Braunschweig, on va succeir el seu mestre Bölsche. Malgrat la foscor del seu nom, el cert és que la seva música d'orgue, principalment preludis, i fugues, segueix fidelment el model dels seus mestres amb la característica addicional del bon ús del pedal amb què per exemple introdueix algunes de les partitures. Inevitablement més simples que les de Bach i el seu excel·lent contrapunt, no deixen de formar part de la tradicional escola barroca d'orgue alemanya ja que especialment Leyding es delecta, a ell mateix i de retruc a nosaltres, amb el so pur de l'orgue, un dels punts forts de l'orgue alemany. Recordem que aquest, per la seva arquitectura constructiva, és una de les grans meravelles de l'enginyeria humana, però també ho és per la nitidesa del seu so i aquesta, en la solvent i majestuosa interpretació que escoltarem, magnifica l'orgue i la literatura musical de Leyding!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional...

INTÈRPRETS: Hakan Wikman (organ)
ALLMUSIC: LEYDING: Complete Organ Works / JOHNSEN: Complete Organ Works

Leyding: Complete Organ Works - Johnsen: Complete Organ Works

Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

4 comentaris:

  1. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. Many thanks and regards with best wishes from The Netherlands.
    Veel dank en groeten uit Nederland.

    ResponElimina
  3. Complete booklet of this organ CD: https://1fichier.com/?dk9ermsyoe

    ResponElimina