dissabte, 6 de desembre del 2014

LOVREGLIO, Donato (1841-1907) - Fantasies, duettos et al.

Carlo Bossoli - Khanpalast von Bachcisaraj (1857)
Obra de Carlo Bossoli (1814-1884), pintor italià (1)



- Recordatori de Donato Lovreglio -
En el dia de la celebració del seu 173è aniversari de naixement



Parlem de Pintura...

Carlo Bossoli (Lugano, 6 de desembre de 1815 - Torino, 1 d'agost de 1884) va ser un pintor italià. Es va formar a Odessa, Ucraïna, abans de tornar a Itàlia el 1839. Allà va conèixer Roma, Nàpols i altres ciutats que artísticament va plasmar en molts dels seus treballs. El 1840 va retornar, per última vegada, a Crimea abans d'establir-se a Torí el 1853. Des d'allà va iniciar una sèrie de viatges summament productius que el van dur a Anglaterra, Espanya i el Marroc. El 1854 va publicar Les vistes de la península de Crimea, en què va mostrar algunes de les obres realitzades durant la seva joventut. Entre els anys 1859 i 1861 va treballar amb Eugenio di Savoia Carignano per tal de documentar les escomeses militars de la Segona Guerra de la Independència Italiana. Aquests anys van ser convulsos i la salut de Bossoli en va patir les conseqüències. Tot i això, no va deixar de viatjar i el 1867 va fer una gira per Escandinàvia i l'Europa Central. En vida, va rebre nombroses condecoracions, fins i tot la de Pittore Reale di storia a càrrec del Rei d'Itàlia Vittorio Emanuele II. Va exposar en nombroses acadèmies europees. La seva fidelitat a l'hora de pintar, sovint en aquarel·la, els esdeveniments històrics el van convertir en un dels pintors "periodistes" més importants d'Europa. El detall, així com la tonalitat del color, el situen com un dels grans mestres del realisme italià. Va morir a Torí l'agost de 1884.

Font: En català: No disponible En castellano: Carlo Bossoli (1814-1884) In english: Carlo Bossoli (1814-1884) - Altres: Carlo Bossoli (1814-1884) 



Parlem de Música...

Donato Lovreglio (Bari, 6 de desembre de 1841 - Nàpols, maig de 1907) va ser un flautista i compositor italià. Autodidacta, va estudiar flauta i clarinet a la seva ciutat natal abans de traslladar-se a Nàpols on va fundar la seva pròpia escola de música, la Scuola musicale Lovreglio. Allà va desenvolupar una metodologia pròpia i va esdevenir molt conegut com a professor i intèrpret. Entre les seves composicions en destaquen les nombroses fantasies i els arranjaments de temes operístics especialment d'òperes de Verdi i Bellini. Va morir a Nàpols el maig de 1907.

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: Donato Lovreglio (1841-1907) - Altres: Donato Lovreglio (1841-1907)



Parlem amb veu pròpia...

Donato Lovreglio va ser un flautista espavilat, com molts de la seva època, que va saber captar la moda musical del moment per fer-ne un lucratiu negoci. Itàlia, durant la segona meitat del segle XIX, era un paisatge dominat musicalment per l'òpera fins el punt que la demanda superava llargament l'oferta. Era tanta la passió per aquest gènere, que un dels efectes col·laterals va ser el reciclatge d'un mètode musical, existent des de molt temps abans, però especialitzat en l'òpera. Parlem dels arranjaments instrumentals de tot tipus de melodies populars d'òperes de Verdi, Bellini, Rossini i Donizetti, per citar el mestres més representatius. Fantasies, capricis, variacions i altres invencions a l'entorn d'àries d'òpera van causar furor entre el públic italià i sovint eren una forma interessant d'introduir les òperes en els teatres i sales de concerts. Doncs bé Lovreglio, un flautista virtuós, es va especialitzar en aquest sub-gènere tant singular. Obres com el Duetto concertato on Norma, Op. 39, Fantasia on Un ballo di maschera, Op. 43 o Piccola Fantasia on Aida, Op. 80 així en donen fe. No van ser les úniques si bé si que van ser les més famoses del seu repertori. En aquestes versions per arpa, flauta i fagot, segons el cas, les melodies de sobres conegudes tracen nous camins extravagants i enlluernadors per tal de sorprendre un públic italià àvid d'òpera com mai abans!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional...

INTÈRPRETS: Marcos Fregnani-Martins (flute); Rachel Talitman (harp); Luc Loubry (bassoon)
PRESTOCLASSICAL: Donato - Works for Flute, Harp and Bassoon

Donato - Works for Flute, Harp and Bassoon

Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

4 comentaris: