dimecres, 3 de desembre del 2014

TOSTI, Francesco Paolo (1846-1916) - La Música de Salón Italiana

Nikolay Nikanorovich Dubovskoy - Venice (1896)



- Recordatori de Francesco Paolo Tosti -
En el dia de la commemoració del seu 98è aniversari de decés



Parlem de Pintura...

Nikolay Nikanorovich Dubovskoy (Николай Никанорович Дубовской) (Novocherkassk, 17 de desembre de 1859 - Sant Petersburg, 28 de febrer de 1918) va ser un pintor rus. Els anys 1877-1881 va estudiar a l'Acadèmia Imperial de les Arts de Sant Petersburg amb Mikhail Konstantinovich Klodt. El 1886, es va convertir en membre del grup dels Peredvizhniki (els itinerants), un grup de pintors russos. El grup dels Peredvizhniki va ser un grup d'artistes russos que buscaven desprendre de les restriccions acadèmiques per tal d'experimentar lliurement. Primer es va organitzar com a una cooperativa d'artistes però més tard, es va anar transformant en una societat d'exposicions d'art, especialment de viatges i paisatges. La societat es va constituir a Sant Petersburg sota la direcció d'Ivan KramskoiGrigoriy MyasoyedovNikolai Ge i Vasily Perov i el seu objectiu era infondre els ideals democràtics dins l'esfera de l'art. El 1900, es va convertir en membre de l'Acadèmia de les Arts i va seguir pintant fins el febrer de 1918, any de la seva mort.

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: Nikolay Nikanorovich Dubovskoy (1859-1918) - Altres: Nikolay Nikanorovich Dubovskoy (1859-1918)  



Parlem de Música...

Francesco Paolo Tosti (Ortano sul Mare, 9 d'abril de 1846 - Roma, 2 de desembre de 1916) va ser un professor i compositor italià. El 1858 va entrar al Conservatori de Nàpols on va estudiar violí amb Pinto i composició amb Conti i Mercadante. El 1869 l'excés de feina el va obligar a retirar-se temporalment a Ortano. Allà va compondre nombroses cançons que posteriorment es farien àmpliament populars. Sgambati va ajudar a Tosti a establir-se a Roma on va compondre diverses balades per a la Sala Dante on Tosti sovint va interpretar les seves cançons. Impressionada, la princesa Margherita de Savoy el va contractar com a professor de cant i per tenir cura de l'extens arxiu musical de la cort. El 1875 va viatjar a Anglaterra on s'hi va quedar a viure a partir del 1880. Aquell any fou nomenat professor de cant de la família reial anglesa i a partir del 1894 va accedir al càrrec de docent de la Reial Acadèmia de Música de Londres. El 1906 va rebre la nacionalitat britànica i el 1908 va ser nomenat Cavaller. El 1912 va decidir tornar a Itàlia on hi va viure fins el desembre de 1916, l'any de la seva mort.

Font: En català: Francesco Paolo Tosti (1846-1916) En castellano: Francesco Paolo Tosti (1846-1916) - In english: Francesco Paolo Tosti (1846-1916) - Altres: Francesco Paolo Tosti (1846-1916)



Parlem amb veu pròpia...

Francesco Paolo Tosti va ser un dels més grans compositors de l'època daurada de la lírica italiana. Si bé Tosti va escriure tres òperes que no van assolir l'èxit que hauria desitjat, l'anomenada "música de saló" el va situar al cel fins el punt que avui dia es fa difícil trobar una edició de recitals en la qual no estigui inclosa una o més cançons del seu extens repertori. La seva associació amb poetes i artistes famosos com Giovanni Sgambati i principalment amb Gabriele d'Annunzio, el gran escriptor italià de Pescara i bé anomenat "el pintor de la passió", el va ajudar a crear les seves cançons o directament va aportar les lletres a moltes d'elles. I no va ser l'únic poeta ja que de les més de 500 cançons que va compondre, moltes d'elles ho fan amb texts poètics de més d'un centenar d'autors europeus. La particularitat de Tosti va ser, també, l'especial atenció i cura vers la pròpia paraula per damunt fins i tot de la pròpia música motiu pel qual la qualitat del conjunt, sumada a que grans cantants lírics han posat veu a nombroses de les seves obres, amb el temps l’han consolidat convertint-se en un dels autors més respectats de la Itàlia del segle XIX. Obres com Che Dici, Oh Parola del Saggio, amb un violí deliciós, Sogno per a soprano, Malia, L'ultima Canzone o Il Pescatore Canta per a tenor, entre altres i en llengua italiana, i que avui podrem escoltar, representen alguns dels exemples extraordinaris del llegat d'un autor italià a qui desgraciadament no havia conegut fins avui i de qui resulta realment difícil no enamorar-se'n!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional...

Francesco Paolo Tosti: La Música de Salón Italiana

Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

3 comentaris: