dimecres, 31 de desembre del 2014

GEBEL, Georg (1709-1753) - Neujahrsoratorium

Jacob Jordaens - Jesus Driving the Merchants from the Temple (1645-50)
Obra de Jacob Jordaens (1593-1678), pintor flamenc (1)



Bon Any Nou - Feliç Año Nuevo - Happy New Year - 謹賀新年



Parlem de Pintura...

Jacob Jordaens (Anvers, 19 de maig de 1593 - Anvers, 18 d'octubre de 1678) va ser un pintor barroc flamenc. Va néixer a Anvers i el 1615 va ingressar en el gremi de pintors d'aquesta ciutat. El 1621 ja tenia el seu propi taller i era director del gremi. El seu talent va atreure l'atenció de Petrus Paulus Rubens, que el va contractar com a ajudant i va exercir una forta influència sobre la seva pintura. I si bé Jordaens no va arribar a desenvolupar un estil tan refinat com el de Rubens, se'l considera un dels pintors més destacats del barroc nord europeu. Ajudat pels seus deixebles, va pintar obres decoratives de gran format la temàtica de les quals es va centrar, sovint, en festes, grans banquets i escenes de gènere, així com altres de tema religiós, com ho demostra la seva Sagrada Família amb un àngel (c.1618-1628 Museu Thyssen-Bornemisza). La seva paleta va ser brillant i sensual, amb un predomini de blancs molt lluminosos i de profunds tons vermellosos. Va assolir gran èxit i fama i va rebre molts encàrrecs, els més importants després de la mort de Rubens el 1640. Al Museu del Prado de Madrid es conserven nombroses obres d'art d'aquest artista entre les quals destaquen La família de Jordaens en un jardí (1622) i La Pietat (c.1650-1660). Va morir a Anvers l'octubre de 1678.

Font: En català: Jacob Jordaens (1593-1678) En castellano: Jacob Jordaens (1593-1678) In english: Jacob Jordaens (1593-1678) - Altres: Jacob Jordaens (1593-1678) 



Parlem de Música...

Georg Gebel (Brieg, ara Brzeg, 25 d'octubre de 1709 - Rudolstadt, 24 de setembre de 1753) va ser un compositor alemany. Fill del també compositor Georg Gebel i d'Anna Barbara, es va formar en música des de ben petit. De fet, amb 3 anys ja sabia tocar el clavecí i amb només 6 anys ja era intèrpret regular davant dels nobles de Breslau. Amb 11 anys va viatjar a Oels (Oleśnica) on va interpretar per l'aristocràcia local. Paral·lelament als seus estudis amb el seu pare, va entrar al Maria Magdalena Gymnasium on va aprendre francès i italià. Va ser a partir d'aquell moment que es va iniciar en composició, incloent cantates per a casaments, i va rebre classes d'improvisació de J.H. Krause, l'organista de la catedral de la ciutat. Amb 16 anys va compondre la primera de les seves òperes i diverses serenates. El 1729 va ser nomenat organista de l'Església de Santa Maria Magdalena i va començar a compondre música religiosa. Al mateix temps es va convertir en mestre de capella a la Cort d'Oels. Als 26 anys es va traslladar a Varsòvia com a compositor de la cort i com a clavecinista del Comte Brühl. Des d'allà va viatjar a Dresden on va treballar-hi durant 12 anys també al servei de la Cort i abans d'assolir, el 1750, el càrrec de mestre de capella de la Cort de Rudolstadt. Va ser allà on, 3 anys més tard, va morir el setembre de 1753.

OBRA:

Vocal secular:

At least 12 ops incl. Serpillo und Melissa, Dresden, c1750, and ops to libs by J.G. Kloss, all perf. in Rudolstadt:
Oedipus, 1751;
Medea, 1752;
Tarquinius Superbus, 1752;
Sophonisbe, 1753;
Marcus Antonius, 1753: all lost

Vocal religiosa:

Jauchzet ihr Himmel (Christmas orat), S, A, T, B, 4vv, 2 tpt, fl, bn, vn, va, bc, D-SWl
4 cant. cycles;
4 Kyrie settings;
2 Passions;
Neujahrsoratorium (1748);

Instrumental:

Partita (G), kbd (Rudolstadt, n.d.)
5 sinfonias (G, G, G, D, D), 2 hn, 2 ob/tpt, 2 vn, va, vc; 4 sonatas (D, b, F, F), 2 vn/fl, bc: all SWl
2 sonatas (G, F), 2 fl/vn, bc, ‘Georg Gebel’, Bsb
6 sinfonias, cited in the Breitkopf catalogues;
sinfonia, 2 vn, va, b, formerly DS: all lost
More than 100 inst works, incl. sinfonias; ovs.; partitas; kbd, vn, fl, lute, and 6 viol concs.; fl and pantaleon sonatas; trios and duos; kbd works: all lost, see MatthesonGEP, Marpurg, Hiller and BrookB

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: Georg Gebel (1709-1753) - Altres: Georg Gebel (1709-1753)



Parlem amb veu pròpia...

Georg Gebel "el jove" va ser un compositor que va néixer a Breslau d'Alemanya, avui Wroclaw de Polònia, que va mostrar una innata i eficaç capacitat musical des de ben petit. El seu virtuosisme amb el teclat va enamorar la noblesa del seu entorn motiu pel qual el seu nom, a diferència del seu pare, es va fer ràpidament famós. Els càrrecs a Breslau, però especialment a Dresden, el van situar al cim com a compositor. Una feina que va desenvolupar amb solvència i productivitat si bé, malauradament, bona part del seu repertori s'ha perdut, possiblement en el marc de la devastació que Dresden va patir durant la Segona Guerra Mundial. Afortunadament, va treballar un temps a Rudolstadt ciutat que ha preservat alguns dels seus treballs, entre ells, l'esplèndid Neujahrsoratorium o Oratori de Cap d'Any de 1748. D'estructura formal barroca, les seccions amb què es divideix parteixen del model cantata, és a dir, entrada amb un cor, acompanyament recitatiu o accompagnato, arioso, ària i un ajust coral final. Organitzat en quatre grans seccions, la primera ens parla de Déu el creador, i finalitza amb la coral "Ach wie nichtig, ach wie flüchtig". La segona parla de l'acció de gràcies, amb el salm 136, Lloeu el Senyor com a reclam central, i amb la coral final "Nun danket alle Gott". La tercera secció destaca la necessitat de l'oració i finalitza amb la coral "Nun vater, unser Gott!". La quarta i darrera parla sobre la nova vida del creient i finalitza amb la coral "Hierauf so sprechen wir in Jesu Christi Namen".

De Gebel en coneixia La Passió, una obra de concepció més profunda i espiritual i, per tant, de major dedicació per part del compositor. L'Oratori de Cap d'Any, per la seva banda, pretén amplificar un missatge prou clar; la futilitat de la vida humana en comparació amb l'Eternitat. Sense la parafernàlia retòrica i musical de La Passió, no deixa de ser una extensa declaració d'intencions d'un oratori que podríem qualificar de solemne i festiu. I si bé la interpretació de La Passió, també d'una edició CPO, és realment bona, aquesta a la seva manera també ho és ja que, en termes generals, el conjunt brilla gràcies a la bona sincronització de veus solistes, cor i instrumentació. Un autor la mirada del qual viu clavada al retrovisor ja que són els elements més "arcaics" els que dominen el paisatge. En certa forma, l'ombra divina de Bach és ben present i pesa com una llosa en tota la generació immediatament posterior, i contemporània, del gran mestre. En cap cas ho hem d'entendre com una circumstància negativa per sí mateixa, no obstant, pot "restar credibilitat", injustament, al global de la partitura. No sóc capaç d'esbrinar si la nostre vida és fútil, fet que depèn de l'escala i el sentiment amb què ens la mirem. Tanmateix, i amb independència de la nostra insignificança... Bon Any Nou per a tots els éssers d'aquest preciós i estrany Univers!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional...

INTÈRPRETS: Monika Mauch (soprano); Kai Wessel (alto); Nico van der Meel (tenor); Peter Kooy (bass); Cantus Thuringia; Capella Thuringia; Bernhard Klapproth (conductor)
AMAZON: Gebel Ii: Oratorios
IMSLP: No disponible
CPDL: No disponible

Gebel Ii: Oratorios

Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

7 comentaris:

  1. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. Hola Pau!

    Una obra encantadora; muy agradable de escuchar.
    Fútil o no, lo cierto es que piezas como esta hacen que uno sienta alegría por haber tenido la oportunidad de compartir unos "instantes" en este "precioso y extraño Universo". De lo que no albergo ninguna duda es de su insignificancia en comparación con la eternidad. Hace algunos años leí que la vida podía entenderse como las vacaciones del "no ser" que vendría a ser "nuestro estado natural".
    En fin, que divago.
    Moltes Gràcies Pau! Bon Any Nou!
    Frantisek

    ResponElimina
    Respostes
    1. Feliz Año Nuevo igualmente!
      Me hizo gracia eso de las vacaciones del "no ser". Y de pasada me hizo acordar de la entrañable entrevista que Millas le hizó a José Mujica, Presidente de Uruguay. En un momento de la misma Mujica afirma:

      "Parece mentira –dice Mujica– que no cuidemos la vida, que es un paréntesis. Tenemos toda la eternidad para no ser"

      Ojala las divagaciones fueran más comunes, al fin y al cabo, por mucho ruido que hagamos, el misterio sigue estando ahí.

      Gracias!!
      Pau

      Elimina
  3. Dear Pau
    I want to wish you All The Best for 2015 and say THANK YOU for a wonderful 2014 with many many discoveries, which kept me entertained right through the year and gave musical sunshine 24/7!!
    Jan

    ResponElimina
    Respostes
    1. Dear Jan!!

      Thank you so much!!
      I wish the best for you and your relatives!

      Pau

      Elimina
  4. Dear Pau, thank you very much for all the beautiful music that you shared with us. HAPPY NEWYEAR to you and that you may stay healthy! Warm embrace, Sasja.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Dear Sasja!

      Thank you so much!
      I will try to continue sharing all music as much as I can!

      Warm embrace & Happy New Year!
      Pau

      Elimina