dimarts, 23 de desembre del 2014

YVON, Carlo (1798-1854) - Sonata for English horn & piano

Ippolito Caffi - Fatima di Smirne (1843)
Obra d'Ippolito Caffi (1809-1866), pintor italià (1)



- Recordatori de Carlo Yvon -
En el dia de la commemoració del seu 160è aniversari de decés



Parlem de Pintura...

Ippolito Caffi (Belluno, 16 d'octubre de 1809 - Lissa, 20 de juliol de 1866) va ser un pintor italià, especialment destacat de la pintura paisatgística i urbana del segle XIX. Nascut a Belluno, després d'estudiar a la seva ciutat natal i a Pàdua en un estil neoclàssic, va estudiar la pintura veneciana de Carlevarijs i Canaletto. Aquests van influenciar decisivament la totalitat de la seva pintura posterior. Lluny de ser una simple còpia d'aquests, la seva tècnica s'engloba directament en el romanticisme del seu segle tot assolint l'èxit gràcies a les nombroses escenes nocturnes venecianes on la seva inventiva explora nous efectes de llum i ombres. Després d'una fructífera carrera plena de viatges, d'exposicions i d'activitat política, Caffi va morir als 57 anys d'edat en la Batalla de Lissa, ofegat a bord del destruït vaixell Re d'Italia. Llarg temps subestimat, Ippolito Caffi emergeix en els nostres dies com un dels pintors italians més importants del seu segle. Va morir a Lissa el juliol de 1866.

Font: En català: No disponible En castellano: Ippolito Caffi (1809-1866) In english: Ippolito Caffi (1809-1866) - Altres: Ippolito Caffi (1809-1866)  



Parlem de Música...

Carlo Yvon (Milan, 29 d'abril de 1798 - Milan, 23 de desembre de 1854) va ser un oboista i compositor italià. Poc es coneix de la vida d'aquest virtuós instrumentista italià. Es va formar al Conservatori de Milà on anys més tard en va ser professor d'oboè. Com a intèrpret va servir durant molts anys a la orquestra de La Scala. Com a compositor va escriure obra de cambra i orquestral en què l'oboè n'és l'instrument protagonista. Va morir a Milà el desembre de 1854.

OBRA:

Instrumental:

Allegro e variazioni for oboe and orchestra
Canto notturno for soprano and piano
Capriccio per tre oboi (Capriccio for 3 Oboes) (composed between 1835 and 1850)
2 Duetti for 2 oboes
G major
E♭ major
Sonata in F minor for English horn (or viola, or clarinet) and piano (published 1831)
6 Studi (6 Etudes) for oboe and piano
12 Studi (12 Etudes) for oboe

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: Carlo Yvon (1798-1854) - Altres: No disponible



Parlem amb veu pròpia...

La Scala de Milà, per història i mèrits, és un dels teatres més importants des del dia que Salieri, amb la seva òpera L'Europa riconosciuta, el va inaugurar. Allà va ser on el nostre oboista del dia, l'italià Carlo Yvon, va fer carrera com a intèrpret de la seva orquestra i on es va donar a conèixer com a virtuós instrumentista. I com a tal, va decidir emprendre una carrera paral·lela convertint-se en un dels pocs exemples italians de la història d'un instrument, l'oboè, pel qual va escriure la majoria de les seves obres compositives i pedagògiques. La tècnica que va demostrar, l'habilitat, el bon gust i l'art creatiu donen fe de la bona acadèmia però també de la cura i del seu estil clarament belcantista. Del seu repertori escoltarem la Sonata en Fa menor per a corn anglès i piano. Una partitura de tres moviments característics, publicada pels vols del 1830 i d'arquitectura clàssica en què Yvon demostra la calidesa temàtica del conjunt, especialment agradable l'adagio central, i l'aparent espontaneïtat de l'escriptura cantabile. La propina del dia serà el breu i preciós Canto Notturno Guarda che bianca luna per a oboè i piano. Una de les particularitats de l'oboè és precisament la seva similitud amb la veu humana per la qual cosa és un instrument molt expressiu i de gran sensibilitat. Yvon així ens ho demostra amb unes obres càlides i plenes d'encant!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional...

INTÈRPRETS: Alessandro Baccini (oboe I & cor anglais), Alessandro Cappella (piano)
AMAZON: Yvon: Opera integrale per Oboe

Yvon: Opera integrale per Oboe

Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

3 comentaris:

  1. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. Hola, crec que a les novetats d'aquesta setmana, i ja que has posat discos de Toccata Classics, li falta també aquest, que trobo bellíssim:
    http://www.toccataclassics.com/cddetail.php?CN=TOCC0123
    Espero que t'agradi. Bon Nadal!
    Paulo

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies!
      No coneixia a Sviridov. He escoltat alguna cosa per Spotify i m'ha semblat espiritualment molt interessant!
      T'ho agraeixo! Intentaré trobar la referència de Toccata que comentes.

      Bon Nadal!!
      Pau

      Elimina