dimarts, 2 de desembre del 2014

BRYNE, Albertus (c.1621-1668) - Keyboard Music

Gerard Hoet - The Banquet of Cleopatra
Obra de Gerard Hoet (1648-1733), pintor holandès (1)



- Recordatori d'Albertus Bryne -
En el dia de la commemoració del seu 346è aniversari de decés



Parlem de Pintura...

Gerard Hoet (Zaltbommel, 22 d'agost de 1648 - Den Haag, 2 de desembre de 1733) va ser un pintor holandès. Es va formar amb el seu pare i amb un alumne de Cornelis van Poelenburgh, un dels primers holandesos en representar paisatges italians en la seva concepció més clàssica. El 1672 es va instal·lar a La Haia. Des d'allà, va viatjar a París i a Brussel·les. A Utrecht va fundar, el 1697, una acadèmia de dibuix i va viure en aquesta ciutat fins el 1713, any que va decidir tornar a La Haia, on va viure la resta de la seva vida. Com a pintor, va realitzar obres principalment religiosos, mitològiques o clàssiques immerses en els seus paisatges i, en general, a petita escala tot i que també va pintar obres de gran format. També va ser autor de retrats i d'obres de gènere i va ser il·lustrador de diverses publicacions entre elles algunes edicions de la Bíblia. Va publicar un extens llibre de dibuixos el 1712. Gerard Hoet va morir a La Haia el desembre de 1733.

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: Gerard Hoet (1648-1733) - Altres: Gerard Hoet (1648-1733)



Parlem de Música...

Albertus Bryne (?London, c.1621 - Westminster, 2 de desembre de 1668) va ser un organista i compositor anglès. Va estudiar sota la direcció de John Tomkins a qui va succeir el 1638 com a organista de la Catedral de Sant Pau de Londres. Pocs anys més tard, fruit de reticències amb els Puritans, va ser acomiadat i es va convertir en professor de clavicordi. Durant la Restauració, va poder tornar al càrrec de la Catedral de Sant Pau. Va postular, sense èxit, pel càrrec d'organista de la Capella Reial de Whitehall. Després del gran incendi de la ciutat, es va mudar a l'Abadia de Westminster on hi va viure la resta de la seva vida. Com a compositor va escriure música d'església, himnes i salms principalment, i música instrumental per a orgue i clavecí. Va morir a Westminster el desembre de 1668.

OBRA:

Vocal religiosa:

Short Service, in G (TeD, Jub, Ky, Cr, San, Mag, Nunc), 4vv, org, GB-DRc, Lcm, LF, Och
3 full anthems, 4vv, 2 with org, DRc, Lbl, Mp, Ob, Y, US-BEM
2 verse anthems, inc., GB-Mp
Anthem (text only) in J. Clifford: The Divine Services and Anthems (London, 1663)

Instrumental:

5 dance movts, a, hpd, 16786;
3 suites, d, D, a, hpd, Ob, Och (inc.), US-NYp;
2 suites, D, d, hpd, NYp;
1 suite, F, hpd, GB-Och (first 2 movts doubtful);
2 single movts, G, C, hpd, Och, US-Cn;
Voluntary, a, org, GB-Lbl (doubtful): 4 suites ed. in RRMBE, lxxxi (Madison, WI, 1997)

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: Albertus Bryne (c.1621-1668) - Altres: Albertus Bryne (c.1621-1668)



Parlem amb veu pròpia...

Albertys Bryne va ser un compositor anglès poc conegut a nivell internacional que no obstant va ser important en el desenvolupament de la música per a clavecí a Anglaterra, un territori tradicionalment més vinculat a l'orgue. Emmarcat en la tradició de Thomas Tomkins i del seu germà sensiblement menys conegut John Tomkins, va treballar durant molts anys com a organista de la monumental Catedral de Sant Pau de Londres. Des d'allà, tot i la seva condició d'organista, va explorar principalment els instruments de teclat més assequibles, com l'espineta, el clavicordi i el clavicèmbal. De fet, la seva música no porta indicació de l'instrument al que es dirigeix fet que ens fa pensar que Bryne la va escriure pensant en diferents tipus d'intèrprets. En l'edició que recuperarem podrem escoltar, precisament, els tres instruments que comentàvem en les 8 Suites (va ser un dels primers compositors anglesos en introduir la suite al seu país), els 3 Voluntaris per orgue escrits pel compositor Christopher Gibbons, el segon fill del llegendari Orlando Gibbons, i el Toletole. C. Gibbons, l'antecessor en el càrrec de Bryne abans d'entrar a l'Abadia de Westminster, i O. Gibbons són a grans trets els referents musicals a partir dels quals Bryne estructura la seva producció de teclat i de la qual avui, amb bons exemples i sòlida i agradable interpretació, podrem descobrir amb curiositat. Obres que van marcar el camí de la generació posterior, Purcell i Blow, i que difícilment hauríem d'obviar per la seva inherent i sensible qualitat!

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional...

Albertus Bryne: Keyboard Music

Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

2 comentaris:

  1. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. Hi, Compositeur inconnu pour moi. Mais le lien manque...
    Merci pour votre travail.
    Tom Pouce

    ResponElimina