dimecres, 7 de febrer del 2018

SCALFI MARCELLO, Rosanna (c.1704-c.1742) - Cantatas (c.1730)

Andrea Belvedere - Floral still life with a parrot and ducks
Obra d'Andrea Belvedere (c.1649-1732), pintor italià (1)




Parlem de Pintura...

Andrea Belvedere (Napoli, c.1649 - Napoli, 1732) va ser un pintor italià. Es desconeix gran part de la seva vida inicial sent la primera referència del 1674, any en què va ser documentat a Nàpols. Per l'estil de les seves primeres obres, es creu va rebre formació de Paolo Porpora i Giovanni Battista Ruoppolo. També en els seus quadres florals es va observar una certa influència d'Abraham Brueghel. Ràpidament, es va fer conegut a Nàpols fet que va despertar interès de la cort espanyola la qual el va reclamar a Madrid, ciutat on hi va viure entre els anys 1694 i 1700. Precisament, aquell període fou molt productiu amb nombrosos quadres de natures mortes en els quals el realisme i detall d'allò representat van ser les característiques formals més destacades del seu treball. Al seu retorn a Nàpols, va treballar en col·laboració amb Giordano i Solimena i va rebre encàrrecs de diversos teatres com a decorador d'escenografies. Considerat un dels darrers pintors de natures mortes de l'escola napolitana, va morir a Nàpols el 1732.



Parlem de Música...

Rosanna Scalfi Marcello (Venezia?, c.1704 - Venezia?, c.1742) va ser una cantant i compositora italiana. Es desconeix la seva vida de joventut sent la primera referència de l'entorn del 1723, any en què va entrar com a estudiant de cant del compositor Benedetto Marcello després que aquest, i segons fonts no contrastades, l'escoltés cantar des de la finestra del seu palau venecià. Precisament, amb el seu mestre es va casar, en secret, el 20 de maig de 1728 si bé aquest matrimoni, il·legal a ulls de la llei veneciana de l'època, no va ser mai reconegut i després de la mort de Benedetto, el 1739, va ser declarat matrimoni nul per la qual cosa no va poder heretar els béns del seu marit. Aquesta circumstància va sumir a Rosanna en la pobresa motiu pel qual va interposar una demanda econòmica contra Alessandro Marcello, germà de Benedetto, que no va prosperar. Anys abans, va treballar esporàdicament com a cantant, compositora i intèrpret escrivint un volum de Twelve Cantatas for Alto Voice and Basso Continuo (c.1730). Molts anys després, el 1878, el compositor Joachim Raff la va incorporar com a personatge en l'òpera Benedetto Marcello. Rosanna Scalfi Marcello va morir probablement a Venècia a l'entorn del 1742.



Informació addicional... 

INTERPRETS: Darryl Taylor (counter-tenor); Ann Marie Morgan (baroque cello); Deborah Fox (theorbo); Jory Vinikour (harpsichord)
NAXOS: SCALFI MARCELLO, R. - Complete Solo Cantatas
IMSLP: No disponible
CPDL: No disponible
SPOTIFY: SCALFI MARCELLO, R. - Complete Solo Cantatas



Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada