dimarts, 3 de maig del 2016

GEBEL, Franz Xaver (1787-1843) - Streichquartett

Francois Pascal Simon Gerard - Cupid and Psyche (c.1798)
Obra de François Gérard (1779-1837), pintor francès (1)


- Recordatori de Franz Xaver Gebel -
En el dia de la commemoració del seu 173è aniversari de decés



Parlem de Pintura...

François Pascal Simon, Baró de Gérard (Roma, 4 de maig de 1779 - Paris, 11 de gener de 1837) va ser un pintor francès. De petit va viatjar amb el seu pare a París on va entrar al taller de l'escultor Augustin Pajou, si bé el va abandonar poc després degut a què la pintura el va atraure més que l'escultura. A partir d'aleshores es va formar amb Jacques-Louis David, amb qui va rivalitzar durant el primer imperi com a retratista de la cort. La seva obra Batalla d'Austerlitz (1810) va consolidar la seva fama. Quan es va restaurar la dinastia borbònica, va aconseguir ocupar el càrrec de retratista oficial de la nova cort en lluita amb Antoine-Jean Gros i David. Els seus retrats van ser més superficials i, tot i que van competir amb els de Thomas Lawrence en facilitat i bellesa, no van arribar a assolir la força i solidesa dels de David. Com a obres mestres en aquest gènere van destacar el retrat d'Isabel i la seva filla (Museu del Louvre, París) i el de Madama Récamier. Altres obres importants van ser Josep reconegut pels seus germans (1789), Les quatre edats (1806), L'entrada d'Enric IV a París (1814) i Dafnis i Cloe (1824), entre altres. Pels mèrits assolits, el 1819 va rebre el títol de noble a càrrec de Lluis XVIII i posteriorment la Legió d'Honor. François Gérard va morir a París el gener de 1837.




Parlem de Música...

Franz Xaver Gebel (Fürstenau, 1787 - Москва, 3 de maig de 1843) va ser un compositor alemany. Es va formar inicialment amb Vogler i Albrechtsberger i més tard va mantenir alguns contactes amb Beethoven. A partir del 1810 va ser mestre de capella del Teatre Leopoldstadt de Viena. Poc després va viatjar a Pest i Lemberg abans d'establir-se, el 1817, a Moscou. Allà va fer carrera com a professor, pianista i compositor. Alhora, va organitzar periòdicament esdeveniments de música de cambra, els quals van gaudir de notable ressò, i va ser un dels músics més prominents de la ciutat russa durant la dècada del 1830 fruit del seu excel·lent coneixement del classicisme vienès i especialment de les obres de Beethoven. Glinka va conèixer a Gebel el 1834 i va lloar la mà d'obra impecable dels seus quartets de corda i quintets en què, per la seva part, Borodin hi va escoltar la influència russa. Els vuit quintets mostren van mostrar la seva artesania i el bon tractament de les instrumentació, així com una certa preferència pel violoncel, per al qual va escriure alguns passatges particularment expressius. La seva producció va incloure 4 simfonies, una obertura, música de cambra (8 quintets de corda, un doble quintet, 2 quartets de corda i un trio de piano), sonatines i fantasies, variacions per a piano, una missa, un oratori i algunes cançons alemanyes. El seu manual sobre la composició va ser traduït al rus i publicat a Moscou el 1842. Va morir en aquesta ciutat el maig de 1843.

Font: En català: No disponible En castellano: No disponible In english: Franz Xaver Gebel (1787-1843) - Altres: Franz Xaver Gebel (1787-1843)



Parlem en veu pròpia o en veu d'altri...

Franz Xaver Gebel (1787-1843) was born in the Silesian town of Furstenau not far from the provincial capital of Breslau. Not a great deal is known about his life prior to his emigration to Moscow in 1817, where he spent the rest of his life. It is known, however, that prior to this, he had studied composition with the Abbe Vogler and Johann Albrechtsberger in Vienna, It is also known that he served as a director of prominent theaters in Vienna and Lemberg before to departing for Moscow, where he was lured by the promise of a high paying job. By this time, he had already composed several operas, some string quartets and works for winds. In Moscow, Gebel worked as a teacher as well as an orchestra director. Among his many students was Nicolai Rubinstein. During his Moscow years, he composed four symphonies, operas, many songs, several string quartets and eight string quintets, all for two violins, viola and two cellos. In Russia, he made a considerable name for himself and his works were respected and often performed. Borodin praised and was particularly fond of the string quintets, often playing the second cello parts. Glinka also praised Gebel’s chamber music as did the famous violinist Heinrich Ernst. The quintets were thought to be composed between 1830 and 1842. The main theme to the opening movement, Allegro, is characterized by an unusual two measure rhythmic phrase before the lyrical part of the melody is given out. Gebel follows this technique throughout the movement, interspersing powerful rhythmic figures between lovely long-lined melodies. The second movement, a thrusting and energetic Scherzo, allegro molto, is followed by a beautifully contrasting trio section in which the first cello gives out the lovely theme high in its tenor register. The slow movement, Adagio ma non troppo, is very different in mood from the preceding two movements. Calm and reflective, it reminds one of the slow movements found in Beethoven's Op.18 string quartets, with Gebel had introduced to musical audiences in Moscow. The finale, Allegro agitato, features a struggle between two contrasting themes. The first quite powerful and almost harsh, the second, lyrical with hints of destiny.

EDITION SILVERTRUST (source/font: aquí)

Gaudiu i compartiu! 



Informació addicional... 

INTERPRETS: Hoffmeister Quartet
JPC: GEBEL, F.X. - String Quartets
CPDL: No disponible
SPOTIFY: GEBEL, F.X. - String Quartets



Tant si us ha agradat, com si no, opineu, és lliure i fàcil!

5 comentaris:

  1. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. Can't you uplaod Flac format of these musics?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Dear Grand Return,

      In my blog, always, mp3 format.
      Would you like upper sound quality... simple and easy, purchase the CD.

      Thanks.
      Greetings,

      Elimina
  3. Could you please re-up the CD? Thank you for all your work and music you share!

    ResponElimina
  4. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina